Поліція Німеччини: Головне - не презумпція правоти поліції, а довіра до неї

| Силові структури, За кордоном, Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin

Головне - не презумпція правоти поліції, а довіра до неїГоловне - не презумпція правоти поліції, а довіра до неї

Нещодавно Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про плани посилити права на застосування зброї українськими поліцейськими. З огляду на це сайт Deutsche Welle облікував статтю про те, коли дозволено застосовувати зброю німецьким поліцейським.

На тлі трагічних подій у Дніпрі, де 25 вересня було вбито двох поліцейських під час виконання ними службових обов'язків, в міністерстві внутрішніх справ України заговорили про розширення прав працівників Нацполіції. Зокрема йдеться про можливе запровадження презумпції правоти та послаблення обмежень на застосування ними зброї. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пообіцяв подати пакет відповідних законопроектів до Верховної Ради вже до кінця поточного тижня.

Як зазначається на сайті МВС, норми інструкції щодо використання зброї, а також дії поліції у критичних ситуаціях стануть більш жорсткими. У роботі також почнуть активніше використовувати електрошокери. "Кожен повинен знати, якщо якийсь бандит буде дестабілізувати ситуацію - будуть застосовуватися електрошокери з усіма можливими ризиками. Без додаткових сентиментів буде також застосовуватися зброя", - цитує Авакова сайт відомства.

У Німеччині поліції теж дозволяють застосовувати табельну зброю, та кому саме її можна взагалі мати при собі та наскільки широкими є повноваження правоохоронців ФРН у цьому питанні?

Досвід ФРН: головне - не презумпція правоти поліції, а довіра до неї

Поліцейська система ФРН

За безпеку на кордонах Німеччини, в аеропортах, вокзалах, на об'єктах стратегічного значення, в держустановах, дипломатичних представництвах ФРН закордоном відповідає Федеральна поліція ФРН. Це відомство, за словами його керівника Дітера Романа, налічує близько 40 тисяч співробітників. Крім переліченого вище, Федеральна поліція також співпрацює з різними федеральними відомствами щодо гарантування безпеки їхніх співробітників.

Натомість стежити за безпекою на вулицях окремих міст та поселень - компетенція земельної поліції кожної із 16 федеральних земель. Діяльність земельної поліції визначається земельними законами. А ще, вона орієнтується на єдиний федеральний зразок закону про поліцію (MEPolG), затверджений конференцією міністрів внутрішніх справ федерації та її 16 земель.

Крім того, у Німеччині є Федеральне відомство з кримінальних справ - кримінальна поліція - і відповідні автономні відомства в кожній із земель. Ще одна поліцейська організація федерального рівня - це поліція Бундестагу (Polizei DBT), що відповідає за порядок та безпеку в приміщеннях та на території парламенту ФРН.

Зброя в руках поліцейського

Німеччина - федеративна держава. Кожна з шістнадцяти земель має широкі повноваження й власні міністерства внутрішніх справ. Чи можуть застосовувати зброю співробітники всіх цих відомств? У різних землях дещо різні закони щодо цього. Деякі земельні відомства ухиляються від чіткої відповіді, чи озброєні їхні співробітники, посилаючись на секретність, інші дозволяють носити зброю в оперативних цілях. Зрозуміло одне: будь-який випадок застосування зброї проти цивільних осіб став би в Німеччині приводом для величезного політичного скандалу.

Німецькі поліцейські в певних ситуаціях мають право застосовувати вогнепальну зброю. І це регламентується федеральними й земельними законами. Приміром, згідно з §§60-62 закону про громадську безпеку та порядок федеральної землі Гессен (HSOG), поліцейський має право стріляти на ураження, якщо на злочинця не діють інші методи безпосереднього примусу. Так само допускається вести вогонь по неживих предметах чи - якщо це єдиний спосіб захистити власне життя або життя колеги - навіть попри небезпеку влучити в випадкового перехожого.

Можна відкривати вогонь при скупчені людей, якщо в натовпі є особи, що скоюють насильницькі злочини й не реагують на повторні попередження. Не дозволяється стріляти в людину, якщо вона виглядає молодше 14 років, але цей пункт не діє, якщо поліцейському загрожує безпосередня небезпека.

Випадки насильства з боку поліції

Німеччині відома і проблема перевищення повноважень з боку поліції. У травні 2015 року телеканал NDR оприлюднив скандальне відео. Журналісти телеканалу закидали одному зі співробітників Федеральної поліції, який охороняв у Ганновері ізолятор для мігрантів, котрі підлягали депортації, застосування тортур проти одного з вихідців з Марокко. Згодом, у серпні 2015 року керівник відомства Дітер Романн закинув телеканалу маніпуляції, назвавши закиди журналістів в бік федеральної поліції безпідставними.

Загалом у німецькій поліції діє правило: якщо треба когось зупинити, не варто одразу хапатися за кийок. На додачу спеціальні співробітники, навчені методам деескалації конфліктів, зазвичай здатні попередити спалахи насильства, хоч інколи ситуація виходить з-під контролю. Нерідко жертвами насильства чи перевищення службових обов'язків стають саме біженці.

Статистика смертей

Моніторинг насильства з боку поліції та статистику загиблих від куль поліцейських ведуть федеральні та земельні МВС, правозахисні організації, приміром Інститут громадянських прав та громадської безпеки (Institut für Bürgerrechte und öffentliche Sicherheit e.V.), а також вчені.

Згідно з дослідженням, яке опублікував професор Клеменс Лорай з Інституту поліції та управління в Гессені (HfPV), в 2015 році поліцейські застрелили в Німеччині 8 осіб. За 2014 рік у нього вже є ширша статистика. Тоді таких жертв було 7, при цьому поранення від куль поліцейських отримала 31 особа. Станом на 28 серпня 2016 року від куль поліції в поточному році загинула одна людина, стверджує Лорай. Відомим прикладом загибелі правопорушника від куль поліцейських в країні є застрелений у липні нападник на регіональний пасажирський поїзд неподалік Вюрцбурга у Баварії.

1,0 1 -1 4
Коментарів (2)

  • 28.09.2016 16:17
    #
    - 2 +

    Понапустят в свою страну кого попало, а потом мучаются.

  • 28.09.2016 16:57
    #
    - 1 +

    Вышел такой на улицу, закурил сигаретку и тут бац, на велосипед и на тот свет, потому что по мнению рядом стоящего милиционера у тебя кривое лицо.... ну или одет ты не так или.... причин масса может быть. как уже надоел этот рабовладельческий строй, когда уже люди начнуть думать!!!


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати