Принципи ручних заточних пристроїв

| Холодна та метальна зброя | Автор: Сергей Очерет

Точилка001Точилка001

В продовження статті «Скажи мне, кто ты, и я скажу, какую точилку для ножа тебе выбрать», вирішив написати свою думку щодо процесу. Не претендую на істину в останній інстанції або на "крутого експерта", але сподіваюсь, що мої викладки допоможуть із вибором хоча б одній людині. Постараюсь не перераховувати моделі, а показати принципи, на яких вони створюються. Поїхали.

Що маємо на вході

Вважаю, що більшість наших читачів, шанувальників холодної зброї та просто ножів, бажаюсь вміти швидко, недорого та якісно, наскільки це взагалі можливо, вигострити свого ножа, сокири, ножиці тощо. Все так, але із трьох пунктів доведеться вибрати тільки два. Це перше. Друге – більшість не має часу та бажання (на початковому етапі) вдаватися в особливості та тонкощі процесу, які важливі для професіоналів. Але з другого боку – просто пошоркати лезом по каменю – теж не для них.

Для задовільнення таких потреб і були придумані ручні заточні станки. Абсолютно всі вони діють по принципу трикутника – щоб змінити кут гіпотенузи треба змінити розмір одного з катетів. Таким чином, по всій лінії ножа має бути однаковий кут. Але це тільки в теорії. Щодо практики Найбільш відомими з цієї категорії заточного інструменту є лански, апекс (ФОТО 01) на аналогічних систем. Такі станочки задовольнять більшість потреб новачка, який переходить на новий рівень. Дійсно, на прямих ножах із невеликою довжиною леза апексоїди дають непоганий результат. Але на девайсах із довгим лезом, кут буде мінятись від країв і до середини. І тут або постійно підкручувати та вимірювати потрібну висоту, або шукати щось нове.

Вирішити цю проблему повинні були станочки, де штанга із каменем переміщуються в горизонтальному напрямку (ФОТО 02, 05, 06).

Точилка002Точилка002

Точилка005Точилка005

Точилка006Точилка006

На youtube та спеціальних ножевих форумах можна побачити заводські та кастомні моделі, які працююсь на цьому принципі. Їх особливість – доводиться точити двома руками, але результат того вартий. Для тих, кому і цього мало, відносно недавно був розроблений заточних станок із «мехрукою».

Точилка003Точилка003

Як стверджує автор виробу – користувач отримує ідеальний кут незалежно від того, якої кривизни ніж, його довжина (в розумних межах, звісно). Хто користувався – хай розкаже, але аргументи виробника звучать дуже впевнено.

Лінза. Вона ж – конвекс. «Гурмани», які хочуть отримати пряму лінзу в домашніх умовах, можуть скористатися таким от девайсом. Гнута направляюча має давати такий же самій підвод. Особливо актуальним вважається на сокирах.

Точилка004Точилка004

Ціна питання та бюджет заходу Скажемо чесно – «апаратура», навіть з простих моделей, недешева. Але знаючи принцип, маючи мінімальний набір інструментів та натхнення, можна зробити «штучку» для себе, навіть з обмеженим бюджетом. Не бійтесь експериментувати і приємного процесу.

1,0 1 -1 6
Коментарів (10)

  • 21.03.2017 10:55
    #
    - 1 +

    Одному мне кажется, что на фото 02, 05, 06 штанга НЕ перемещается в горизонтальной плоскости? А под углом. Что по факту тот же Апекс.
    Горизонтально - это фото 03.

  • 21.03.2017 19:49
    #
    - 0 +

    Чому так важливо витримувати однаковий кут заточки леза по усій його довжині? Я почитав в інтернеті рекомендації щодо кута заточки, то там досить широкий діапазон наводиться. І який кримінал, якшо посередині кут буде, скажімо, 30 градусів, а скраю - 25?

    • 21.03.2017 22:11
      #
      - 0 +

      Это вопрос геометрии. В описанной ситуации у Вас либо будет неравномерный спуск или подвод, что и некрасиво и создает помехи при резке. Либо, что более частый слушай где-то будет закругление, которое также ухудшает режущие качества.

      Если непонятно, постарайтесь нарисовать то, что предложили в каком-нибудь 3Dmax. Сразу прояснится.

  • 21.03.2017 23:47
    #
    - 1 +

    Дивлюсь я на свої чотири бруска, шкіру з ГОИ та гліцерин і думаю - як сумно я живу. ))))

    • 22.03.2017 11:23
      #
      - 0 +

      Вы еще больше загрустите, когда вам понадобиться заточить ими, да под новый угол, какую-нибудь Х12МФ в 60-62 Роквелла ;)

  • 22.03.2017 16:33
    #
    - 0 +

    Сейчас как раз разрабатываю приблуду:. клипса на нож в которую засунут Arduino pro mini с гироскопом. Питается батарейкой 2032. Если держишь нож под правильным углом - горит светодиод. Включается обычной тактовой кнопкой, которая замыкается при надевании на нож.

    А дальше просто точите на горизонтально расположенном бруске, стараясь чтобы светодиод светил не мигая.

    • 22.03.2017 20:14
      #
      - 1 +

      А можна купити лещата, затиснути в них ніж під потрібним кутом точити горизонтальними рухами бруска.

    • 24.03.2017 19:47
      #
      - 0 +

      Отличная фича. Не забудьте выложить в группе, как доведёте до ума.

  • 14.06.2017 20:50
    #
    - 1 +

    На усіх системах типу "Apex" і "Lansky" кут заточки, за умови прямої ріжучої кромки, буде ОДНАКОВИЙ, незалежно від довжини клинка. Навіть, якщо клинок нескінченно довгий. Це - елементарна планіметрія. Якщо дві площини перетинаються то лінією перетину буде пряма. Ті, хто стверджує протилежне (більшість учасників guns.ru і knife.ru), просто неуки :). Буде змінюватись лише напрям рисок від абразиву. Зміна кута заточки буде лише на ділянці закруглення ріжучої кромки до вістря клинка, але при достатньо довгій направляючій (гіпотенузі) вона абсолютно некритичне.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати