Контрабанда или не контрабанда?

| Юридические вопросы | Автор: Владимир Вакуленко

КонтрабандаКонтрабанда

Наверное все уже в курсе о новой редакции  ст. 201 УК Украины, которая грозит анальными карами за контрабанду оружия и частей к оружию.

Я обратился к юристам за разъяснением, что можно считать контрабандой, а что нет, и получил ответ, который я дословно привожу ниже. Возможно он будет полезен.

Итак:

1. Основним безпосереднім об'єктом злочину є встановлений порядок переміщення відповідних предметів через митний кордон України, який є необхідною умовою нормальної діяльності митних органів по стягненню передбачених законодавством платежів, здійсненню митного контролю і митного оформлення предметів. Додатковим об'єктом контрабанди можуть виступати встановлений порядок обігу предметів дозвільної системи і захисту культурної спадщини, встановлений порядок оподаткування, громадська безпека, здоров'я населення.

2. Усі предмети контрабанди поділяються на дві групи:

1. предмети, яким притаманні спеціальні ознаки, що надають підстави для кваліфікації їх незаконного переміщення через митний кордон України за ст. 201 незалежно від розміру контрабанди: а) історичні та культурні цінності; б) отруйні, сильнодіючі, вибухові речовини та радіоактивні матеріали; в) зброя та боєприпаси (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї); г) стратегічно важливі сировинні товари, щодо яких законодавством установлено відповідні правила вивезення за межі України. Їх вільний обіг, згідно з чинним законодавством, може істотно обмежуватись і для переміщення їх через митний кордон, як правило, потрібен спеціальний дозвіл. Специфіка предмета злочину у таких ситуаціях зумовлює необхідність кваліфікації за сукупністю злочинів (застосуванню, крім ст. 201, підлягають, зокрема, статті 263, 265, 267, 321);

2. товари, які вільно обертаються в Україні і незаконне переміщення яких через митний кордон України утворює склад злочину, передбаченого ч. 1 ст. 201, лише за наявності вказаних у КК спеціальних ознак - великих розмірів та певного способу переміщення через митний кордон (з приховуванням від митного контролю або поза митним контролем). Згідно з чинним законодавством України не визнаються зброєю: електрошокові пристрої; спеціальні засоби, що застосовуються правоохоронними органами; спеціальні засоби самооборони тощо. Але переміщення через митний кордон патронів до газових пістолетів і револьверів, заряджених, наприклад, речовинами нервово-паралітичної дії, за наявності до цього підстав може кваліфікуватися за ст. 201 як контрабанда отруйних або сильнодіючих речовин.

За ст. 201 як контрабанда зброї має кваліфікуватися незаконне переміщення через митний кордон України складових частин, деталей і вузлів зброї, комплект яких дозволяє виготовити придатну для використання зброю, за умови, що умисел винної особи був спрямований на вчинення контрабанди зброї у цілому, а не її частин. 

(От меня: То есть, если из того, что есть в посылке, нельзя вот так вот прямо взять и собрать оружие, то это контрабандой оружия не считается :))

3. Об'єктивна сторона контрабанди виражається в діях, які полягають у незаконному переміщенні відповідних предметів через митний кордон України. Під переміщенням через митний кордон слід розуміти ввезення на митну територію України, вивезення з цієї території або транзит через територію України товарів та інших предметів у будь-який спосіб, включаючи використання з цією метою трубопровідного транспорту та ліній електропередачі. Предмети контрабанди можуть бути переміщені через сухопутний, морський або повітряний кордон як разом з особами, які його перетинають, так і окремо від них, наприклад, у разі відправлення предметів у несупроводжувальному багажі чи поштою.

Обов'язковою ознакою складу злочину є місце його вчинення - це митний кордон. Митний кордон збігається з державним кордоном України (про поняття останнього див. коментар до ст. 110), за винятком меж території спеціальних митних зон. Межі території спеціальних митних зон є складовою частиною митного кордону України. У статті 201 такі способи контрабанди, як переміщення через митний кордон поза митним контролем та з приховуванням від митного контролю, поширюються лише на товари. Переміщення через митний кордон інших предметів контрабанди, перелічених у ч. 1 ст. 201, визнається контрабандою у разі, коли таке переміщення здійснюється будь-яким незаконним способом.

Переміщення предметів через митний кордон України поза митним контролем означає їх переміщення:

  1. поза місцем розташування митного органу;
  2. в розташуванні митниці, але поза зоною митного контролю;
  3. поза часом здійснення митного оформлення (тобто до відкриття чи після закриття митниці, яка є тимчасовою або працює не цілодобово);
  4. з використанням незаконного звільнення від митного контролю шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами митного органу. Предмети контрабанди можуть переміщуватись поза митним контролем шляхом обходу місць митного контролю чи об'їзду митних постів автомобілями, використання спеціально виготовлених літаючих пристроїв, торпед, спеціально тренованих тварин тощо. У разі, якщо особа домовилась із службовою особою митного органу про переміщення через митний кордон певних предметів за хабар, фактично без надання будь-яких документів чи іншого приховування їх від митного контролю, її дії мають бути кваліфіковані як контрабанда - переміщення предметів через митний кордон з використанням незаконного звільнення від митного контролю внаслідок зловживання службовим становищем посадовою особою митного органу, а також як давання хабара (ст. 369).

Переміщення предметів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю - це їх переміщення:

  1. з використанням тайників (спеціально, з метою вчинення контрабанди, виготовлених або обладнаних схованок у транспортних засобах, устаткуванні, тарі, предметах одягу тощо);
  2. з використанням інших засобів або способів, що утруднюють виявлення предметів (з приховуванням предметів в організмі чи на тілі людини або тварини, в одязі, взутті, головному вбранні, в порожнинах транспортного засобу, в багажі, продуктах харчування, речах особистого користування тощо);
  3. шляхом надання одним предметам вигляду інших через істотну заміну зовнішніх характерних ознак предметів, а також їх тари, упаковки тощо, що дозволяє віднести предмети контрабанди до предметів іншого виду (так зване камуфлювання справжності може набувати форми: зафарбування олійною фарбою посуду, виготовленого із дорогоцінного металу; надання антикварній чаші, яка є історичною цінністю, вигляду звичайного посуду шляхом обмазування її глиною і нанесення на неї звичайного малюнку чи орнаменту; надання ювелірним виробам вигляду малоцінної біжутерії; поміщення отруйних речовин у пляшки з-під звичайних ліків; виготовлення з кольорових металів виробів, непридатних для їх використання за призначенням, які видаються за продукцію, вироблену експортером);
  4. з поданням митному органу України як підстави для переміщення предметів через митний кордон певних документів: а) підроблених (документи з підробленими підписами, відбитками печаток і штампів, документи із внесеними до них відомостями, що перекручують зміст інформації, тощо); б) одержаних незаконним шляхом, тобто одержаних за відсутності законних підстав або з порушенням встановленого порядку (наприклад, у результаті надання уповноваженій особі як підстави для видачі документів завідомо неправдивих відомостей, шляхом застосування фізичного або психічного насильства або внаслідок зловживання службовою особою своїм службовим становищем чи службової недбалості); в) що містять неправдиві дані (щодо ваги, кількості асортименту, найменування, вартості предметів, їх інших характеристик, щодо суті угоди, відправника або одержувача предметів, щодо держави, з якої вони вивезені або в яку переміщуються).

Контрабанда, якщо метою незаконного переміщення предметів було ухилення від сплати обов'язкових платежів, які стягуються митницею і входять у систему оподаткування, кваліфікується за сукупністю злочинів, передбачених статтями 201, 212. 

Правова оцінка зазначених дій як ідеальної сукупності зумовлена тим, що здійснюване легально переміщення через митний кордон України товарів пов'язане зі сплатою до чи в момент їх переміщення ПДВ, акцизного збору, мита, інших обов'язкових платежів. Кваліфікація за сукупністю вважається правильною на тій підставі, що вказані злочини мають різні безпосередні об'єкти посягань, які не перебувають між собою у відносинах підлеглості і жоден з яких не є частиною іншого, ст. 212 не конкретизує спосіб ухилення від сплати податкових платежів (а отже, ним може бути і недотримання митних процедур).

Крім цього, у деяких випадках незаконного переміщення предметів через митний кордон відсутній мотив, притаманний ст. 212, - бажання ухилитись від сплати обов'язкових платежів (наприклад, товари переміщуються з поданням митному органу підроблених документів, але зі сплатою належних сум митних платежів). Кваліфікація за вказаною сукупністю злочинів, крім всього іншого, враховує те, що у даному разі оподаткуванню підлягають цілком легальні товари, які злочинним (контрабандним) шляхом переміщуються через митний кордон України. Контрабанда є злочином з формальним складом і визнається закінченою з моменту фактичного перетину предметом злочину митного кордону.

До визначення моменту закінчення контрабанди потрібно підходити диференційовано і враховувати те, відбувається ввезення чи вивезення предметів злочину, а також місце здійснення протиправних дій. Якщо предмети вивозяться за межі митної території України, митний кордон фактично перетинається ними після того, як митний контроль вже пройдено, а тому контрабанда має розглядатись як закінчений злочин у разі фактичного (успішного) переміщення предметів через митний кордон. Дії, пов'язані зі спробою незаконного вивезення предметів з митної території і не доведені до кінця з причин, що не залежали від волі винного (наприклад, предмети контрабанди виявлено під час огляду речей або особистого огляду), мають розцінюватись як замах на вчинення злочину (ст. 15, ст. 201).

Якщо предмети ввозяться на митну територію України, факт закінченої контрабанди встановлюється під час проходження митного контролю, який здійснюється вже після того, як предмети злочину перетнули митний кордон.

Такі діяння, як, зокрема: порушення режиму зони митного контролю; неподання митному органу документів, необхідних для здійснення митного контролю; причалювання до суден, що перебувають під митним контролем; неправомірні операції з товарами, транспортними засобами, що перебувають під митним контролем, зміна їх стану, користування та розпорядження ними; порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю; недекларування товарів, транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України; пересилання через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях товарів, заборонених до такого пересилання; ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території з комерційною метою товарів з порушенням охоронюваних законом прав інтелектуальної власності; порушення зобов'язання про зворотне вивезення чи зворотне ввезення товарів; порушення зобов'язання про транзит; дії, спрямовані на переміщення товарів, транспортних засобів через митний кордон України поза митним контролем; дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю; зберігання, перевезення чи придбання товарів, транспортних засобів, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю; використання товарів, стосовно яких надано пільги щодо сплати податків і зборів, в інших цілях; дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати податків і зборів або зменшення їх розміру, - відповідно до Митного кодексу України від 11 липня 2002 р. розглядаються як порушення митних правил і тягнуть за собою адміністративну відповідальність, передбачену статтями 329, 330, 335, 336, 339 - 341, 345, 348, 349, 351 - 355 Митного кодексу України від 11 липня 2002 р.

* * *

Теперь как всё это понял лично я.

Вы можете отправлять за границу / получать из-за границы обвес и всякие неосновные части. Если в таможенной декларации будет честно указано ЧТО именно находится внутри и СКОЛЬКО это стоит, то это контрабандой не будет. Если в таможенной декларации будет указано "игрушка 1$", а внутри будет лежать цевье за 300$, то это уже контрабанда. 

Правда с другой стороны, если вы получатель, то декларацию заполняет отправитель (магазин или ваш друг) и то, что он там понаписал - это его ответственность, а не ваша. Походу в случае чего это он контрабандист, а не вы. И к тому же вы всегда можете сказать - "Я не знаю никакого мистера Смита из Канзаса и понятия не имею зачем и почему он мне отправил эту вещь". Просто аккуратно ведите деловую переписку с этим мистером Смитом и не оставляйте следов, чтобы эта ваша отмазка звучала убедительно.

Исходя из вышеуказанного можно быть получателем основных частей, правда высок риск что их не пропустят. "Я не я и хата не моя" здесь тоже работает.

0,75 1 -1 8
Комментариев (18)

  • 16.06.2017 15:55
    #
    - 5 +

    Треба бачити практику використання нового закону, бо в нас реформовані і люстровані люблять читати вибірково.
    З іншого боку я не розумів того кіпішу - написано ж - заборонено контрабасити. не контрабась, скажи що везеш приклад - і які проблеми?

    Додатково питання хто знає - чи є де вказана вимога декларувати неосновні частини зброї і де визначений перелік основних? Наприклад, повертаюся з відрядження, лежить в мене в сумці , ну..пара антабок чи пістолетна рукоятка для рушниці, куплена в супермаркеті з чеком. Морду кірпічом і в зелений коридор , зупиняє митник , питає "Маєте що декларувати?"

    • Список основных в Приказе №622.
      Когда летал самолётом - никто никогда не спрашивал. Просто чемодан пропускают через рентген и всё.
      А в поезде обычно говорят - "наркотики, оружие везёте"? Смело отвечайте именно на то что спрашивают. Наркотиков и оружия ведь в багаже нет ;)

  • 16.06.2017 17:48
    #
    - 3 +

    Все прекрасно написано, а понятие "двойное назначение" еще не отменяли. Там можно две таких статьи написать и все будет совсем противоположно. Конфетный завод по старому " ленинская кузня " имеет особый статус в осуществлении экспорта и импорта вооружения и товаров двойного назначения , а мы все хотим ездить на дешевых иномарках и заниматься тюнингом оружия. Нам нельзя, не положено , перестреляем друг друга .

    • Именно в этом и вся попаболь.
      1) Предметом двойного назначения можно посчитать ЛЮБОЙ обвес.
      2) Импорт/экспорт деталей стрелкового оружия может производить только юрлицо с ВЭД и лицензией от Державной службы экспортного контроля.

  • 16.06.2017 19:30
    #
    - 2 +


    Огромная и малопонятная статья... Даже УКодекс издают для юристов ( ! ) комментированным, под редакцией группы авторитетных товарищей, потому я ждал от статьи не сборки статей, хотя и за то спасибо, но серии практических советов - что и как можно и что и как нельзя ...

    • Увы, что мне предоставили, тем я и поделился...
      А вот универсальный рецепт есть:
      Открывайте юрлицо (можно ФОП) с Внешне Экономической Деятельностью (ВЭД) и оформляйте лицензию Государственной Службы Экспортного Контроля на импорт/экспорт деталей к оружию. Всё, ни один таможенник вашу посылку не остановит.

  • 16.06.2017 19:34
    #
    - 0 +


    В частности я так и не понял, если я купил приклад или иной не основной элемент к оружию, НЕ спрятал его, не замаскировал, а просто положил открыто в чемодан ... могу ли я идти по зеленому коридору или нет ?

    а если нет - то какой порядок моих действия и где гарантия что у меня не попытаются отобрать приклад/шомпол который понравится таможеннику ?

    Вот что осталось не отвеченным - регламент прохождения таможни и список неосновных элементов оружия. И я что то не верю, что если для того что бы собрать из комплекта законченный девайс не хватит пару элементов, то это пройдет ...

    • 1) Идти то вы можете...
      2) А вот гарантий никаких. Могут начать трахать мозг на счёт "нет разрешения Государственной Службы Экспортного Контроля" на ввоз предметов двойного назначения.
      3) Неосновные элементы это всё то что не входит в список основных. Основные элементы перечислены же в том самом Приказе №622. В статье описано что контрабанда, а что нет. Пропустят или не пропустят - это тема не просто статьи, а целой диссертации :)

  • 16.06.2017 20:05
    #
    - 3 +

    Лично у меня сложилось впечатление что цель этого закона проста - запретить простым смертным ввоз запчастей и приоткрыть "окошко" для своих. Как уже писали ранее цель этой писульки явно не защита граждан от незаконного оборота оружия (ежедневная граната в новостях уже никого не удивляет)

    По поводу статьи увы всё не так безоблачно, посмотрите внимательнее

    1. Контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації

    и

    Переміщення через митний кордон інших предметів контрабанди, перелічених у ч. 1 ст. 201, визнається контрабандою у разі, коли таке переміщення здійснюється будь-яким незаконним способом.

    Надеюсь читатели помнят сколько дел было открыто организацией_имя_которой_нельзя_называть за ввоз "спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації" с AliExpress? Причем товар был задекларирован продавцом, а "вина" получателя заключалась в факте получения посылки. И действие признавали незаконным, т.к.
    - человек пришел забрать посылку (имел умысел)
    - по закону не имеет права получать такие средства

    К сожалению и в данном случае закон написан таким образом, чтобы трактовать его можно было как угодно.

    А то что по факту обвес на AR-15 и (ужас!) даже затвор с затворной группой по сути являются расходниками, увы никого не волнует :(

    • 16.06.2017 20:16
      #
      - 0 +

      Вот свежее по теме
      korrespondent.net

    • На счёт прийти получать - это спорный момент.
      Допустим:
      Вам в почтовый ящик почтальон кинул извещение об ожидающей вам посылке. Даже если вы ничего не ждёте - пойдёте получать? Лично я - да.

  • 17.06.2017 10:53
    #
    - 1 +

    Боже... где вы нашли этих "юристов" :))
    Незаконное перемещение помимо или с сокрытием от таможенного контроля считается совершенным с момента завершения декларирования - т.е. в момент когда:
    - подали декларацию в которой чего-то не указано или указаны неправильные сведенья;
    - при устном декларировании сказали, что Вам нечего декларировать;
    - проследовали в зеленый коридор в аэропорту или на автомобильном пункте пропуска;

    И да, когда заказываете что-то за рубежом - Вы целиком зависите от того, что "мистер Смит" напишет в почтовой декларации. Тем паче, если затребуют информацию по Вашей карте и увидят платеж этому "мистеру Смиту" :)))

    • 18.06.2017 15:20
      #
      - 1 +


      ну вот первый практический совет - имеешь обвес - по зеленому коридору идти нельзя ... надо устно декларировать. ( вероятно имея в кармане "приказ" с перечнем "неосновных" )

    • Это не я их нашёл, это УАВЗ :)

  • 18.06.2017 19:04
    #
    - -1 +

    Автор работает видимо в библиотеке, у него много времени и бумаг... , а может нужно было дать ссылку на всю эту кучу материалов, а разъяснить их суть и перечень реально касающийся нас, ввозящих и по почте получающих, что либо относящееся к оружию и Б.П.?
    Например это...


    .. можно..

    а это-

    .
    .. не можно!!

    • Ну вам прямо разжуй и в рот положи :) Я за что купил за то и продаю. Сам пытался получить чёткие ответы на вопросы типа "ввожу ХХХ, что мне за это будет?", "ввожу YYY что мне за это будет?", но увы...
      На вопрос юристу почему такой нечёткий ответ, девочка сказала, что сама пыталась проконсультироваться у разрешителей, на что получала стабильный ответ - "читайте приказ №622".
      Как показывает личный опыт, не пропустить могут буквально ЛЮБУЮ деталь. Отмазка тут универсальная - "предмет двойного назначения". А эти самые ПДН беспроблемно могут получать только юрлица с ВЭД и лицензией от ГСЭК. И таможенникам абсолютно насрать что эта самая деталь не является основной и продаётся абсолютно свободно в том же Ибисе. Проблема в том, что ваша посылка проходит растаможку без вашего участия и таможенный инспектор не несёт никакой ответственности если неправомерно не пропустит её.

      • 20.06.2017 17:53
        #
        - 0 +

        Придется к прикладу привязывать мягкую игрушку, поясняя, что это игрушка такая комплексная.

  • 22.06.2017 10:44
    #
    - 0 +

    Этот закон на хрен никому не нужен, кроме того, кто его заказал Петру !!!


Пожалуйста, залогиньтесь что бы иметь возможность комментировать