Батько хлопчика, вбитого в школі "Сенді Хук", публічно виступив проти посилення контролю над зброєю

| Політики та зброя | Автор: Web admin
По-русски In English

Спільноті демонструють гвинтівку, з якої стріляв Адам ЛанцаСпільноті демонструють гвинтівку, з якої стріляв Адам Ланца

«Проблема полягає не в змісті законів про зброю або їх нестачі, а в недостатній повазі громадян і влади до них», – заявив 29-го січня Марк Маттіолі, батько 6-річного хлопчика, Джеймса Маттіолі, якого, на початку грудня минулого року, вбили разом з іншими 19-ма маленькими дітьми в початковій школі «Сенді Хук».

Містер Маттіолі, а також батьки інших жертв кривавої бійні, що влаштував 18-річний Адам Ланца, прийшли на цивільні слухання, на яких розглядали питання про посилення контролю над зброєю в штаті Коннектикут. Мабуть, організатори цієї публічної дискусії, вважали, що люди, які півтора місяці тому втратили своїх дітей, накинуться на прихильників Другої поправки до конституції США з вимогою негайно ввести заборону на продаж вогнепальної зброї та її прихованого носіння. Але вони помилилися.

Замість цього Марк Маттіолі мужньо заявив, що він виступає проти посилення діючих законів про зброю або прийняття нових. Його промова була короткою, інколи він ледве стримував свої емоції. Але Марк все ж зумів чітко, ясно та лаконічно викласти свою точку зору на причину трагедії, через яку він втратив сина, і на те, що насправді потребує змін в американському суспільстві, щоб в майбутньому не допустити подібних злочинів.

«Різномасті політики твердять нам, що проблема насильства пов’язана з вогнепальною зброєю, яка широко розповсюджена в країні, буцімто це дуже складна проблема, яку здатні вирішити тільки вони. Цим вони намагаються переконати нас у тому, що законослухняні американці не в змозі дати раду цьому питанню. Особисто я так не вважаю. Я впевнений, що влада повинна була вислухати думку громадян стосовно Другої поправки, і що необхідна відкрита дискусія. А в політиків немає жодного морального права використовувати наше горе для того, щоб нав’язувати свою волю законослухняним американцям ...

Нам не потрібні складні закони. Законів, в тому числі, що регламентують порядок придбання та зберігання вогнепальної зброї, в Америці вистачає. Я палкий прихильник посилення індивідуальної відповідальності за порушення діючих законів. Я виступаю за те, щоб всі їх неухильно дотримувалися – і звичайні громадяни, і представники влади ...

У Чикаго діють одні з найжорсткіших в країні законів про зброю, але ми бачимо, що вони не в змозі захистити простих людей. Тільки в минулому році в Чикаго 500 людей були позбавлені життя. Це один з найвищих показників злочинів з використанням зброї в США.

Чи зробили закони це місто безпечнішим? Ні, відповідаю я. Злочинці, як такі, йдуть супротив закону. Цей хлопець (Адам Ланца – Ред.), порушив закон? Так! І не один. Чи завадив би йому ще один закон, назвіть його, як забажаєте – законом Джеймса чи Джонса – мені все рівно? Ні, не завадив би. Тоді навіщо мені ще один закон? Повторюю, їх у нас вже вдосталь.

Марк Маттіолі з дружиноюМарк Маттіолі з дружиною

У чому я вбачаю вихід із цієї ситуації? У вихованні. Чомусь, наше суспільство забрало у батьків їх головний обов’язок – виховання дітей. Раніше було не так. Раніше, коли я був дитиною, головний вплив на моє формування як особистості, мала сім’я. Тепер наших дітей формують школи. Боюсь, що саме через це люди перестали ставитися один до одного з належною повагою ...

Наведу простий приклад. В той час, коли я вже навчався у початковій школі, одного разу поцупив в магазині жувальну гумку. Її знайшла моя мама, коли перевіряла кишені. Все, що вона зробила – відвела мене в магазин і змусила при всіх повернути гумку та вибачитися перед продавцем і власником. Я почервонів до кінчиків волосся і був готовий провалитися крізь землю від сорому. Тоді я заприсягнувся, що більше ніколи нічого не вкраду. Думаю, саме після того випадку я поважаю діючі закони і дотримуюсь їх.

Ось таке батьківське виховання необхідне нашим дітям. Ось на якій проблемі має сфокусувати всі свої зусилля наш уряд – забезпечити всім батькам в Америці можливість приділяти більше уваги і часу своїм дітям ... »

Далі Марк Маттіолі нагадав присутнім про випадок, коли федеральний уряд не зміг забезпечити дотримання діючих законів про зброю. У 2010 році поліція зареєструвала більше ніж 70 тисяч різних порушень пов’язаних із покупкою вогнепальної зброї та її використанням. З них понад 4 тисяч випадків відносяться до кримінальних злочинів, і хтось повинен за це зазнати покарання. Однак, менше ніж 50 справ потрапили до суду. І менше ніж 10-м з них було винесено обвинувальні вироки.

Коли представники NRA поцікавилися у віце-президента США Джо Байдена, як це могло статись, то він відповів, що «уряд занадто зайнятий». «Ви питаєте, чому так мало покарань було винесено судами за порушення правил заповнення форми 4473? У нас просто немає часу та людських ресурсів, щоб вишукувати і карати всіх, хто збрехав, заповнюючи різні форми чи бланки, або хто просто необережно їх заповнив», – відповів віце-президент.

Маттіолі вважає, що містер Байден, просто кажучи, відкрито заявив американцям, що уряду, на який працює приблизно 2 мільйони 700 тисяч чоловік, бракує часу та людей для того, щоб розбиратися з такими дрібницями, які, згідно з діючими нині законам, тягнуть на 10 років тюремного ув’язнення!

Проте, уряд має вдосталь часу, грошей і людей для того, щоб вигадувати нові закони, які, і це очевидно, при існуючому ставленні до них, також не будуть виконуватися. Однак, комісія, яку очолює віце-президент Байден, рекомендує ввести заборону на продаж і носіння більш ніж 150 моделей вогнепальної зброї та намагається змусити більше 100 мільйонів власників легальної зброї зареєструватися в новому Федеральному збройовому реєстрі.

Коли Марк Маттіолі завершив свій виступ, більшість присутніх в залі, з оплесками встали зі своїх місць.

1,0 1 -1 8
Коментарів (4)

  • 30.01.2013 10:39
    #
    - 4 +

    Добро пожаловать в тоталитаризм.
    Детей воспитывает государство, потому что мама/папа убиваются на работе? Где-то мы это уже проходили.

    Правда, тогда не было другого чуда - ювеналки.

  • 30.01.2013 18:48
    #
    - 1 +

    Сильный человек. Горе не затмило ему разум. Искреннее ему сочувствие и не менее искреннее уважение.

  • 01.02.2013 15:35
    #
    - 2 +

    Еще одно доказательство того, что американцы воспринимают вторую поправку, как гарантию своей свободы.

  • 28.11.2013 09:19
    #
    - 0 +

    Такого видео не существует... на самом интересном месте! ((((


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати