Польська прокуратура розпочала слідство щодо проблем зі штурмовими гвинтівками Grot

| Гвинтівки | Автор: Web admin

Польські гвинтівки GROTПольські гвинтівки GROT

Окружна прокуратура у Варшаві розпочала слідство щодо постачання до армії штурмових гвинтівок Grot у версіях A0, A1, A2 польського виробництва, які мали технічні проблеми.

Справа стосується чиновників інспекції озброєння ЗС Польщі, які в 2017 році видали рішення та затвердили протокол про кваліфікаційні випробування Grot без врахування технічних проблем зброї, передає Business Insider.

“Як наслідок, це призвело до поставок польській армії понад 40 тис. одиниць 5,56-мм гвинтівки MSBS Grot з дефектами, що завдало шкоди державним інтересам з метою отримання фінансової вигоди для постачальника гвинтівки на суму приблизно 299 мільйонів злотих (близько 75 млн дол.)”, - заявив речник польської прокуратури Шимон Банна.

Другий елемент слідства стосується перевищення повноважень і неналежного виконання обов’язків у період з вересня 2017 по грудень 2023 року представниками військової частини NIL. Йдеться про виконання контракту на постачання до військ дефектних 5,56-мм гвинтівок MSBS Grot у версіях: A0, A1, A2, що завдало шкоду державним інтересам з метою отримання фінансової вигоди для постачальника гвинтівок.

Польська група озброєнь (PGZ), до складу якої входить виробник гвинтівки – фабрика озброєння "Łucznik" з міста Радом, з цього приводу підкреслила, що оборонне підприємство не є стороною слідства. PGZ також наголосила, що про дефекти Grot не може бути мови, оскільки ця автоматична гвинтівка перебуває у серійному виробництві.

Як відомо, автоматичні гвинтівки Grot перебувають на озброєнні польської армії з 2017 року. На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Варшава у межах військової допомоги передала Києву партію Grot у версіях A1 i A2 у кількості 10 тис. одиниць.

У березні 2023 року тодішній віцепрем’єр, міністр національної оборони РП Маріуш Блащак повідомив, що Україна хоче купити партію автоматичних гвинтівок Grot. Однак, у січні цього року польське видання Onet з посиланням на PGZ повідомило, що Україна не замовляла у Польщі автоматичних гвинтівок Grot. Видання повідомляло, що після спільних навчань польського й українського спецназу військові нарікали на технічні проблеми з експлуатацією Grot, а також низьку точність цього виду зброї.

 * * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Web admin Автор: Web admin11249,1 Переглядів: 172 - 1 +
1,0 1 -1 1
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати