Рекомендації Антитерористичного центру: мета - залишитися живим

| Силові структури, Тероризм | Автор: Web admin

Бійці Антитерористичного центруБійці Антитерористичного центру

Антитерористичний центр сформулював рекомендації, як правильно діяти в екстремальних і надзвичайних ситуаціях, а також сприяти розслідуванню злочинів.

Відповідні рекомендації на випадок евакуації, потрапляння в заручники та виявлення підозрілих предметів опубліковано на сайті Національної гвардії.

У них закликають повідомляти про підозрілі предмети або речі без господаря у компетентні органи, якщо знахідка виявлена у транспорті – то водієві, якщо у домі – то міліції, якщо в установі – то адміністрації чи охороні.

При цьому радять не чіпати, пересувати і не розкривати виявлений предмет; зафіксувати час виявлення предмету; зробити усе можливе, щоб люди відійшли якнайдалі від знахідки; дочекатися прибуття оперативно-слідчої групи для надання свідчень.

"Для камуфляжу вибухових пристроїв використовуються звичайнісінькі побутові предмети: сумки, пакети, коробки, іграшки тощо", - попереджають громадян. Не слід робити самостійно жодних дій зі знахідками або підозрілими предметами, які можуть виявитися вибуховими пристроями. Дітям теж потрібно роз’яснити, що будь-який знайдений предмет може бути небезпечним.

У випадку евакуації – зберігайте спокій і чітко виконуйте команди представників влади або правоохоронних органів. Якщо ви в цей момент у квартирі: візьміть особисті документи, гроші, цінності; вимкніть електрику, воду і газ; надайте допомогу в евакуації літнім і хворим людям; зачиніть вхідні двері на замок; не допускайте паніки, істерики і поспіху. Приміщення залишайте організовано, а повертайтеся у приміщення тільки після дозволу відповідальних осіб.

Якщо вас захопили у заручники - врахуйте:

- Несподіваний рух або шум можуть спричинити жорстоку відсіч з боку терористів. Не допускайте дій, які можуть спровокувати терористів до застосування зброї і призвести до людських жертв;

- Будьте готові до застосування терористами пов’язок на очі, кляпів, наручників або мотузок,

- Не дивіться злочинцям в очі (для нервової людини це сигнал до агресії), не поводьтеся зухвало – це може спричинити ще більшу жорстокість;

- Не намагайтеся чинити опір, не проявляйте непотрібного героїзму, намагаючись роззброїти бандита або прорватися до виходу або вікна;

- Якщо вас примушують вийти з приміщення, кажучи, що ви узяті в заручники, не чиніть опір;

- Якщо з вами є діти, знайдіть для них безпечне місце, спробуйте закрити їх від випадкових куль, якщо це можливо, тримайтеся поруч з ними;

- Виконуйте вимоги злочинців, не намагайтеся суперечити їм, не ризикуйте власним життям і життям оточуючих, намагайтеся не допускати істерики і паніки;

- У разі якщо потрібна медична допомога, говоріть спокійно і коротко, не нервуючи бандитів, нічого не робіть, поки не отримаєте дозволу.

"Пам’ятайте: ваша мета – залишитися живим", - наголошують автори рекомендацій.

Громадян закликають бути уважними і намагатися пам’ятати прикмети злочинців, одяг, імена, прізвиська, можливі шрами і татуювання, особливості мови і поведінки, тематику розмов і таке інше.

"Не давайте ослабнути своїй свідомості. Розробіть програму можливих вправ (як розумових, так і фізичних). Постійно тренуйте пам’ять: згадуйте історичні дати, прізвища знайомих людей, номери телефонів тощо. Наскільки дозволяють сили і простір приміщення виконуйте фізичні вправи", - радять у СБУ.

"Якщо Вам дали можливість поговорити з родичами по телефону, тримайте себе в руках, не плачте, не кричіть, говоріть коротко і по суті. Спробуйте встановити контакт з терористами. Поясніть їм, що Ви теж людина".

Якщо вас замкнули у приміщенні, то спробуйте привернути чиюсь увагу – знаючи про захоплення, спецслужби будуть діяти для звільнення.

Під час операції зі звільнення заручникам треба лягти на підлогу обличчям униз, голову закрити руками і не рухатися; не бігти назустріч співробітникам спецслужб або від них, щоб не бути сприйнятим за злочинця; триматися чимдалі від дверей і вікон.

"Якщо вам стало відомо про підготовку злочину або скоєння злочину, негайно повідомите про це в СБУ або МВС", - наголошує Антитерористичний центр.

1,0 1 -1 6
Коментарів (7)

  • 19.04.2014 16:01
    #
    - 13 +

    Расслабьтесь и получайте удовольствие. Вооруженные проФФесионалы, профукавшие Крым и половину Донбасса, вас защитят.

  • 19.04.2014 16:59
    #
    - 8 +

    Нехай спробують залишитися живими ті, хто приніс війну до нашого дому!

  • 19.04.2014 17:05
    #
    - 8 +

    і не думайте про дозвіл про зброю, бо ще нашкодите собі

  • 19.04.2014 17:07
    #
    - 10 +

    а якщо все ж таки попадете в заручники (не дай Боже), то будьте готові бути ввічливими і спокійними, до якихось наступних міжнародних переговорів, де обсудять можливість застосування зброї укр. правоохоронцями

  • 19.04.2014 20:02
    #
    - 7 +

    З рекомендацій, ясно:
    Лягайте люди раком під окупантів.

  • 19.04.2014 20:49
    #
    - 3 +

    Коротше кажучи ляжте на спину, розсуньте ноги та отримуйте задоволення.

    • 20.04.2014 11:26
      #
      - 0 +

      Персонажу ДДТ предлагается в течение суток поменять имя на настоящее.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати