Прицільна сітка Mil-Dot і пристрої розрахунку поправок для стрільби

| Оптика та освітлення | Автор: Олексій Семенович

shootingshooting

Прицільна сітка Mil-Dot була винайдена капітаном морської піхоти США Джеком Кадді наприкінці 1970-х років. Вона призначена для підготовки даних для стрільби. Часто пишуть, що вона призначена для визначення відстані до цілі, але це не зовсім правильно. Зазвичай відстань до цілі є проміжним параметром для обчислення поправок для стрільби.

Сітка Mil-Dot містить кілька елементів відомих кутових розмірів.

Mil-DotMil-Dot

Наприклад, на малюнку висота будиночка від землі до конька становить близько 1 тисячної.  Якщо припустити, що будиночок заввишки 2,5 метра, маємо відстань 2,5 метра/1*1000 = 2,5 кілометра.

Пристрої для розрахунку поправок для стрільби(балістичні калькулятори) спрощують і прискорюють підготовку даних.

До комплекту приладдя Системи Снайперської Зброї M-24 SWS американської армії входить пристрій Mil-Dot Master. Він складається з двох пар шкал і рухомого вкладиша з двома лінійками.

MilDotMasterMilDotMaster

Розрахунок поправок здійснюється у 5 кроків:

1. Вимірюємо прицільною сіткою видимий розмір об’єкту відомого розміру(цілі або чогось поряд з нею) в тисячних;

2. За допомогою лівої пари шкал і лівої лінійки визначаємо відстань до об'єкта (в ярдах);

3. Знаючи відстань до цілі, з балістичної таблиці беремо зниження кулі на цій відстані для своїх гвинтівки/патрона в дюймах;

4. За допомогою правої пари шкал і відповідної лінійки перераховуємо вертикальну поправку з дюймів в кутові хвилини або тисячні.

5. Зцінівши вітер і знаючи відстань до цілі, розраховуємо бічну поправку на вітер.

Якщо барабанчик вертикальних поправок на вашому прицілі розмічений в ярдах (так званий Bullet Drop Compensator), 3 і 4 кроки не потрібні. Визначивши відстань до цілі, виставляєте її барабанчиком.

Зручно, досить швидко, і не треба ніякої електроніки на батарейках, яка може відмовити у найбільш неслушний момент. Значимо, що праві шкали Mil-Dot Master обмежені 4,5 тисячними (15,5 КХ).

NomographNomograph

Якщо ваша гвинтівка обнулена на 300 ярдів(275 метрів), ви зможете розраховувати поправки для більшості калібрів до 650 метрів, не далі.

Як стверджує автор іншого пристрою - Mil-Dot Один Крок, навіть 3 кроки – це забагато.

Його пристрій дозволяє отримати вертикальну і бічну поправки одночасно за один крок.

З’єднавши точку на лівій шкалі, яка відповідає дійсному розміру об’єкта, і точку на правій шкалі, що відповідає видимому розміру об’єкта в тисячних, прямою лінією, на середній шкалі отримуємо одночасно вертикальну поправку і бічну на вітер 10 миль/год (4,5м/сек).

Однак, на відміну від Mil-Dot Master, Mil-Dot Один Крок не є універсальним, для кожного боєприпасу існує окрема версія пристрою.

Хоча, з іншого боку, снайпер носить зазвичай одну гвинтівку.

0,6 1 -1 5
Коментарів (2)

  • 09.08.2012 13:37
    #
    - 0 +

    Сетка Mil-Dot
    http://ada.ru/guns/ballistic/MilDot/index.htm

    • 09.08.2012 17:32
      #
      - 0 +

      Схожий на справжній, тільки навряд чи хто ним користується. По-перше, під якісь екзотичні боєприпаси, по-друге, жодного слова про поправку на вітер.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати