На Вінниччині господар з рушниці застрелив зухвалого грабіжника

| Самооборона, Кримінал, Рушниці | Автор: Web admin

Експерти оглядають подвір'яЕксперти оглядають подвір'я

Вночі, увірвавшись до будинку подружжя літніх пенсіонерів, двоє зловмисників, застосувавши фізичне насилля, намагались заволодіти їхніми заощадженнями, але отримали опір.

В результаті один нападник отримав смертельне вогнепальне поранення, а інший - затриманий у процесуальному порядку.

Близько 22 години вечора до чергової частини Калинівського райвідділу міліції надійшло повідомлення від жителя села Жигалівка про те, що в одному з домогосподарств було чутно постріли. На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група.

Як з’ясувалось, стріляв 66-річний пенсіонер, захищаючись від нападників, які увірвались до його домогосподарства.

Правоохоронцями було встановлено, що ввечері, почувши шум на подвір’ї, на вулицю вийшла господиня будинку, де на неї напали двоє чоловіків, обличчя яких були закриті шарфами. Нападники, побили стареньку та намагались зв’язати її скотчем, але побачивши, що жінка більше не може чинити опір, припинили знущання та вдерлись до будинку.

Увірвавшись в одну з кімнат, зловмисники напали на невістку господарів, яка разом з 5-річним сином проживала у цьому ж будинку. Чоловіки почали погрожувати дитині, бити молоду жінку та вимагати гроші.

В цей час в іншій кімнаті господар, дістав з сейфа свою зареєстровану мисливську рушницю, і намагаючись зупинити нападників, вистрілив у стіну. Така поведінка жертви ще більше розлютила зловмисників. Вони, погрожуючи предметом схожим на пістолет, направились до пенсіонера. Наступний постріл господар будинку здійснив у одного з нападників.

Господар будинкуГосподар будинку

Злякавшись, зловмисники почали тікати. Поранений впав на подвір’ї домогосподарства, а його товариш утік. Лікарям, які прибули на виклик, не вдалось врятувати зловмисника, оскільки поранення виявилось несумісним з життям.

19-річний загиблий був односельцем потерпілих. Хлопець раніше притягався до адміністративної відповідальності за скоєння дрібних хуліганств.

Як розповів начальник УМВС у Вінницькій області Ігор Моренець, для розшуку злочинця, який втік, були задіяні досвідчені оперативники. Вже наступного дня, в ході проведення оперативно-розшукових заходів, підозрюваний у вчиненні розбою був затриманий.

Працівниками міліції організовано пошуки зброї, з якою був нападник, та вжито заходів для встановлення її місцезнаходження. На сьогоднішній день слідство розглядає дії господаря будинку як необхідну оборону та проводить необхідні слідчі дії.

Затриманим виявився 39-річний мешканець Сумської області, який раніше вже відбував покарання у місцях позбавлення волі. Чоловік усю ніч блукав по лісу і лише вранці вийшов у село. Постукавши в одну з хат, він просився зігрітись та розповів що його пограбували.

Затриманий зловмисникЗатриманий зловмисник

За даним фактом відкрито два кримінальних провадження за ч. 1 ст. 118 КК України (умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця), що карається позбавленням волі на строк до двох років та ч. 3 ст. 187 КК України (розбій, поєднаний із проникненням у житло).

Наразі слідство розглядає дії господаря будинку як необхідну оборону та проводить необхідні слідчі дії.

Зловмиснику, який напав на стареньких загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Триває досудове слідство.

Керівник міліції Вінниччини також висловив подяку усім людям, які виконуючи свій громадський обов’язок, надають сприяння міліції у затриманні злочинців та припинені кримінальних правопорушень.

1,0 1 -1 12
Коментарів (38)

  • 15.12.2014 19:00
    #
    - 21 +

    "для розшуку злочинця, який втік, були задіяні досвідчені оперативники."
    Цікаво, а якби у дідуся не було рушниці, щоб робили ці "досвідчені..."? А що робити у випадку, коли та сама біда відбувається на вулиці?! Чекати на досвідчених правопохоронців?!

  • 15.12.2014 19:03
    #
    - 46 +

    Больше, чем сам факт нападения на пенсионеров и мать с ребенком, бесит "умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця"!
    За действия стрелявшего, нужно благодарность выписывать, а не уголовное производство начинать.

  • 15.12.2014 19:39
    #
    - 8 +

    Дед молодчага! И, в принципе, у него неплохие шансы. Т.к. есть факт проникновения в дом, есть факт нанесения вреда жизни и здоровью. Плюс он - старый пенсионер, а один из преступников - рецидивист. Особым плюсом будет, если пистолет найдут.

    Плохо же то, что далеко не в каждом случае будет такой набор факторов. Стрельни он еще в тот момент, как бабку во дворе избивали... Вот тут большой вопрос, а не сел ли бы он.

    • 16.12.2014 11:36
      #
      - 2 +

      Погано що другий втік, та ще й як виявилося такий матєрий.
      Треба помпу!

      • 17.12.2014 11:28
        #
        - 1 +

        Согласен, жаль, что не дострелил. Мир бы стал несколько чище.

      • 19.12.2014 15:10
        #
        - 2 +

        Да, жалко, ведь теперь этого урода будут кормить-поить 12 лет с наших же налогов...

  • 15.12.2014 19:44
    #
    - 35 +

    Деда наградить орденом "За мужество" и именным пистолетом.
    Родителей малолетнего имбицыла заставить оплатить пострадавшим моральный и материальный ущерб.
    Убежавшего подельника судить за убийство (как в Штатах).
    Мусора, заведшего дело "за превышение" - поощрить трехмесячной командировкой в зону АТО.

    • 16.12.2014 09:38
      #
      - 3 +

      "Деда наградить орденом "За мужество" и именным пистолетом." - і сфотографувати з Геращенком.

    • 29.12.2014 09:19
      #
      - 0 +

      А ви гадаєте що ментів в зону Ато не відправляють? Та їх в першу чергу везуть на пару тижнів на якийсь мусорський блокпост волонтерів шманати. Зате потім повертаються "ветерани/герої АТО" з усіма можливими статусами та пільгами.

  • 15.12.2014 20:29
    #
    - 17 +

    До каких пор за такую самооборону будут заводить дела по "превышению". Кто то хоть раз подаст в суд за незаконное возбуждение дела по этой статье ? ... деда то отпустят, а вот если защищаться будет ЧПшник или просто хорошо оплачиваемый гражданин - менты будут трясти до упора шантажируя статьей .... гады...

    5. Не є перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення, незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає.
    Подробнее: kodeksy.com.ua

    • 15.12.2014 21:11
      #
      - 19 +

      Опублікуйте прізвище слідчого, який порушив кримінальну справу проти пенсіонера. Країна повинна знати прізвища таких дебілів.

    • 18.12.2014 09:27
      #
      - 2 +

      Дела "по превышению" будут заводить до тех пор, пока это будет приносить прибыль и звездочку на погоны.
      Ничего личного - просто бизнес.

  • Дед дал отпор,молодец! Необходимо вносить изменения в УК!

  • 15.12.2014 21:21
    #
    - 27 +

    Может ли УАВЗ каким-то образом повлиять на ход дела? Не только освещением событий?
    Да в конце концов может всем миром сбросимся на адвоката, чтобы не только оправдать деда, но и, наверное, создать прецедент когда будет наконец исполнено существующее законодательство?

    "5. Не є перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення, незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає."

    • 15.12.2014 22:46
      #
      - 4 +

      Вы меня опередили. Поддерживаю полностью. И доброе дело сделаем и пиар неплохой для УАВЗ. Надеюсь кто-то из руководства читает комменты.

  • 15.12.2014 22:27
    #
    - 0 +

    Может ли УАВЗ каким-то образом повлиять на ход дела? Не только освещением событий?
    Да в конце концов может всем миром сбросимся на адвоката, чтобы не только оправдать деда, но и, наверное, создать прецедент когда будет наконец исполнено существующее законодательство?

  • 15.12.2014 23:04
    #
    - 11 +

    Будет гораздо больше толка, если УАВЗ возьмет это дело на контроль. А мы все чем сможем - поможем. Готов и петицию подписать, и с плакатом выйти. Будет значительно больше пользы, чем от статей о том какое классное оружие в США, и как им там можно свободно пользоваться. Давайте что-то реальное уже у себя делать, а не в грезах жить.

  • Краще нашим правоохоронцям не злити народ і не відкривати такі справи. Мужик молодець, захистив свою сімю, а це священий обов'язок любого чоловіка і ніхто не може відібрати це право. Надіюсь що не за горами прийняття закону "Про вільне володіння зброєю" і тоді статистика підстрілених злочинців зросте, а статистика вбитих, пограбованих жертв зменшиться.

  • 16.12.2014 03:28
    #
    - 6 +

    Это психологическая травма для всей семьи, где это произошло. Которая долго не забудется. Ей нужно помогать не только адвокатом. Давайте как нибудь поддержим их, по мере сил. И УАВЗ вместе с нами просто обязан реагировать. Иначе это все пустая болтовня, которая ничего не стоит.

  • 16.12.2014 03:28
    #
    - 10 +

    Это психологическая травма для всей семьи, где это произошло. Которая долго не забудется. Ей нужно помогать не только адвокатом. Давайте как нибудь поддержим их, по мере сил. И УАВЗ вместе с нами просто обязан реагировать. Иначе это все пустая болтовня, которая ничего не стоит.

  • 16.12.2014 08:04
    #
    - 15 +

    Как же настопиз..ло уже слышать о превышении мер необходимой самообороны,нет лучше было чтоб вырезали или замучал всю семью!!!Твари!!!Вообще убрать такое понятие!!!Иначе любую самооборону можно всегда,и как поцам выгодно рассматривать как превышение!!!Твари!!!Да про этого деда крутить надо по каналам,чтоб с эфира не слазил и рассказать какой он молодец!!!а они про превышение!!Суки!!!

  • 16.12.2014 09:35
    #
    - 2 +

    Конченые твари, нет других слов...

  • 16.12.2014 10:07
    #
    - 5 +

    Руководство УАВО, Вы читаете комментарии? Вы можете оказать помощь деду?

  • 16.12.2014 16:57
    #
    - 2 +

    Дед молодец, а мусора- как всегда...

  • 16.12.2014 17:53
    #
    - 6 +

    Аби дід не вистрелив, то невідомо чим би все закінчилось для сім"ї, а нападників не факт що знайшли б... І знову обурює відношення держави до таких людей, людина зробила героїчний вчинок, врятувала декілька життів і вона ще й винна.... І погано що такі випадки непоодинокі....((((
    А таких пі*дарів, що шукають "легкої наживи", треба на місці кінчати, тоді будуть думати перед тим як лізти до когось в хату!!!!

  • 16.12.2014 18:47
    #
    - 5 +

    чем отличаемся мы от свободных людей ?
    тем, что свободные люди идут на улицы и протестуют, а мы пишем возмущенные послания х*й пойми кому

    где митинги ?
    я лично готов выйти под главк мусорской с требованием оставить человека в покое

    пока мы в интернете, а не на улице - грош нам цена
    извините за резкость
    можете минусовать

  • 17.12.2014 01:08
    #
    - 3 +

    А как там обстоят дела с лесником из Винницкой области? Еще не забыли? Хотелось бы знать, как там продвигается дело. Там в коментах тоже было много призывов помочь мужику.

    Хорошенько погуглив и перечитав кучу статей, делаю вывод:
    - К сожалению, у нас нельзя законно оборонятся, это подтверждает статистика судовых решений. Из всех случаев, где по логике и статьям КК пострадавший прав, всего 0,2 % оправдательных.

    Можно предположить, что данная статистика врет и "всё такое"... Но, не единым интернетом информацию черпаем.

    Вот пара статей на тему:
    tyzhden.ua
    nikolauskass.livejournal.com

    • 28.12.2014 15:26
      #
      - 0 +

      Да не первый и не второй раз.
      Летом владелец ювелирки тоже завалил нападавшего. Тоже много говна в вентилятор летело.
      А по факту ничего не изменилось.
      Думаю по каждому такому случию пусть пресс секретарь управления юстиции должен отчитываться. Но как я понимаю запрос может послать либо организация либо депутат.
      Резюмируя - имеем то что имеем.

  • 17.12.2014 11:34
    #
    - 3 +

    Будем надеяться, что "за превышение" дело всё таки закроют, хватит ума у наших левоохранителей не злить лишний раз людей - "... дедушка старый, ему всё равно"

    А я в таких случаях говорю - нету тела - нету дела. Выводы пусть каждый сам сделает.

  • 17.12.2014 21:00
    #
    - 0 +

    Очень хорошо, что эта статья у нас тут тоже засветилась, очень бы хотелось до конца быть в курсе чем закончится это дело, дед просто МОЛОДЕЦ, сколько можно терпеть этот беспредел..... Нашим правителям надо уже просто головы отрывать за обвинения людей в случае такой самообороны. У меня квартиру на днях обокрали, менты даже пальцем шевелить не будут, так и передали через знакомых в органах (ответ один всегда - "это глухарь"), хотя я другого на самом деле и не ожидал, сейчас себя и своих близких нужно защищать только СИЛОЙ. Такие твари, которые идут на такой разбой не заслуживают даже обычных человеческих похорон и панихид, как бандюки к нам так и мы к ним будем.
    Очень понравилось мне выражение Сергея Очерета (сообщение выше) - "нету тела - нету дела". На данный момент и к сожалению пока, что к нашим «правоохранительным» органам никакого доверия и поддержки со стороны народа даже и быть не может. На всю жизнь запомню, когда меня год назад кинули на покупке запчастей к моей старушке машине, так менты красиво дали понять, что если бы сумма была побольше, что бы мог поделиться, а так не интересно заниматься этим делом и закрыли все, вот так вот.....


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати