Спідлодеру виповнилося 130 років

| Короткоствольна зброя, Амуніція та боєприпаси | Автор: Web admin
По-русски

Спідлодер Bobby Mac’s Спідлодер Bobby Mac’s

Як і більшість видів вогнепальної зброї, револьвер має один суттєвий недолік, який ускладнює його використання в умовах бою – це повільна перезарядка.

В принципі, перезаряджати револьвер не так вже й складно. Але в критичній ситуації, коли ваше життя під загрозою, а пальці починають сіпатись, ви втратите занадто багато коштовного часу на заміну кожного патрона поодинці.

Саме для таких випадків и було винайдено спідлодер.

Джерела спідлодера

В 1879 році Вільям Г. Белл запатентував перший спидлодер для револьвера. Він мав вигляд звичайного металевого диску з обертовим механізмом блокування для шести патронів.

Белл демонстрував на «Соковижималці» S&W – кращому, на той час, револьвері із рамою, що розмикається – як за допомогою спідлодера можна швидко вставити патрони в барабан. Досі невідомо, чи потрапив винахід Белла у масове виробництво, але його безперечно можна назвати першим спідлодером в світі.

Спідлодер Вільяма Г. БеллаСпідлодер Вільяма Г. Белла

В 1883 році, Вільям де Курсі Прідо, підданий королеви Вікторії, запатентував деякий пристрій, який він назвав «металева обойма з патронами». Це був круглий диск з дванадцятьма штирками зі сталевої пружини, які виступали вперед шістьма парами. Обойма була розрахована під патрон .455 калібру для револьвера «British Webley». Надалі, в пристрій додали руків’я, що мало вигляд перемички.

Винахід швидко здобув популярність у Великобританії, як серед бойових офіцерів, так і серед звичайних прихильників «Webley». За допомогою цієї обойми можна було швидко перезарядити револьвер в екстремальних умовах (навіть у темряві).

Револьвер British Webley с спідлодером ПрідоРевольвер British Webley с спідлодером Прідо

«Металева обойма з патронами» Прідо добре зарекомендувала себе в умовах бойових дій. Британські офіцери користувались ними під час англо-бурської війни, а потім під час Першої Світової. В наші часи, якщо вам пощастить знайти такий пристрій, колекціонери віддадуть за нього не менше (а може й більше) за 300$.

Пан Прідо продав чимало своїх пристроїв, навіть деякий час конкурував з майором Артуром Уотсом, який теж винайшов щось подібне. Але в 1919 році, з появою напівавтоматичних пістолетів, для револьверів та спідлодерів настала стадія затишшя.

Перші пластикові спідлодери

Незважаючи на загальний інтерес до нової технології напівавтоматичної зброї, співробітники правозахисних органів США навіть в кінці 70-х років не захотіли розлучатися зі своїми револьверами.

Більшу частину ХХ-го століття американським поліцейським доводилося перезаряджати револьвер по одному патрону, які вони носили на портупеї в підсумці або в патронташі. Але використання підсумка було не досить ефективним, з них часто випадали патрони, тому офіцери засовували в них додатковий боєзапас.

Реклама спідлодера ПрідоРеклама спідлодера Прідо

В середині століття для спідлодерів настала епоха Відродження. В 50-х роках Пачмер за дизайном Д. М. Ханта сконструював спідлодер з резини та пластика. В 1965 році Матіч теж випустив схожий пристрій, та вони не здобули популярності.

В 1968 році компанія Dade Machine Screw випустила спідлодер, повністю виготовлений з пластику. Він уміщував шість патронів та підходив для револьверів S&W K-frame, L-frame та Colt.

Використання пластика зробило спідлодери дешевими, легкими, надійними та простими у виготовленні. Щоб вберегти патрони від випадіння, денце патронів обтягували металевими пружинними петлями. Щоб перезарядити зброю, потрібно було з’єднати спідлодер з барабаном та натиснути на центральну кнопку.

Використовуючи цей пристрій, навіть середньостатистичний стрілець, після нетривалої практики, міг перезарядити револьвер менше ніж за чотири секунди, в той час як у стрільця-майстра перезарядка кожного патрону окремо займала у два рази більше часу.

Спідлодери DadeСпідлодери Dade

Спідлодери Dade в свій час викликали справжній фурор, і багато хто з поліцейських по всій країні купував їх за свої власні гроші. Інспектор поліції Сан-Франциско Гаррі Каллахан, вигаданий персонаж із серії фільмів про Брудного Гаррі, теж використовував спідлодери Dade для свого Магнум .44, що, без сумнівів, не могло не додати популярності цьому приладу.

В кінці 70-х років поліцейські відділки почали закуповувати спідлодери Dade. Компанії HKS та Safariland, побачивши попит та такий товар, теж почали випускати власні поліпшені версії спідлодерів.

Спідлодери сьогодні

Багато хто вважав, що напівавтоматичні пістолети остаточно витіснять револьвери. Але в наш час попит на цю зброю знову виріс, а вибір спідлодерів став ширше, як ніколи раніше.

Safariland пропонує свою відому серію спідлодерів «Comp» майже для кожного 5-6-7-8 зарядного револьвера. HKS продовжують виготовляти спідлодери «Тwist-knob», які зараз входять в стандартне спорядження правозахисних органів та охоронних служб, що досі використовують револьвери. Схоже, що HKS випустило своїх спідлодерів моделі 10А набагато більше, ніж взагалі існує револьверів.

Спідлодер від Five Star FirearmsСпідлодер від Five Star Firearms

Для більш вимогливих покупців багато невеликих фірм роблять особливі спідлодери. Наприклад, Five Star Firearms випускає спідлодери з високоякісного алюмінію та з елементами із нержавіючої сталі. В них навіть є анодований спідлодер «Zombie» з гравіюванням у вигляді символу біологічної небезпеки.

Хоч історії спідлодера вже більше 130 років, він все ще продовжує розвиватись. Схоже, що пан Белл запропонував дійсно путящу ідею.

1,0 1 -1 6
Коментарів (1)

  • 04.04.2013 13:04
    #
    - 0 +

    Зарядка револьверов по одному патрону - еще одно красноречивое подтверждение ханжеской морали американского истеблишмента.
    Ведь пока воюющим России и Турции цинично поставлялись переломные Смит-Вессоны, простые американские ковбои и полицейские были вынуждены пользоваться неудобным в данном отношении "Миротворцем".
    Как видим, финансовым воротилам куда важней было наваривать барыши на военных заказах, чем беспокоиться о пролетарских слоях населения, страдающего от медленного релоадинга в своих хижинах и плантациях.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати