Як дискутувати з хоплофобом

| Факти, статистика та аналітика | Автор: Евгений Неверов

Хоплофобська дуальністьХоплофобська дуальність

Вивчаючи те, як відбуваються у мережі інтернет дискусії на тему узаконення КНЗ в Україні, не важко зауважити, що супротивники ідеї узаконення, так звані хоплофоби, здебільшого оперують міфами і ірраціональними страхами.

Відповідно, якщо ви прихильник узаконення, то найбільшого результату в переконанні хоплофоба ви досягнете використовуючи сухі факти і статистику, в надії апелювати до залишків здорового глузду оппонента.

Одними із найрозповсюдженіших хоплофобських міфів про зброю, які мені доводиться чути у будь-якій дискусії, є:

Легалізація КНЗ призведе до масового озброєння злочинців

і потім ця алогічна думка зазвичай має продовження:

Зараз небезпека стати жертвою злочинця велика, але він хоча б тебе не застрілить

Так от - почнемо по порядку. Розглянемо тему масового озброєння злочинців.

У розумінні пересічного хоплофоба вогнепальну зброю можна або купити в магазині (яких після узаконення стане більше, і усі злочинці туди одразу побіжать), або альтернативно зброю можна дістати на чорному ринку.

І якщо що таке зброярський магазин - хоплофоб розуміє (і дуже їх боїться) то термін “чорний ринок” для нього зазвичай зовсім абстрактний і далекий, щось таке із випуску вечірніх новин, щось таке, про що усі чули але і гадки не мають, що воно насправді.

Так от - почніть з того, що поясніть хоплофобу - чорний ринок ближче, ніж йому здається. Потрапити на чорний ринок сьогодні - не важче ніж залогінитися у фейсбуку. Це може зробити і син-школяр хоплофоба, і неписьменний наркоман Вася з сусіднього під’їзду. Це страшний баян, але більшість хоплофобів досі не усвідомлюють, що в наших умовах чорний ринок - це інтернет.

Розкажіть їм, наприклад, що існує такий-собі зброярський сайт-форум, на якому сидять продавці і щодня продають по 3-4 пістолета. Коштує такий пістолет, перероблений з турецького стартовика, від 1000 до 3000 грн. Щоб придбати його, злочинцю достатньо перевести суму на карту розповсюдженого банку, і наступного дня відомий поштовий перевізник доставить посилку по вказаній адресі. Стріляє такий пістолет як гумовими, так і металевими кулями, які злочинцю запропонують як бонус.

Пістолет турецького виробництваПістолет турецького виробництва

Хоплофоби бояться, що запровадження закону про зброю збільшить кількість зброї на руках у злочинців? Так от, це нісенітниця. Така перероблена зброя вже наводнила Україну. І це сталося задовго до подій на сході. А про що казати зараз? Коли до цього додалася ще й нелегальна бойова зброя, яку, до речі, продають на тому-ж сайті, тільки трішечки тихіше.

Тепер до фактів. Ось декілька випадків, що ілюструють як легко озброєний таким чином злочинець може заподіяти шкоду кожному з нас чи нашим близьким або друзям ВЖЕ ЗАРАЗ. Для компактності розглянемо лише деякі справи, що потрапили до судів Харківської області в період 2009-2015 років.

Випадок 1 - Велика кількість регулярних і зухвалих нападів на АЗС у Харківській області

“Плануючи скоєння даного злочину, ОСОБА_2 підготовив необхідні для нападу речі, а саме: нестандартний (перероблений саморобним способом колишній сигнальний пістолет) пістолет «ZORAKI», модель «914» калібру 9 мм Р.А., який є гладкоствольною вогнепальною зброєю калібру порядку 6 мм., та набої до нього.”

Працював грабіжник за тією ж самою доволі примітивною схемою: заходив, стріляв у стелю, вимагав денну виручку. Кожного разу, працівники АЗС, “не маючи жодних шансів на допомогу, боячись за своє життя та здоров’я” виконували бажання бандита.

Треба сказати, що бандитів таки спіймали, але лише завдяки їхній жадібності і тупості - коли ті вдруге вирішили пограбували ту ж саму АЗС, де на них вже чекали працівники міліції.  А тепер питання хоплофобам - якби зброя була у працівників АЗС або у випадкових свідків цих подій, чи вдалося б зухвалим тупуватим злочинцям стільки разів поспіль лякати людей і псувати їм життя?

Випадок 2 - Зухвале пограбування жінки 

Злочинець, використовуючи “пістолет «ZORAKI mob.914-S» калібру 9мм”, пограбував приміщення мешканки смт Козача Лопань, за якою він стежив з електрички, побачивши, що остання носить коштовні прикраси. Під час пограбування злочинець завдав жінці тілесних ушкоджень.

Чи наважився б цей нахаба на таке, якби знав, що жінка може дістати пістолет і здійснити постріл у відповідь?

Випадок 3 - Зухвалі і регуляні епізоди грабіжницького нападу на жінок у Харкові 

Протягом останніх кількох років в Харкові відбувся сплеск вуличних нападів на дівчат і жінок, з яких грабіжник зривав прикраси, віднімав сумки, телефони і гаманці, завдавав моральних і фізичних ушкоджень. Відбувалося це навіть вдень, у досить людних місцях.

Ці події дуже активно обговорювалися на місцевому інтернет форумі. По власним спогадам з прочитаного, зухвалість злочинця і безпорадність "правопохоронців" змусили не одного представника сильної статі хвилюватися за своїх доньок та дружин, коли ті пересувалися містом самостійно.

Чому перехожі були байдужими? Бо не мали зброї, і впевненості що система правосуддя буде на їхньому боці.

Як тендітній жінці захистити себе від дебелого грабіжника, коли немає урівнюючого засобу - вогнепальної зброї? Ніяк.

А от у грабіжника, як раз, зброя була! Міліцією було вилучено, можна вже здогадатися - вже знайомий “пістолет марки «Zогакі» мод. 914-8, під резинові кулі”

Випадок 4 - Озброєний хуліган у стані алкогольного сп’яніння 

В попередніх випадках ми бачили приклади організованої злочинності, але буває і таке - безробітний рецидивіст напідпитку просто зайшов у магазин де почав бійку і “вытянул перед собой правую руку, в которой находился пистолет и приставил его к лицу ОСОБА_4, тем самым желая продемонстрировать свое физическое превосходство.”  Міліцією був вилучений “гладкоствольный самозарядный пистолет «EKOL VOLGA» калибра 9 мм производство Турции черного цвета; патрон калибра 9 мм, на донной части гильзы имеется маркировка АЕ9 9мм”

Тобто бачите - навіть якась п’янь в Україні може лишити когось життя чи здоров'я. А хоплофоби все ще твердять свою мантру що суспільство не готове… Всіх перестріляють… І чомусь не бачать в упор, що вже стріляють, вже гвалтують і грабують. А от захиститися від цього у громадян можливості нема…

Висновки

І чого ми дійшли? Не викликає сумнівів - подібних випадків по усій Україні просто шалена купа. І можна сміливо визнати раз і назавжди:

1) Злочинці ВЖЕ мають зброю 

2) Злочинці БУДУТЬ використовувати зброю при нападах, НЕЗАЛЕЖНО від того, чинитимуть їм спротив, або ні. 

А законослухняні громадяни, не маючи змоги захистити себе, змушені віддати злочинцю свого гаманця, своє авто, свою дружину чи доньку, та й взагалі усе, що той забажає.

І озброєному злочинцю буде дуже байдуже, що менталітет у нас не той, що треба все запроваджувати поступово, що перестріляють один-одного та інше. Негативне ставлення до зброї або хоплофобська наївність що "безпечніше" не чинити збройний опір - не захистять від нападу!

Шановні читачі, прихильники і члени УАВЗ! Сподіваюся наведені приклади ви зможете використовувати у дискусіях з хоплофобами для переконання останніх.

Дякую за увагу і влучних вам пострілів!

1,0 1 -1 15
Коментарів (17)

  • В большинстве случаев хоплофобы пользуются логикой эмоций, а не логикой событий. И фактам, так же как нищие сраму - не имут. В начале диалога хорошо бы поставить вопрос: "Какие аргументы смогут изменить ваше мнение?". Мне порой честно отвечали: "Никакие".

    • 04.06.2015 15:55
      #
      - 4 +

      А які аргументи можуть змінити відповідь "нікакійє" ? )))

      Є хороший тест

      Сидиш на кухні, на столі мобільний телефон і пістолет.
      В двері ломляться озброєні грабіжники.
      Що вибереш - подзвонити в міліцію, чи взяти пістолет?

      В випадку, якщо людина вибирає пістолет - варто йому сказати, щоб без прийняття закону 1135-1 - цей вибір в результаті призведе до того, що сядеш на достатню кількість років за незаконне зберігання і використання короткоствольної зброї.

      • Я ставил вопрос именно так) На что услышал "Буду молиться, что бы такого выбора делать не пришлось". Человек тупо отказывался отвечать на него))

        • 04.06.2015 16:22
          #
          - 3 +

          я в таких випадках питаюсь про причини небажання відповідати на таке питання. Але то вже інша історія...
          Як правило люди бояться своєї відповіді.
          І підказавши їм, або розказавши, що я наприклад - виберу зброю і краще сяду, чим чекатиму на міліцію, яка прийде пакувати моє тіло, розмову вдається зсунути з місця.
          Або інший приклад - якщо закон таки приймуть - то "Бог почує молитву" - ламати в двері не будуть, бо знатимуть, що у тебе є зброя.

          • 04.06.2015 23:40
            #
            - 0 +

            дело в психике, характере,воспитании... нельзя всех под одну гребенку. В тех-же США сильно анти оружейное лобби, при всей ихней хваленой культуре оружия.

        • 05.06.2015 15:47
          #
          - 0 +

          Ага.А я сегодня со своим начальником спорил.Он против КНО.Его аргумент гениально-парадоксален:он против потому что,когда он приходит платить в кассу по комуналке,ему там хамят и ему хочется всех перестрелять.Вот так вот:)И никак этого барана не переубедить,хоть тресни.

      • 05.06.2015 15:05
        #
        - 0 +

        ну так в противном случае ляжешь в землю. И это не так плохо. А что, если твою жену или ребёнка изнасилуют на твоих же глазах, а тебе потом с этим как то жить.

      • Дома можно и с ружьем сидеть, короткоствол не нужен, шах и мат

  • 04.06.2015 17:11
    #
    - -1 +

    Хоплофобы делятся на 2 основных вида:

    1. Те, кто плохо проинформирован о фактах и потому по инерции поддается мейнстриму (тому что говорят в телевизоре и "в народе"). Начиная от банального незнания что и кому можно сейчас, заканчивая мировым опытом в этом вопросе.

    2. Те, кто руководствуется только эмоциями и в принципе не собирается думать над проблемой. В большинстве своем это женщины.

    Первых можно переубедить теми средствами, которые изложены в статье. Главное излагать свои аргументы корректно и максимально дружелюбно. Чтобы победа на фактах не превратилась в неприятие и ненависть эмоционально.
    Переубедить вторых же намного сложнее и сколь угодно неопровержимые аргументы тут силы не имеют. Основная масса таких людей - женщины. По-хорошему с этим должен работать психиатр. Но т.к. это невозможно, говорить надо на языке эмоций. Апеллировать к тому, что негодяи политики итак вооружены и защищены, и только его сознательно оставляют без защиты. И делать эмоциональный акцент. Хотя я лично сомневаюсь, чтобы это произвело мгновенный эффект. Тут требуется постоянная работа.

    • 04.06.2015 23:41
      #
      - 0 +

      поверхностно, все на много сложнее, я о ваших разделениях

  • 04.06.2015 18:33
    #
    - 0 +

    Якщо мова про тих, хто не уникає дискусії, то бажано уникати зверхньо/поблажливих оборотів накшталт "залишки здорового ґлузду опонента" - за такого ставлення до себе опонент може закритись для подальшої дискусії.

  • Кожного разу в подібних статтях пояснюють одні й ті ж ,здавалося б , очевидні речі. Можливо , чим частіше такі публікації будуть потрапляти до уваги більшості звичайних людей , тим швидше вони змінять свою думку відносно законного володіння зброєю в правильному напрямку!

    • К сожалению кроме ТВ, которое смотрит прямо в мозг "простых людей", еще регулярно на их глаза попадают только регулярно раздаваемые возле метро бесплатные газеты.
      В последнее время тема стала благодаря действиям УАВЗ и сообщества всплывать чаще, но не на регулярной основе.
      Есть хоть на каком-то из топовых каналов программа по гражданско-оружейной тематике? А авторская колонка в печати?

  • 05.06.2015 15:14
    #
    - 0 +

    Що можна тут добавити. По моїй інформації переважна більшість «нових поліцейських» яких на даний час готують для Київа, та які позиціонують себе як патріоти, непідкупні вихідці з народу які прийшли з Майдану, для яких свобода та демократія найвища цінність, виступають проти легалізації коротко ствольної нарізної зброї. Свою позицію пояснюють просто – «страшно». Пояснював, що злочинцям легалізація КНЗ не потрібна, а законослухняні громадяни навпаки могли б їм стати в нагоді. Поки, що без особливого результату. Але з «+» є те, що все таки там є наші агенти які проводять правильну роз’яснювальну роботу. 

    • 05.06.2015 15:43
      #
      - 0 +

      Сразу возникает вопрос:"Нафига мне такие"новые недополицейские".которые боятся и им страшно?Говорю сразу,я буду категорически против такой реформы милиции в недополицию.Зачем мне кормить и платить налоги на таких прохфесиАналов?:)Лучше уж сразу к бандюкам за крышей обращаться,те хоть не дрейфят;)

      • 05.06.2015 22:49
        #
        - 1 +

        Да дело даже не в том, что они боятся. А в том, что будь они хоть суперпрофессионалами, 10 000 человек не могут обеспечить круглосуточную безопасность 4-5 млн. А раз не могут, то нет у них морального права рассуждать что нам можно, а чего нельзя.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати