Байрону Сміту пред'явлено звинувачення у вбивстві першого ступеня

| Самооборона, За кордоном, Кримінал | Автор: Olga Guseinova
По-русски In English

Байрон Сміт та його жертви - Нік Бреді та Хайле Кіфер Байрон Сміт та його жертви - Нік Бреді та Хайле Кіфер

Мешканця містечка Літл-Фоллс (штат Міннесота) Байрона Сміта відтепер обвинувачено у вбивстві першого ступеня. 

Ретельно вивчивши справу, велике журі округу Моррісон прийняло рішення змінити попереднє обвинувачення – вбивство другого ступеня. Тепер 64-річному Сміту, якщо його визнають винним, загрожуватиме довічне ув'язнення без права на помилування.

Справа Байрона Сміта отримала сильний резонанс в американських засобах масової інформації. Колишній службовець Державного департаменту США вбив у власному будинку двох підлітків.

Це трапилося 22 листопада 2012 року на День Подяки. 17-річний Нік Брейді та 18-річна Хайле Кіфер забралися в будинок містера Сміта. До цього випадку помешкання Байрона вже кілька разів обкрадали тутешні тінейджери.

Сміт звертався в поліцію, та винних так і не знайшли. Нік та його кузина Хайле не були озброєні, але господар будинку про це не знав. Він вистрілив по кілька разів у кожного злодюжку. Причому, останніми пострілами фактично добивав поранених підлітків, коли вони вже нічим не могли йому загрожувати.

Саме жорстокість Сміта стала приводом для зміни ступеня обвинувачення. Під час допитів Байрон не приховував того, що йому хотілося вбити цих підлітків.

Думки американців кардинально розділилися. Перші називають Сміта садистом та вбивцею, другі кажуть, що він мав право захищати своє майно і життя. Адже він не знав, озброєні непрохані гості, чи ні.

Адвокат Байрона Сміта Адам Джонсон і надалі має намір дотримуватися усталеної лінії захисту. Це був самозахист! В дім його підзахисного вдерлися, і він не порушив ніяких законів, використавши вогнепальну зброю.

Юристи, до яких телеканали та газети наразі звернулися з проханням прокоментувати справу Байрона, вказують на деякі обставини що зможуть допомогти Сміту, а також на такі, що зможуть йому нашкодити, коли присяжні будуть приймати рішення.

На користь літнього американця можна назвати той факт, що для Брейді та Кіфер це була не перша їх крадіжка. В цьому немає сумнівів. По-перше, поліція встановила, що Нік до того вже брав участь, щонайменше, в двох крадіжках в будинку Сміта. По-друге, перед тим як залізти в житло Байрона, 22 листопада Брейді з кузиною здійснили крадіжку в сусідньому містечку. Вони прихопили із собою шість пляшечок з ліками, на купівлю яких потрібно мати рецепт від лікаря. Ці препарати знайшли на задньому сидінні машини, на якій підлітки приїхали до Сміта.

Проти обвинуваченого свідчить те, що він добивав поранених неозброєних злодіїв, чим перевищив допустимий рівень самозахисту. Крім цього, Байрон заявив в поліцію про те, що трапилося в його будинку, тільки наступного дня.

Трупи пролежали в його підвалі кілька годин. Причому, Сміт вранці пішов до сусіда, поцікавився, чи не знає той гарного адвоката, і вже потів попросив викликати поліцію.

Так чи інакше, коли в четвер 18-го квітня окружний прокурор Піт Орпут вніс пропозицію назначити заставу на звільнення Байрона Сміта в розмірі 2 мільйони доларів, суддя Дуг Андерсон відмовив в цьому, та залишив чинним попереднє рішення – розмір застави становить 50 тисяч доларів.

Ці гроші Сміт вніс ще в грудні, і з того часу знаходиться на волі на підписці про невиїзд.

1,0 1 -1 3
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати