Parasol

Parasol

Рейтинг 56,5

Що робити у разі крадіжки зброї та бездіяльності правоохоронних органів

| Законодавство, Юридичні питання | Автор: Parasol SP
По-русски

Що робити в разі крадіжки зброї?Що робити в разі крадіжки зброї?

З перебігом останніх подій на території України стає дуже актуальним питання про те, які необхідно вчинити дії у разі крадіжки зброї, особливо коли правоохоронні органи проявляють повну байдужість та бездіяльність.

Першою дією, яку необхідно здійснити, є повідомлення співробітників правоохоронних органів про факт крадіжки Вашої зброї.

При цьому, необхідно контролювати кожну дію, здійснювану працівниками правоохоронюваних органів, а саме:

1. Належне оформлення факту вчинення злочину;

2. Пошук та допит свідків, свідчення яких можуть допомогти належному пошуку винних осіб;

3. Витребування працівниками правоохоронних органів необхідних доказів. Прикладом може бути вилучення відеозапису з камер зовнішнього або внутрішнього відеоспостереження. Так як зазвичай співробітники МВС не здійснюють дій для належного проведення досудового розслідування.

Після оформлення необхідних документів обов’язково потрібно проконтролювати чи внесені відомості про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань (повинні бути внесені протягом 24 годин). З моменту внесення відомостей до ЄРДР починається стадія – досудове розслідування. На даній стадії радимо не зволікати та не сподіватися на працелюбність посадових осіб правоохоронних органів.

Розглянемо дії, які треба вчиняти у разі бездіяльності правоохоронних органів на стадії досудового розслідування, на прикладі реальної ситуації. У грудні 2014 року в особи було викрадено дві одиниці зброї з багажнику його автомобіля. За даним фактом було відкрито кримінальне провадження за статтею 262 Кримінального кодексу України (викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживанням службовим становищем).

Після відкриття кримінального провадження потерпілий навіть не знав номер даного провадження, які слідчі дії проводилися для пошуку винних осіб, на якій стадії взагалі знаходиться досудове розслідування. Тому юристами було здійснено наступні дії:

1. Отримання інформації про хід та стадію досудового розслідування;

2. Подання ряду клопотань про проведення слідчих дій, а саме: про виклик та допит потерпілого, про виклик та допит свідків. Дані дії зобов’язують слідчого належним чином та в розумні строки виконувати свої обов’язки, так як на клопотання потерпілого він зобов’язаний надати відповідь протягом 3 (трьох) днів.

3. Подання ряду Заяв про взяття під особистий контроль діяльності посадових осіб, які здійснюють досудове розслідування. Такі Заяви радимо подавати у перший – другий тиждень досудового розслідування до вищестоящих органів (міських та обласних управлінь МВС, обласної прокуратури або прокуратури міста). В результаті чого якість та швидкість роботи службових осіб значно покращується.

Якщо вищезазначені дії не дадуть бажаних результатів, радимо звертатись до вищестоящих органів МВС та до прокуратур всіх рівнів зі скаргами на бездіяльність конкретних посадових осіб.

Parasol SP Автор: Parasol SP12,5 Переглядів: 1749 , Коментарів: 1 - 4 +
1,0 1 -1 4
Коментарів (1)


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати