Верховна Рада ухвалила в першому читанні дисциплінарний статут Нацполіції

| Силові структури, Законодавство | Автор: Web admin
По-русски

Верховна Рада ухвалила в першому читанні дисциплінарний статут НацполіціїВерховна Рада ухвалила в першому читанні дисциплінарний статут Нацполіції

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні урядовий проект закону про дисциплінарний статут Національної поліції України (№4670). За це рішення проголосували 248 народних депутатів із 340, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроектом передбачається затвердити дисциплінарний статут Нацполіції України та визнати таким, що втратив чинність, закон України "Про дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України".

Відповідний статут визначає сутність службової дисципліни в Нацполіції, повноваження поліцейських та їхніх керівників з її додержання, види заохочень і дисциплінарних стягнень, а також порядок їх застосування та оскарження.

Ним, зокрема, встановлюється, що поліцейському заборонено виконувати злочинний або явно незаконний наказ. У разі одержання наказу, що суперечить закону, підлеглий не повинен виконувати його, про що зобов’язаний невідкладно в письмовій формі доповісти керівнику, який віддав (видав) наказ, і своєму безпосередньому керівникові, а в разі наполягання на його виконанні - письмово повідомити прямому керівнику.

Виконання поліцейським злочинного або явно незаконного наказу, а також невиконання правомірного наказу тягне відповідальність, передбачену цим статутом та іншими законами.

За порушення службової дисципліни поліцейські незалежно від займаної посади та спеціального звання несуть дисциплінарну відповідальність згідно з цим статутом. За вчинення адміністративних правопорушень поліцейські несуть дисциплінарну відповідальність відповідно до цього статуту, крім випадків, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Дисциплінарним проступком визнається протиправна, винна дія чи бездіяльність поліцейського, що полягає в порушенні поліцейським службової дисципліни, невиконанні чи неналежному виконанні ним обов’язків поліцейського або виходить за їх межі, порушенні обмежень та заборон, визначених законодавством для поліцейських, а також вчиненні дій, що підривають авторитет поліції.

До поліцейських можуть застосовуватися такі види дисциплінарних стягнень, як зауваження, догана, сувора догана, попередження про неповну службову відповідність, пониження в спеціальному званні на один ступінь, звільнення з посади та звільнення зі служби в поліції.

Проведення службових розслідувань за фактом порушення поліцейським службової дисципліни здійснюється дисциплінарними комісіями.

Серед іншого, встановлюється, що поліцейський може бути тимчасово відсторонений від виконання обов’язків без видання письмового наказу керівника за наявності обґрунтованих припущень про те, що він перебуває в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння, до моменту протвереження.

Поліцейський має право оскаржити застосоване дисциплінарне стягнення протягом місяця з дня його виконання (реалізації) або шляхом подання рапорту до прямого керівника особи, яка застосувала дисциплінарне стягнення, або шляхом звернення до суду в установленому порядку.

Щодо заохочень поліцейських, то встановлюється, що до них можуть бути застосовані такі види заохочень, як дострокове зняття дисциплінарного стягнення, занесення на дошку пошани, дострокове присвоєння чергового спеціального звання; присвоєння спеціального звання, вищого на один ступінь від звання, передбаченого займаною штатною посадою.

Або ж це заохочення грошовою винагородою, цінним подарунком, відомчими заохочувальними відзнаками Нацполіції, відомчими заохочувальними відзнаками Міністерства внутрішніх справ України, відомчою заохочувальною відзнакою МВС "Вогнепальна зброя" або ж відомчою заохочувальною відзнакою МВС "Холодна зброя".

1,0 1 -1 1
Коментарів (5)

  • 16.11.2016 15:30
    #
    - 1 +

    "занесення на дошку пошани" - не ну этих совковых дебилов не исправить)))))

  • 16.11.2016 15:31
    #
    - 3 +

    "Або ж це заохочення ... відомчою заохочувальною відзнакою МВС "Вогнепальна зброя" або ж відомчою заохочувальною відзнакою МВС "Холодна зброя"."
    А не можна цій шоблі поміняти ці два розділи на щось інше? Наприклад "мотузку довгу пенькову" і "мило господарське звичайне"?

    • 16.11.2016 15:33
      #
      - 1 +

      P.S. Підійде ще відзнака з дешевої пластмаси з надписом "мусар бувалий", та "просто мусар".

  • Интересен "висновок" главного научно - экспертного управления ВР по вопросу "наградного" оружия-
    "До статті 10
    У частині 7 цієї статті передбачено нагородження поліцейських відомчою заохочувальною відзнакою Міністерства внутрішніх справ України «Вогнепальна зброя» та відомчою заохочувальною відзнакою Міністерства внутрішніх справ України «Холодна зброя», однак не вказано, в якому саме документі чи нормативно-правовому акті має бути визначено, який саме зразок зброї буде використовуватись у якості нагородної зброї, а також не врегульовані питання реєстрації, зберігання, носіння, використання і застосування цієї зброї, порядок володіння та користування нею після звільнення з поліції, цивільного обігу цієї зброї (передача, використання родичами, спадкування, продаж, дарування тощо).
    Крім того, враховуючи, що у власність поліцейським передається засіб, призначений для враження людей та заборонений для цивільного обігу (див. Постанову Верховної Ради України від 17 червня 1992 року № 2471-XII «Про право власності на окремі види майна»), та з огляду на вимоги пункту 7 частини 1 статті 92 Конституції України про те, що виключно законами України визначається правовий режим власності, а також статті 178 Цивільного кодексу України, де зазначено, що види об'єктів цивільних прав, перебування яких у цивільному обороті не допускається або які можуть належати лише певним учасникам обороту і перебування яких у цивільному обороті допускається за спеціальним дозволом (об'єкти, обмеженої оборотоздатні), встановлюються законом, вважаємо, що вищевказані питання мають бути врегульовані саме у законодавчому акті. На наш погляд, це можна було б зробити або у додатку до цього Статуту (який затверджується законом), або в іншому законодавчому акті. При цьому для виключення можливих корупціогенних факторів та витрат державних коштів на придбання зброї іноземного виробництва у згаданому нормативно-правовому акті було б доцільно визначити у якості нагородної зброї єдиний зразок зброї вітчизняного виробництва (див. наприклад, Указ Президента «Про відзнаку Президента України «Іменна вогнепальна зброя» від 29 квітня 1995 року № 341/95)".

  • 16.11.2016 19:11
    #
    - 0 +

    Там случайно не уточнили что любые инструкции МВС имеют правое действие только для внутренней службы и никак не могут быть применины к гражданам Украины ?

    А то как то все оружейные вопросы сугубо инструкциями и регулируються


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати