ДК «Укроборонпром» опублікував подробиці про майбутнє виробництво гвинтівки M16

| Гвинтівки | Автор: Web admin

Штурмова гвинтівка M16Штурмова гвинтівка M16

Новина про майбутнє виробництво гвинтівки М16, заявлене представниками «Укроборонпром», спричинила безліч запитань і критики.

У відповідь концерн опублікував матеріал, у якому пояснив, навіщо Україна збирається випускати гвинтівки M16, і повідомив подробиці про цю зброю.

Штурмова гвинтівка M16, яка буде вироблятися в Україні на підприємствах ДК «Укроборонпром» у кооперації з американською компанією Aeroscraft, є надсучасною зброєю, яка поєднала у собі багаторічний досвід виробництва та використання у бойових умовах.

Нова штурмова гвинтівка має стати справжньою стрілецькою системою у відповідності до стандартів, прийнятих в арміях НАТО. Її виготовлення в Україні означає реальний крок нашої країни та української армії до євроатлантичних структур.

Слід зазначити, що Держконцерн «Укроборонпром» не вирішує питання чим мають воювати українські бійці, а лише сумлінно і в повному обсязі виконує свої зобов’язання у відповідності до державного оборонного замовлення. Але розуміючи, що перед всією країною стоїть глобальна стратегічна задача відходу від ще радянських систем озброєння, пропонує різноманітні варіанти ефективного вирішення цієї задачі. При цьому, цей шлях неможливо пройти за лічені дні, він потребує років наполегливої праці та зваженого підходу, і робити перші кроки у цьому напрямі необхідно вже сьогодні.

І ця робота проходить у всіх сферах оборонно-промислового комплексу. Підприємства «Укроборонпорму» озброюють українську армію сучасними безпілотниками, системами спостереження, новою бронетехнікою, високоточним ракетним та іншим озброєнням. Одночасно з цим проводячи модернізації та ремонт вже існуючої техніки, що дозволяє підвищувати боєздатність наших захисників.

Прес-служба ДК «Укроборонпром» підготувала спеціальний матеріал, який детально розповість про WAC-47, що буде виготовлятися в Україні завдяки підписаному Меморандуму про співпрацю між ДП «Укроборонсервіс», який входить до складу Концерну, та американської компанії Aeroscraft.

Інтеграція до Альянсу

Перед Україною стоїть глобальна задача переходу до стандартів НАТО на противагу пострадянським рішенням, які з‘явились, як тимчасова вимушена міра. Кожна країна, яка виривалась з орбіти Росії, проходила чи проходить зараз цей складний етап, який займає багато років і вимагає великих зусиль. В умовах агресії Кремля, перед Україною зараз стоять ті ж самі задачі і вирішувати їх необхідно у стислі терміни та за умов, які далекі від ідеальних.

Вже зараз українські бійці беруть участь у спільних з НАТО навчаннях, існує спільна з Литвою та Польщею бригада, запропоновано створення аналогічного підрозділу з іншими країнами НАТО – Румунією та Болгарією. Врешті-решт, Україна на постійній основі проводить сумісні миротворчі операції.

І у кожному з цих випадків одною з проблем є вирішення питання логістики. Наприклад у Литовсько-Польсько-Українській бригаді польські бійці використовують штурмову гвинтівку Beryl, калібром 5,56×45, у той час, коли українські бійці – автомат АКМ або АКМС калібром 7,62х39.

Польські бійці використовують гвинтівку Beryl, а українські бійці –  АКМ або АКМСПольські бійці використовують гвинтівку Beryl, а українські бійці – АКМ або АКМС

З аналогічними проблемами зіткнулись українські сапери в Афганістані під час участі у місії ISAF. Для вирішення проблеми з різними стандартами зброї українські війська були вимушені використовувати німецькі штурмові гвинтівки G36, які передали литовські бійці.

І при подальшій інтеграції України у системи НАТО, якщо не прийняти відповідне рішення, аналогічні проблеми, не тільки із стрілецькою зброєю, а й з іншим озброєнням, лише будуть поглиблюватись. Саме тому Концерн пропонує варіанти, які дозволяють у перспективі уникнути вищезгаданих проблем, один з них – створення штурмової гвинтівки на базі M16.

Українські бійці беруть участь у спільних з НАТО навчанняхУкраїнські бійці беруть участь у спільних з НАТО навчаннях

Модульний підхід

Штурмова гвинтівка M16, яка після багатьох модифікацій перетворилась у надійний та точний інструмент військових, стоїть на озброєнні десятків країн світу.

Головною особливістю M16 є модульність конструкції, яка дозволяє створити на її базі різноманітні версії, які якнайкраще відповідають потребам бійців. Це дозволяє змінювати калібри, збільшувати або навпаки – зменшувати довжину ствола, міняти цілі частини зброї від прикладу та рукояток до механізму газовідведення та ударно-спускової групи.

Завдяки такій системі M16 може бути компактною зброєю з невеликими габаритами, які якнайкраще підходять для дій у приміщеннях, або навпаки – гвинтівкою піхотних снайперів, яка оснащена більш довгим стволом та оптичним прицілом.

Одним з варіантів M16 є М4, яка є коротшою версією M16А2. Саме цю штурмову гвинтівку Командування спеціальних операцій США визначило, як зброю яка є єдиною для всіх американських сил спеціальних операцій.

І це рішення було прийнято керівництвом самої передової армії у світі, яка має найбільший оборонний бюджет, без огляду на думки самоназваних «військових експертів».

Модульний підхідМодульний підхід

Професійна армія вимагає зброї для професіоналів, яка здатна повністю реалізувати весь потенціал бійця на полі бою. Завдяки застосуванню кріплень типу RIS, за лічені хвилини сучасні варіанти штурмової гвинтівки M16 можливо оснастити коліматорним або оптичним прицілом, приладом нічного бачення або тепловізором, підстовльним гранатометом, системою лазерного покажчика цілі, не говорячи вже про тактичні рукоятки або ліхтарі.

M16 для української армії

Саме на основі М16 підприємства Концерну і будуть виробляти варіант штурмової гвинтівки, яка отримала назву WAC-47. Ця зброя несе у собі всі переваги, притаманні базовому варіанту.

Завдяки модульній конструкції існує можливість встановлення різних за довжиною стволів у відповідності до потреб: 10.5», 11.5», 14.5», 18» або 24». Що дозволяє варіювати зброю у відповідності до індивідуальних завдань бійця. Наприклад, піхотний снайпер може використовувати довгий 24-дюймовий ствол, який забезпечує ведення ефективного прицільного вогню на 600 метрів, у той час, коли короткий у 10,5-дюймів ствол краще відповідає потребам індивідуальної компактної автоматичної вогнепальної зброї.

Американські військовіАмериканські військові

Використання модульного підходу дозволяє адаптувати WAC-47 під різноманітні калібри: 5,45х39, 7,62х39, 5.56х45 NАТО. А також новітніх типів боєприпасів: .458 SOCOM, надпотужний та важкий набій з дозвуковою кулею, або 6.8 SPC II з високою кінетичною енергією та зупиняючими властивостями.

Таким чином, WAC-47 може «працювати» з калібром 7,62х39 або 5,45х39, які знаходиться на озброєнні української армії. А при необхідності, завдяки модульній конструкції, цю штурмову гвинтівку можливо переоснастити під використання набою 5.56х45 НАТО, який, у відповідності до стандарту STANAG 4172, використовується в усіх штурмових гвинтівках Альянсу.

В цей же час, для озброєння сил спеціальних операцій, можуть знадобитися варіанти штурмової гвинтівки, які використовують спеціальні боєприпаси, призначені для вузькопрофільного застосування.

Завдяки цьому стає можливим зробити «плавний» та більш економічно ефективний перехід до впровадження нового для української армії калібру. Це дозволить ефективно використати запаси існуючих боєприпасів, уникнути проблем із розподілом та логістикою нових набоїв та мінімізувати ризики.

Спільні навчанняСпільні навчання

У свою чергу, українські бійці, також мають отримувати нову натівську штурмову гвинтівку поступово. У відповідності до плану, перша партія модифікації WAC-47 поступить у дослідну експлуатацію у бойові підрозділи української армії, під час якої буде проходити збір всієї інформації щодо застосування штурмової гвинтівки безпосередньо у польових умовах. Збір відгуків від українських бійців дозволить внести необхідні зміни перед початком масового виробництва.

Окрім того, освоєння стрілецької зброї за стандартом НАТО, у випадку отримання Україною летального озброєння від західних партнерів, дозволить у більш стислі терміни та з більшою ефективністю його застосувати на полі бою.

Українська M16

Важливим аспектом у виробництві натівської гвинтівки є те, що її будуть виробляти в Україні на основі ліцензії від уряду США. При цьому перша ліцензія для випробування та оцінки була отримана три тижні тому.

Завдяки цьому ДП «Укроборонсервіс», що входить до складу ДК «Укроборонпром,» спільно з американською компанією «Aeroscraft» вже у найближчий час будуть виробляти стрілецьку зброю за стандартами НАТО в Україні.

Українські військовіУкраїнські військові

«Цей проект дасть можливість переходу української армії та промисловості на стандарти НАТО. Наші бійці будуть озброюватися українською зброєю, що дасть поштовх усій економіці. Це означає роботу нашим підприємствам, створення робочих місць, збільшення кількість податків, підвищення технологічності виробництва. Окрім того, це стане ще одним етапом розвитку стосунків з євроатлантичними партнерами, а також інтегрує Україну в глобальні світові ринки», – підкреслив Заступник генерального директора з авіабудування та виробництва ДК «Укроборонпром» Володимир Коробов.

Окрім того, ДК «Укроборонпром» готовий, за умови фінансування з боку держави, побудувати завод по виробництву боєприпасів, як ще радянських, так і натівських калібрів. Всі проекти створення заводу вже знаходяться на розгляді Кабінету міністрів. Реалізація проекту після отримання коштів займе 18 місяців. Створення такого заводу, замість втрачених через російську агресію потужностей, дозволить вирішити стратегічну задачу – забезпечення обороноздатності України.

Коментарів (31)

  • 10.01.2017 16:26
    #
    - 3 +

    В нас армія наче не використовує 7.62х39. Тобто цих мутантів для поліції робитимуть?

    • 10.01.2017 16:51
      #
      - 7 +

      Ну да. До ВС у нас Таворы так и не дошли же.
      Будут у всяких кордов aka беркут. Да и раздать в виде наградного авакову не стыдно будет.

      • 11.01.2017 00:04
        #
        - 1 +

        Дошли они на испытания. Информация на уровне слухов и ОБС, но вроде как военные сказали «уберите это нечто, оно даже не Tavor».

    • 10.01.2017 17:10
      #
      - 0 +

      А яким набоєм стріляють з АКМ, СКС, АК-47, РПК? Чи всі вищезгадані зразки зняті з озброєння і утилізовані?

      • 10.01.2017 22:25
        #
        - 1 +

        7.62х39 ще на складах є. Деякі розвідпідрозділи озброєні саме АМК та АКМС на 7.62. У всякому разі, мене виручали з набоями розвідники.

      • 11.01.2017 00:03
        #
        - 1 +

        СКС в ЗСУ лишився лише як церемоніальна зброя, для неї набої не так важливі. АК-47 у ЗСУ ніколи не було. РПК теж не дуже бачив, усе більше РПК-74.
        Головна проблема в тому, що у ЗСУ хоч і є АКМ/АКМС у розвідувальних підрозділах але набої для них вже у дефіциті, та й тримають цю зброю, здебільшого, заради використання набоїв 57-Н-231У та ПБС-1, тобто для можливості безшумної стрільби. Основна стрілецька зброя ЗСУ — АК-74/АКС-74 для піхоти та АКС-74У для де-яких категорій військовослужбовців-спеціалістів.

    • 10.01.2017 18:50
      #
      - 4 +

      Процесс же не простой. По тексту статьи - займет годы.
      И годами на просторах страны будут слышны мерные звуки лобзика и пилы "Дружба".
      А использовать в армии будут потом. В светлом будущем.

    • 12.01.2017 09:06
      #
      - 0 +

      Использует. На сборах нас охраняли (чтобы у нас автоматы не отобрали) бойцы батальона "Чернигов", которые по ротации были дома, у них были 7.62. Не армия, а мусора, но тем не менее.

      • 12.01.2017 09:27
        #
        - 0 +

        Так не армія ж використовує. Ви це самі ж і написали.

        Просто є підозра, що це все робиться не для армії, а для мєнтів. Яких будуть переозброювати в першу чергу. Тому такий вибір калібру.

        • 12.01.2017 22:41
          #
          - 0 +

          Армия может использовать с таким же успехом, раз есть в наличии и есть патроны. Тем более эти подразделения МВС в 2014 и 2015 участвовали в боях

  • 10.01.2017 17:03
    #
    - 8 +


    Новина про майбутнє виробництво гвинтівки М16, заявлене представниками «Укроборонпром», спричинила безліч запитань і критики.
    На запитання і критику шановного Nikolay Mikulich відповідь ми не почули.
    Пропоную написати офіційне звернення з вимогою вичерпно відповісти на конкретно поставлені питання по суті.

  • 10.01.2017 17:59
    #
    - 16 +

    а за необхідності ЗАЗ можна буде переобладнати на Порш911 :/

  • 10.01.2017 18:12
    #
    - 6 +

    Свежо предание да верится с трудом, ситуацию как всегда спасут волонтеры . Эх б..дь , как уже за. бали все эти дифирамбы. Люди задают конкретные вопросы , с надеждой услышать внятные ответы , а взамен пфффффу .. , как у горбатого в своё время : Михаил Сергеевич , а кому это выгодно , ответ б..дь : это выгодно тому , кому это выгодно и все , этим все сказано . Так и здесь, дрисня совковая на уши электорату , времена меняются , а люди все те же .

  • 10.01.2017 18:16
    #
    - 4 +

    То то всякие US NAVY SEAL рассекают с HK416...
    И USMC тоже в туже сторону смотрят...

    • 10.01.2017 21:06
      #
      - 3 +

      USMC не просто смотрят, а с 2012 года приняли на вооружение. Правда заменяют ими не М16А4 и М4, а М249.

      • 11.01.2017 01:30
        #
        - 1 +

        Я так понимаю, что USMC используют эти IAR как какое-то дополнительное оружие. Наврятли даже с экстендент мэгом на 100 патронов, он заменит М249 с лентой на 200.
        Хотя если так подумать. IAR перезарядить можно гораздо быстрей чем М249. И в плотности огня он наверное даже выиграет. И в весе. И в модульности.

      • 11.01.2017 01:47
        #
        - 0 +

        Все, разобрался в чем там соль. Снимаю свой предыдущий коммент =)

  • 10.01.2017 18:45
    #
    - 2 +

    Если вспомнить опыт израиля то М-16 пройденый этап
    то на что подписался оборон пром явно пальцем деланое
    army-news.ru

    тем более что Тавор-Форит уже вроде как есть
    goo.gl

    • 11.01.2017 01:39
      #
      - 1 +

      м16 которую массово использовал Israel Defense Forces была одна из ее первых модификаций. Не мудрено, что они от нее постепенно отказываются. Если же говорить о современных образцах, то М16А4 до сих пор используется USMC. Хотя от этого больше пахнет традициями "This is my rifle", но если бы она не оправдывала себя, давно бы была заменена на что-то более практичное. В смысле конечно есть много чего более практичного, но раз командование так решило, то чо спорить?!

  • Того хто не вiддав вчасно наказ про евакуацiю луганского патронного заводу необхiдно судити за диверсiю та пiдрив обороноздатностi краiни.. Iнше питання: на фуя були витраченi мiлiони на розробку штурмових гвинтiвок Форт? На фуя Шоколадной хряк в 2014 обiцяв переозброiти армiю фортами, а видав всього 300 стволiв?

    • 11.01.2017 00:06
      #
      - 1 +

      1. Їх ніхто не розробляв: просто придбали ліцензію у Ізраїлю.
      2. Форт — підприємство МВС, до ЗСУ має відношення як морська свинка до моря.

      • А М16 виходить "розробляли"?Державне підприємство може виробляти зброю лише для нагородження міністром МВС своїх холуїв? Вепрь теж "придбали ліцензію"?

  • 10.01.2017 21:15
    #
    - 3 +

    Ни на один серьезный вопрос ответа нет. Только пафосные речи.
    1. Почему выбрана компания без опыта производства оружия?
    2. Почему патрон 7.62х39 если известно, что AR-15 на этом патроне обладает низкой надежностью?
    3. Почему вообще AR-15? А не, к примеру, ее вариант от бушмастера с газовым поршнем?
    4. Какие характеристики (включая надежность) будет у AR-15 с DI на используемых ВСУ патронах?
    5. RIS это замечательно, а устанавливать есть что на него? Обеспечит ли минобороны каждого бойца оптическим и/или коллиматорным прицелом, ПНВ, ИК ЛЦУ?

    • Еще вопрос - зачем брать у непонятно кого лицензию на оружие, не защищенное патентом?

      • 11.01.2017 00:25
        #
        - 0 +

        Некоторые патенты на армейскую версию датируюся 2000-ми годами и до сих пор действуют.
        www.google.ch вот пример.

  • 10.01.2017 23:10
    #
    - 1 +

    А скільки приміром, коштуватиме отакий комплект як на картинці block 1? Mабуть $5 tsh. А за мультікаліберність потрібно буде доплатити?
    Як то кажуть "...собаки гавкають караван іде".

  • 11.01.2017 00:09
    #
    - 1 +

    Взагалі-то «модульна» та «мультикаліберна» система на базі AR-15 коштує не так вже й багато, й доволі «стандартне» рішення. www.windhamweaponry.com як приклад. Але це не військова зброя, навіть якщо додати автоматичний режим вогню.

  • 11.01.2017 12:20
    #
    - 2 +

    "без огляду на думки самоназваних «військових експертів»" Он воно що))) Я наприклад вчився на зброяра в Тулі. По ВУСу я "мастер по ремонту и хранению стрелкового оружия и средств ближнего боя". Я самозванний чи ні? А той хто писав цю цидулку яку профільну освіту має?

  • 11.01.2017 12:41
    #
    - 2 +

    Ось, знайшов AR подібну систему під АК магазин. Дивіться самі www.youtube.com


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати