Щодо відповідальності за "контрабанду" частин зброї

| Законодавство, Нелегальна зброя | Автор: Андрей Стадник

Усі аксесуари на цьому АК тепер вважаються частинами зброї?Усі аксесуари на цьому АК тепер вважаються частинами зброї?

Звертаюся до шановних Народних Депутатів Кожем’якіна А.А., Паламарчука М.П., Ігоря Мосійчука, Віталія Купрія, Антона Геращенка, Юрія Мірошніченка, Романа Мацола, Віталія Барвіненка, Развадовського В.Й, Якова Безбаха, Владислава Бухарьова.

23.02.2017 Верховною Радою України в першому читанні ухвалили Проект Закону про внесення змін до статті 201 Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди небезпечних речовин, частин вогнепальної зброї № 3254-д від 20.10.2016р.

Згідно Висновку Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, за головуванням пана А.А. Кожем’якіна, основний аргумент такий:

Протягом 2014-2015 років неодноразово зафіксовано факти контрабандного пересилання до України частин вогнепальної нарізної зброї, що приховувались від митного контролю. Після збирання всіх деталей зброї, виявлялась відсутність певної запчастини, що унеможливлювало стрільбу, в результаті чого визначати вказані запчастини предметом контрабанди не виявлялось за можливе. У той же час, частина вказаної зброї, якої не вистачало, зазвичай пересилається на іншу особу або може бути придбана на території України, в результаті чого здійснюється повноцінне контрабандне переміщення вогнепальної зброї через митний кордон з уникненням від кримінальної відповідальності.

Шановні Народні Депутати, а чи відомо вам про те, що наразі номерні частини зброї (ствол, коробка) і так підлягають обов'язковій реєстрації під час придбання, а за незаконний їхній обіг наступає кримінальна відповідальність, згідно ст.263 ККУ?

Разом з тим, згідно даного Законопроекту, передбачається кримінальна відповідальність за придбання за межами України таких запасних частин до власної легальної зброї як, скажімо, антабки, приклади, ложі, цівки, квадрейли, планки Вівера (Пікатінні), магазини, рукоятки, сошки тощо.

Гадаю, членам Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності не потрібно пояснювати, що вище приведені типи частин є обвісами, завдяки яким легальний власник зброї може дещо покращити її характеристики, без внесення змін в конструктивну схему.

Гадаю, шановним Народним Депутатам не треба нагадувати, що снайперські гвинтівки в зоні АТО, що переробляються з гвинтівки Мосіна, виконані з імпортного комплектування, де від оригіналу залишається лише ствол, затворна група та ударно-спусковий механізм?

Розумію, що в нарізній зброї актуальним є питання зміни ударника та екстрактора, що може унеможливити експертизу гільзи з місця злочину. В такому випадку це повинно бути відпрацьовано окремо та детально, з внесенням відповідних змін до чинного Законодавства.

Так само, в Законопроекті не розшифроване питання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації. Мобільний телефон теж може вважатися таким засобом. Диктофон, відеокамера - все що завгодно.

Таким чином, Законопроект про внесення змін до статті 201 Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди небезпечних речовин, частин вогнепальної зброї № 3254-д від 20.10.2016 - є не доопрацьованим, сирим та тягне за собою можливі зловживання і корупційні дії по відношенню до законослухняних легальних власників вогнепальної нарізної зброї.

Типовий приклад. Із запровадженням таких змін у Кримінальний Кодекс, замовлення та отримання в інтернет-магазині Aliexpress будь якої обвісної частини (наприклад, телескопічного прикладу чи оптичного прицілу) може бути підставою для позбавлення волі на строк від трьох до семи років. Сподіваюся на ваше розуміння та здоровий глузд.

Проект Закону про внесення змін до статті 201 Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди небезпечних речовин, частин вогнепальної зброї № 3254-д від 20.10.2016р.

1,0 1 -1 17
Коментарів (19)

  • 24.02.2017 17:53
    #
    - 10 +

    долбо-бы

  • 24.02.2017 17:58
    #
    - 11 +

    А з нелегальною зброєю вони ні чого не збираються робити?

    • 24.02.2017 18:28
      #
      - 17 +

      нема в нас нелегальної зброї. є облікована та не облікована. адже зараз режим обігу зброї - без обмежень. бо нема закону

  • 24.02.2017 17:59
    #
    - 16 +

    а за незаконний їхній обіг наступає кримінальна відповідальність, згідно ст.263 ККУ - не може наступати бо закону немає.. не треба депутатам лишати надію на те що 263 працює без закону.

  • 24.02.2017 18:46
    #
    - 9 +

    Складається враження, що законотворчою діяльністю в Україні займаються або психічно хворі, або падлюки.

  • 24.02.2017 20:15
    #
    - 11 +

    Навеяло...
    Совсем недавно "Ленкузня" получила эксклюзивное право на импорт/экспорт вооружения (и частей). И тут такой закон...
    СОВПАДЕНИЕ????

  • 24.02.2017 22:22
    #
    - 2 +

    "Шановні Народні Депутати, а чи відомо вам..."
    - Нічого їм не відомо! Чортові невігласи, такі самі тупі як і їхні виборці.

  • 24.02.2017 23:12
    #
    - 2 +

    Переписка з менеджером компанії перевізника від 22.11.16

    - Доброго дня ! Зі складу не хочуть відправляти позицію з трек номером :0551##########4 . В пакунку знаходиться кріплення для оптичного прицілу . Даний товар не потребує отримання ліцензії на експорт держдепартаменту з торгівлі США .
    Прошу виправити ситуацію .

    - Доброго дня!
    Наші партнери заборонили нав відправку кріплень до прицілів.
    З повагою,
    #####на

    - Що за заборона ? Які партнери ? Чому в США не чули про заборону чи ліцензування кріплень ?

    Є закони !!! Чи вони вже не діють не тільки в Україні , а і в США також ?

    Вимагаю пояснити причину відмови .

    Дякую !

    22 листопада 2016 р. о 19:38

    - Олександре,
    Компанія ####### даної відправки здійснити не може.
    Дякую.

    • 24.02.2017 23:16
      #
      - 4 +

      Мова йде про партнерів перевізника в Україні . Як Ви гадаєте - хто вони ці партнери :) . Зверніть увагу на дату переписки ! Законопроект цей - це вже не причина , а наслідок заздалегідь прийнятих рішень . Такий собі запізнілий рух маріонеток .

  • 25.02.2017 04:48
    #
    - 2 +

    От президента и министра МВС инициатива. А они в курсе, сколько обвеса люди покупают для АТО, за свои или собранные волонтерами средства? Видать понимают,что терпение у народа заканчивается, если уже до такого додумались.

  • 25.02.2017 13:32
    #
    - 3 +

    Сошки Харис в ибисе стоят 300$, через интернет с sinclair-а с доставкой обошлись в $110. Угадайте где я их купил ? Здается мне что этот закон лобируют оружейные магазины. Надо віходить к ВР, на первый раз можно с пустыми оружейными чехлами.

    • 27.02.2017 09:38
      #
      - 0 +

      Можна взяти ММГ в оренду. З мосінками буде красивіша картинка )

  • 25.02.2017 15:58
    #
    - 3 +

    И чем этот законопроэкт кардинально отличается от диктаторских законов 16 января . Такая же тупость , безграмотность , наглость и подлость .

  • 26.02.2017 22:19
    #
    - 3 +

    Полностью поддерживаю всех коллег. Принимать оружейные "поправки" к УК, не имея закона об оружии, и не удосужившись расшифровать, что понимается под частями оружия — это верх непрофессионализма (к слову о вопросе проф. пригодности его авторов).
    За время использования своей AR-15, я производил замену цевья, УСМ, ударника, зуба экстрактора, приклада, буфера отдачи итд итп. Судя по этому законопроекту, я, наверное, "заслужил" пожизненное заключение, несмотря на то что несколько раз оплачивал услуги НИЭК (отстрел), оплачивал услуги разрешительной системы, и потратил уйму денег на патроны и аренду полигона, обеспечивая работу некоторому числу сограждан. Может нашим "законодателям" стоит более лояльно относится к своим избирателям, за налоги которых они работают? Какой смысл этого законопроекта? Простому смертному провезти какую-то часть оружия (ствол, ствольную коробку или даже магазин), не реально, во-первых, большая часть запчастей запрещена к экспорту из США без разрешения госдепартамента (ITAR regulations), во-вторых их с почти 100% вероятностью остановят на таможне. Напротив, люди, занимающиеся контрабандой, наверняка имеют свои "окна" в таможне, и какая-то новая писулька вряд ли станет для них помехой, т.е. опять происходит ущемление прав именно законопослушных граждан (как и с запретом на гражданское нарезное короткоствольное оружие, который почему-то не остановил преступника, застрелившего вчера ночью человека в Одессе).
    Т.е. резюмируя вышесказанное считаю:
    - законопроект коррупционный (нет четкого определения запрещенных к ввозу предметов)
    - юридически неграмотный (нет ЗО)
    - направлен в первую очередь против законопослушных граждан (привезти основную часть оружия простому смертному почтовой службой нереально)
    - неэффективный (процент легально зарегистрированное оружия используемого при совершении преступлений ничтожно мал)

    • 27.02.2017 10:48
      #
      - 1 +

      Поддерживаю ! ! ! Говорят одно : Ура - идем в Европу , а ведут в гондурас .

  • 07.03.2017 09:47
    #
    - 0 +

    Тим, хто не бажає сісти до тюрьми за замовлення на Aliexpress оптичного прицілу, антабки, чи планки Пікатіні до своєї рушниці - варто підписати цю петицію
    itd.rada.gov.ua


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати