Кримінальний шторм: чому перестрілки в Києві стали буденною справою

| Законодательство, Криминал | Автор: Web admin

Постановне фотоПостановне фото

Менш ніж за два тижні в столиці сталося, щонайменше, три перестрілки: в хід йшла травматична та бойова зброя, а 9 липня киянин за кермом старенького «ГАЗу», відчув себе водієм БТРа та вирішив протаранити опонентів. Вантажівку розстріляли правоохоронці. Водій не постраждав.

Чому почастішали випадки стрілянини на вулицях Києва?

Поліція: А ви знаєте, що в країні війна?

До цих фактів можна додати підрив автомобіля полковника розвідки Максима Шаповала 27 червня, а також вбивство голови Всеукраїнської організації ветеранів АТО Сергія Олійника, зарізаного біля метро «Золоті ворота» 22 червня… Чому останнім часом в Києві почастішали подібні інциденти?

– А ви знаєте, що у нас в країні йде війна? – перепитав керівник департаменту комунікації Нацполіціі Артем Шевченко. – То що вас дивує?! Війна в будь-якій країні криміналізує суспільство та збільшує кількість злочинів, скоєних за допомогою вогнепальної зброї або вибухівки. Ця тенденція характерна для будь-якого конфлікту.

З початком агресії РФ, в нелегальний обіг потрапила величезна кількість зброї. Нацполіція та Нацгвардія роблять все, щоб нівелювати надходження нелегальної зброї з фронту в мирні міста. Ми ставимо блокпости, вилучаємо зброю у військових, у цивільних, бувають жорсткі конфлікти. Але, зрозумійте, неможливо виловити всі голки в копиці сіна, тим більше, що в 2014 році було завезено дуже багато зброї.

Крім того, як розповів Артем Шевченко, з метою профілактики, два рази на рік проводяться місячники добровільної здачі зброї. «Але я підкреслюю – в країні війна», – ще раз заявив Шевченко. За його словами, навіть після звільнення окупованих територій, ситуація зі зброєю ще довгий час буде залишатися напруженою. «Нам ще доведеться демілітаризувати райони, які були непідконтрольні Україні», – пояснив Шевченко.

Експерт: Я попереджав про хвилю злочинності

Тим часом, експерти вважають, що причина криміналізації України та Києва полягає не тільки у бойових діях на Сході, та у великій кількості необлікованої зброї.

– Ще два роки тому, спостерігаючи за реформами в МВС, я попереджав, що Україну накриє кримінальний шторм, – каже екс-прокурор Криму, заступник голови кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів України Віктор Шемчук. – Тоді мені казали, що я висловлюю крамольні думки та несу марення. Люди бачили поліцейських в новій формі й на красивих «Пріусах» й вважали, що реформа відбулася. Але патруль – це тільки зовнішній прояв сили поліції. Основна робота повинна вестися в підрозділах карного розшуку, в підрозділах по боротьбі з організованою злочинністю та незаконним обігом наркотиків. А цей надважливий, основоположний поліцейський блок ніхто не реформував. Крім того, люстрація пройшлася по професіоналам з цих підрозділів. Я знаю випадки, коли люди, які жодним чином не були пов’язані з Януковичем, але були професіоналами правоохоронної роботи, позбулися своїх місць.

У підсумку, за словами Віктора Шемчука, поліцейська система почала боротися з дрібним хуліганством, втративши контроль над організованою злочинністю.

– От скажіть мені, як може симпатична 20-річна дівчинка, яка надягла поліцейську форму рік тому, провести профілактичну бесіду з 50-річним уркою або бандитом, який відсидів більше, ніж вона живе, – запитує екс-прокурор Криму. – Так, я розумію, що хвиля злочинів пояснюється об’єктивними чинниками – війною, великою кількістю незареєстрованої бойової зброї, яка опинилася у людей. Але, на мою думку, державна правоохоронна машина просто втратила контроль над криміналітетом.

Прихильники закону про зброю: злочинність зменшиться на 50%

Паралельно з описаними вище явищами, в країні стає все більше прихильників законодавчого затвердження права громадян на збройний захист. Дане право прописане в законопроекті №1135-1 «Про цивільну зброю та боєприпаси», який досі не прийнятий Верховною Радою. Автори вважають, що незабаром після прийняття цього закону – злочинність зменшиться.

– Через півроку ми побачимо як рівень вуличної злочинності знизиться на 50%, – вважає голова «Української асоціації власників зброї» Георгій Учайкін.  – Ці цифри взяті не зі стелі, ми спираємося на досвід країн, які вже пройшли цей шлях: Молдову, Латвію, Литву, Естонію, Польщу. У всіх цих країнах тенденції однакові – зменшення вуличної злочинності.

За матеріалами статті Кирила Желєзнова

1,0 1 -1 17
Комментариев (13)

  • 13.07.2017 16:47
    #
    - 24 +

    "Але, на мою думку, державна правоохоронна машина просто втратила контроль над криміналітетом." - Та ну? Таки втратила? А я думаю, просто збільшила в ньому свою частку...

    • 13.07.2017 19:26
      #
      - 8 +

      Кажуть у мутній воді краще рибка ловиться - це про наших правопохоронців.

  • 13.07.2017 17:54
    #
    - 7 +

    Читал сегодня интервью Князева. Речь даже не велась о защите граждан и общественной безопасности,только о раскрываемости,по старой советской традиции.
    В Киеве карманников на весь город отрабатывает 10! человек. 10!!! Вы серьезно ждете порядка? Или кто-то поймает жулика иначе как случайно?
    Т.е,пусть людей на улице п#здят,грабят,убивают-мы будем раскрывать. О самозащите граждан,о защите их здоровья,жизни и имущества-ничего.
    Возникает вопрос-а куда же идут наши налоги и что мы имеем за уплаченные нами деньги?
    Будут убивать-звоните 102. Отличное решение.

  • 13.07.2017 21:38
    #
    - 6 +

    Банды судя по всему, выплачивают деньги гаранту и Авакову, что бы народ не имел ни закона о самообороне ни оружия для самообороны, судя по всему банды делают откаты и гарант и Аваков, а их покрывают.
    А как еще можно объяснить, что бандюки нападают, грабят убивают, а защищаться от них нельзя!!

    • 14.07.2017 09:52
      #
      - 2 +

      Защищаться можно и нужно. Потому что когда не дай Бог покалечат или мелком обведут-человеку их расследование точно ничем не поможет. Решать проблемы по мере поступления.
      А там или ишак сдохнет,или падишах.

  • Просто кто-то очень хочет, чтобы численность украинцев уменьшалась с каждым месяцем.
    Нас убивают, нас грабят, мы нищаем... Украинцы бегут из станы не только из-за экономического положения в стране (которое ужасающее далеко не только из-за войны на востоке), но и потому, что здесь стало опасно жить! Учитывая растущий уровень преступности, МВС - не реформировано, а граждане мало того, что не могут покупать компактное оружие для защиты себя вне дома, так ещё и не могут защищаться с помощью того оружия, которое у них легально куплено и оформлено. Маразм всё крепчает, а люди уезжают....

    • 14.07.2017 11:02
      #
      - 1 +

      А решать то как, если за решение тюрьма, а за не решение- ограбление, или травмирование, или смерть..., не имеющего законного права на решение.

      • 14.07.2017 17:51
        #
        - 1 +

        Решать как решается. Бежать как бежится. Спасать себя и близких как спасается. Как-то так.

        • 16.07.2017 12:16
          #
          - 2 +

          Почему во время майдана, не взирая на призывы Анатолия Гриценко, выйти на майдан с оружием легальным, с оружием в руках, никто так и не вышел?- причина как ни странно в законопослушании и терпимости большинства украинцев.
          Поэтому, или по закону для большинства, или вопреки закону, для криминальность меньшинства.
          Хотя вы и правы в том , что загнанный в угол, ели он не раб, обязан себя и своих близких, защитить и в любом случае.

      • 18.07.2017 11:28
        #
        - 0 +

        У нас есть право на мирный протест против нежелания власти прислушаться к нам и принять закон об оружии.

        • 18.07.2017 18:12
          #
          - 0 +

          А "терпець не урвавсь", за четверть века? Или может закалка в СССР, за 73 года, позволяет терпеть бесконечно?

          • 20.07.2017 14:44
            #
            - 0 +

            Гражданское неповеновение - это крайняя мера, допустимая только после исчерпания всех законных средств.

    • 19.07.2017 14:38
      #
      - 0 +

      Нынешняя власть, как и все прошлые, узурпирует право на применение силы. Они хотят быть сильными, а мы - слабыми. Вот и получается, что в данном вопросе интересы власти и банд совпадаю


Пожалуйста, залогиньтесь что бы иметь возможность комментировать