Самозахист зі зброєю. Справа Антона Фарба. Мусимо захистити.

| Самооборона, Юридичні питання | Автор: Віталій Коломієць

Антон Фарб. Самозахист зі зброєю.Антон Фарб. Самозахист зі зброєю.

Перед вихідними мережу облетіла інформації, що президент федерації "Крав-Мага", Антон Фарб вночі піддався нападу групи осіб, в наслідок якого двоє нападників опинилися в травмпункті з різаними ранами, а Антон був затриманий за звинуваченнями в закінченому замаху на умисне вбивство двох і більше осіб.

З одного боку класичний приклад необхідної оборони у відповідності до ч. 5 ст. 36 Кримінального Кодексу, з іншого - ризик отримати 10 років позбавлення волі.

При цьому звинувачення були зроблені офіційно з врученням підозри.

Підозра Фарб.Підозра Фарб.

За таким серйозним звинуваченням Антон відразу ж був поміщений в ізолятор тимчасового тримання (ІТТ), а запобіжний захід планувався у вигляді тримання під вартою.

На щастя нам вдалося за 20 годин зібрати доказову базу (відео з камер спостереження, пояснення водія маршрутки, протоколи впізнання тощо), щоб прокуратура змінила свою позицію.

Постанова про звільнення ФарбПостанова про звільнення Фарб

До честі заступника  прокуратура м. Житомира, він не став йти з цією доказовою базою в суд для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. В цілому, прокурор вчинив розумно: з одного боку це радує, а з іншого - насторожує, оскільки прокуратура це все ж таки наші опоненти і боротьба планується затяжною.

Вважаємо, що захист Антона в цій ситуації є спільною справою нашої спільноти. Адже це практичний приклад реалізації права на збройний самозахист.

Тож ПРОСИМО, друзі, підтримати юридичну боротьбу в цій справі.

Окремо пояснимо нашу позицію по питаннях, які зараз накопичилися в цій справі.

1. "Краще втекти і викликати поліцію, ніж мати такі проблеми"

Якщо хтось не знав, то в Україні на законодавчому рівні закріплено принцип "stand your ground",тобто ніхто не зобов'язальний тікати і якщо хоче, то має право захищатися. Більш детально в ч. 2 ст. 36 Кримінального кодексу України, в ст. 19, 281 Цивільного кодексу України.
І лише радянські традиції правозастосування нехтують цією нормою. Тож наша задача посилити авторитет цього принципу.

2. "Залишення в небезпеці і залишення місця події може зіграти проти того, хто оборонявся".

У випадку з Антоном осіб в безпорадному стані не було. Нападники навіть після поранення продовжували агресію і переслідування Антона. В цьому випадку в особи, яка оборонялася немає обов'язку "подружитися" з нападниками, сісти разом, горювати і чекати поліцію. Антон залишив небезпечне для себе місце. З чотирьох нападників пораненими були лише двоє. Інші двоє цілком могли і повинні були дати раду з своїми "колегами".

3. "Чому не викликав поліцію?"

Як пояснив Антон слідчому, в нього на той час не було юридичних претензій до нападників, попри отримання ним тілесних ушкоджень. На думку Антона, вони отримали достатню відсіч. З одного боку ми з цим погоджуємося, а з іншого є ризик, того, що нападники, викликавши поліцію, можуть знищити або підробити доказову базу на свою користь. В таких випадках важливо покинути місце агресії, відійти на безпечну відстань, оцінити наявність очевидців події і спробувати взяти їх контакти або по приїзду поліції повідомити їм номера авто очевидців та зазначити свою версію конфлікту. Це збереже ваш час і гроші в роботі з адвокатом.

4. "Порізи на шиї - це обтяжуючі обставини".

Друзі нагадуємо, зміст частини 5 ст. 36 Кримінального кодексу України "не є перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення, незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає.

Отже, наслідки могли бути і летальними. Але критично важливо довести, що мав місце напад, і напад саме групи осіб. У випадку з Антоном нам вдалося отримати відео швидше за слідчих, яке підтверджує, що мав місце напад саме групи осіб (відео викладемо після суду по запобіжних заходах).

Кожен повинен пам'ятати, що гуртом тільки батька легше бити, в інших випадках це може призвести до смерті когось з гурту, без наслідків для "батька".

В якості ліричного відступу зазначимо, що не всі порізи - зло. Хірурги ріжуть задля добра. У випадку з Антоном для нападників "операція зі збільшенням сірої речовини головного мозку пройшла успішно. Пацієнти вижили".

P.S. Безумовно попереду ще величезний шмат роботи, бо в слідчих "мєнталітєт нє тот", вони не можуть просто так взяти і відпустити без "показників", коли є дві особи з ножовими пораненнями.

Тож ще раз розраховуємо на вашу підтримку в цій справі, яка повинна ламати радянські стереотипи самозахисту. Окремо номер карти Приватбанку 5169330510352658 в призначенні: "на юридичну боротьбу за збройний захист". (Також за посиланням є рахунки в криптовалюті)

P.P.S. Додаткова подяка всім, хто поширив інформацію про справу Антона у ФБ, це дійсно мало важливий вплив на швидке рішення прокуратури про звільнення з його ІТТ.

Поборемо!

1,0 1 -1 35
Коментарів (25)

  • 21.08.2017 10:43
    #
    - 5 +

    Пункт 3 - те, над чим ще довго потрібно працювати.
    Дякую за формулювання - "відсутність юридичних претензій"

    І чому немає інформації про нападників? Які були мотиви?

    • 21.08.2017 12:19
      #
      - 1 +

      Так, "Відсутність юридичних претензій" - для такої ситуації звучить незрозуміло. Адже мотиви нападників явно не хуліганські...

  • 21.08.2017 11:00
    #
    - 4 +

    Смотришь на всю это правоохранятельную систему,ее общественную полезность,а также стоимость подобной защиты(защиты???) для граждан и на ум приходит только ср@ный веник.

  • Давайте поддержим материально!

    • 21.08.2017 12:32
      #
      - 2 +

      Вже .

    • 21.08.2017 13:34
      #
      - 2 +

      + Підтримав, дуже надіюсь на перемогу асоціації!

    • Наконец-то добрался до компа. Тоже отправил. (От Н.В.И.)

    • 21.08.2017 15:31
      #
      - 7 +

      Сьогодні тільки нож купив для EDC. Думаю багато хто з хлопців носить. Тобто з кожним може трапитись. Звісно допоможу грошима! УАВЗ має стати реальною силою в Україні, з якою рахуються.

  • 21.08.2017 12:30
    #
    - 9 +

    Державна система примусу все робить для того, щоб загнати народ у стійло, щоб повністю відбити можливість та бажання щодо захисту людського життя та гідності.
    На тебе нападають бандити, ти обороняєшся, та й ще залишаєшся винним. Бо ті, хто начебто повинен захищати громадян, цього не роблять, але клепають фіктивні кримінальні справи.
    Мені ось цікаво, як би напали не на Антона, а на звичайного простого громадянина, котрий не зміг би дати таку ефективну відсіч, а був би забитий. То як швидко наші правоохоронці знайшли б цих злочинців, оголосили б їм про підозру і помістили до слідчого ізолятору? Питання риторичне. Бо, скоріш за все навіть не встановили осіб.
    Тому складається стійке враження, що влада намагається із використаннями тітушок, криміналітету та "правоохоронного" пресингу лишити українців можливості захищати себе, своє майно, власну гідність тощо.

  • 21.08.2017 13:24
    #
    - 1 +

    "Предмет ззовні схожий на ніж" - карамбіт?

  • 21.08.2017 17:54
    #
    - 0 +

    по пунктам 2,3 - все ж потрібно було негайно викликати швидку та набрати в 102. Це б свідчило про виконання не тільки громадянського обов'язку законнослухняного громадянина, але й про те, що жертві нападу немає чого приховувати і навіть навпаки, після відбиття нападу було вжито всіх заходів для документування порушення та надання мед допомоги. ИМХО. по іншим пунктам питань немає. Загалом все правильно здійснено Фарбом. Хоча обидва пункти можна і обернути на те, що Фарб турбувався, що якщо він залишиться, то нападники можуть повторити спробу із задіянням своїх друзів, тим самим залишатися на місці і гаяти час, могло мати наслідком виникнення нової загрози життю і здоров'ю жертви нападників. Десь так)


  • - Профессиональная некомпетентность;
    - предвзятость;
    - преступное пренебрежение служебными обязанностями.
    Именно по таким пунктам нужно предъявить обвинения следователям.
    Если подобное поведение таких сук-"следователей" не наказывать, если они не будут нести ответственность за не профессиональные действия ситуация будет повторяться снова и снова. Будет как в анекдоте:
    - Официант, позвольте, но, согласно прейскуранту, мы заказали на сумму в два раза меньше чем у вас в счете! Как же так получилось?!
    - Ну, не получилось...

  • 21.08.2017 19:35
    #
    - 4 +

    Якщо є переконливі докази і відеоматеріали на користь Фарба - може варто поцікавитись у Прокуратури, яким чином слідча "К.Денисова" дійшла висновків про те що Фарб здійснив саме "закінчений замах на умисне вбивство"?

    • 22.08.2017 07:09
      #
      - 1 +

      Хвороблива фантазія владоохоронців. Вони не знали про існування відео. Його пізніше знайшли адвокати.

  • 21.08.2017 21:22
    #
    - 5 +


    Присоединился, с благодарностью к Адвокатской конторе.

    Таких как Денисова - нужну публично гнать и лишать дипломов. Когда я вижу, как работают следователи, иногда, мне кажется, что так работает тракторист-механик в самолете. Люди которые не имеют минимальных знаний - распоряжаются нашими судьбами.... Это ужасно.

  • 22.08.2017 09:46
    #
    - 1 +

    За "рахунки в криптовалюті" - поважаю. Але непогано було б ще додати рахунок нашого карбованця (karbowanec.com.
    У будь якому випадку, приєднуюсь до підтримки!

  • 22.08.2017 14:02
    #
    - 0 +

    zbroya.info

    В мене теж дуже схожа справа.

    Захистити себе людина не може.
    Треба або вмирати, або сідати.

  • 22.08.2017 14:12
    #
    - 1 +

    Інвалід Розбійник

    В мене склалася дуже схожа ситуація.
    Я є інвалідом першої групи по зору і на мене напав злочинець, але тепер засуджують мене, спочатку по ст.115 за замах на вбивство, а тепер по ст.124 та ст.263 за так зване перевищення самооборони і володіння холодною зброєю, яка вільно продається як хозбит.
    Я переніс сім операцій на єдиному бачучому оці і в мене була хоч якась надія на одужання.
    Зміг відбитися від нападника, але нажаль поліція з прокуратурою зараз добивають мою стару матір і мене.
    Єдина моя надія на розголос, адже розголос робить дива.
    Про мій випадок вийшла стаття в Сумській газеті "Панорама", там всі подробиці:
    rama.com.ua

    Вважаю, що це не поодинока ситуація.Сподіваюсь на допомогу товариства

    • 22.08.2017 19:16
      #
      - 1 +

      Надеюсь, что "захист Konstantin Moskalenko в цій ситуації є спільною справою нашої спільноти"...


      У вас сегодня должно было быть очередное заседание по делу. Какие результаты?

      • 22.08.2017 21:17
        #
        - 0 +

        Нічого не відбулося. Перенесено на 04.09.2017р. на 14.00.

  • Коли йдемо до суду?

  • 01.09.2017 16:34
    #
    - 0 +

    В такій ситуації може опинитися кожен і будьколи.
    Відверта неможливість захистити себе від злочинців є системною практикою правоохоронних органів.
    В разі нападу громадянам залишається вибір між кладовищем, лікарнею або тюрмою.
    Це відчувію зараз на власному досвіді.

    Прошу допомоги спільноти.

    Інвалід-Розбійник.

    zbroya.info

  • 09.09.2017 11:46
    #
    - 0 +

    Все говорят о спарведливости, о правосудии, а сами рассматривают ситуацию через призму видеосюжета на ICTV. Где показана одна сторона конфликта. Правосудие это когда выслушаны обе стороны. Почему никто не учитывает показания "нападавших".


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати