П'ять найгірших пістолетів, що були виготовлені в СРСР і Росії

| Короткоствольна зброя | Автор: Web admin
По-русски

Револьвер системы НаганаРевольвер системы Нагана

Американський експерт Чарлі Гао назвав п'ять найгірших зразків короткоствольної зброї, які були створені в СРСР і сучасній Росії. До переліку ввійшли як відомі моделі зброї, так і моделі для виконання спеціальних завдань.

«Дротик»

Дротик    Дротик

Пістолет ОЦ-23 «Дротик» під патрон 5,45×18 мм відрізняється досить великими розмірами і важить майже кілограм. Це вже робить його певною мірою безглуздою зброєю, бо патрон, який використовується в ньому, досить слабкий. Початкова енергія кулі у боєприпаса лише 128 джоулів (для порівняння: у Парабелумі калібру 9мм дулова енергія дорівнює 481 джоулю, тобто в три рази більше).

Втім, у 5,45×18 мм є одна вагома перевага: він здатен пробивати м'які бронежилети, чого не може зробити патрон від пістолета Макарова 9×18 мм.

Однак в СРСР є інший патрон – 7,62×25 мм, який використовується в пістолеті Токарєва і теж пробиває м'які бронежилети, водночас зберігаючи достатньо енергії, щоб завдати серйозних уражень.

Щоб компенсувати слабку зупиняльну дію патрона, конструктори збільшили темп стрільби до 1800 пострілів за хвилину (за іншими даними 1700). На випробуваннях ОЦ-23 показав слабкі результати, тому на озброєння його не прийняли: була випущена невелика партія для підрозділів МВС Росії.

Револьвер системи Нагана зразка 1895 року

Револьвер системы НаганаРевольвер системы Нагана

Свого часу – у позаминулому столітті – револьвер системи Нагана не поступався австрійському Rast-Gasser M1898 та іншим європейським зразкам. Незважаючи на архаїчність конструкції, він залишався основною особистою зброєю в російській і Радянській армії аж до 1930-х років до появи пістолета Токарєва.

За цей час з'явилося безліч револьверів і пістолетів з більш потужними патронами і швидкою системою заряджання. Чарлі Гао для порівняння наводить той факт, що навіть у британському «Веблен» Mk. VI та французькою револьвері Лебеля М1892, котрі, як і Наган, використовувалися під час Другої світової війни, були переламна рама і барабан, який відкидався убік.

Також револьвер Нагана виділяє надзвичайно тугий спуск із зусиллям у дев'ять кілограмів в ударно-спусковому механізмі одинарної і подвійної дії. Разом із іншими недоліками це робить револьвер системи Нагана зразка 1895 року найгіршим у цьому переліку.

Звичайно, у револьвера були і позитивні сторони: міцна і надійна конструкція. До того ж цю зброю легко ремонтувати. Для Нагану навіть випускали глушник, що рідкість для револьверів.

Майже «Глок»

П-96                П-96

Російський пістолет П-96 був однією з перших спроб зробити зброю, схожу на знаменитий австрійський «Глок». Пістолети вийшли схожими, російський відрізняла зовнішнім запобіжником. П-96 мав рамку з поліаміду і використовував патрони 9×19. Військові випробування цей пістолет не пройшов.

Щоб отримати хоч якусь вигоду, зброярі адаптували свою модель під патрон 9×17 мм, новинка отримала назву П-96С і пропонувалась приватним охоронним фірмам. Особливої переваги перед пістолетами Макарова, яких багато ще збереглося з радянських часів, П-96С не мав, тому комерційного успіху не здобув. Його виробництво згорнули в 90-х роках минулого століття.

«Стриж»

Стриж              Стриж

Один з новітніх російських пістолетів «Стриж» дає стрільцю швидко вести вогонь по цілі. Низька вісь каналу ствола й запирання його рухом затвора вперед підвищує точність цього пістолета. Використання полімерів у конструкції знижує вагу «Стрижа». Суттєвим недоліком цієї зброї як професіонали, так і аматори називають його ненадійність.

Часто-густо гільза не екстрагується, що призводить до затримок при стрільбі. Спуск у «Стрижа» дуже тугий і нечіткий. Деякий час ходили чутки, що цій зброї віддають перевагу російські елітні підрозділи поліції. Проте зараз силовики розглядають як основний пістолет модель Лебедєва ПЛ-14.

Пістолет Яригіна

Пистолет ЯрыгинаПистолет Ярыгина

Від прийняття на озброєння російської армії пістолета Яригіна в 2003 році військові виявили чимало проблем з цією зброєю. Частина з них пов'язана з ергономікою пістолета: це і незграбна, і занадто велика рукоятка, дуже широка мушка, що негативно впливає на точність і багато іншого.

Найголовніша ж проблема пістолета – порушення подачі патронів і прихвати гільз. У 2015 році навіть з'явилося відео, на якому видно, що патрон ПМ із зусиллям проходить через магазин. Ресурс пістолета невеликий, лише чотири тисячі пострілів – набагато менше за будь-яку табельну зброю НАТО.

1,0 1 -1 3
Коментарів (9)

  • 05.05.2018 19:19
    #
    - 0 +

    Дивує така категрично негативна оцінка Нагана, але це здається і не російська розробка і тим більше не радянська...

    • 06.05.2018 13:23
      #
      - 1 +

      Ну а Вы пробовали выжать спуск при невзведенном курке? Для меня одно это ставит точку на нем как на оружии. Попасть самовзводом в боевой обстановке можно разве что в упор. Если у Нагана и были какие-то преимущества, то только перед однозарядным оружием. Понятно, что разработка не российская/советская, но возможно у оригинального Нагана был спуск полегче?

      • 06.05.2018 16:00
        #
        - 1 +

        Не думаю, що в оригінального Нагана спуск був інакший, а за моїми відчуттями при стрільбі самовзводом немає суттєвої різниці між Наганом і ПМ, але що заваджає попередньо звести курок?

    • 16.05.2018 12:26
      #
      - 0 +

      Негативний, оскільки Наган незаслужено багато забрав на себе уваги. Це такий собі бренд, про який чув кожен принаймні з пісні "Мурка", і для своєї слави і тиражу його характеристики явно не підходять ))

  • Не знаю, чем МР-443 (Пистолет Ярыгина «Грач») не понравился военным.. В серии игр "Battlefield", он всегда славился своей скорострельностью и большим кол-вом патронов в магазине))))

    Невзирая не его недостатки, мне дизайн пистолета нравится)

    • 06.05.2018 11:44
      #
      - 1 +

      Сам с ним не сталкивался, но, неоднократно встречались сталкиваться высказывания о том, что в РЕАЛЬНОЙ жизни, он частенько клинит.
      Кстати, по сообщениям СМИ, в недавних событиях, когда пограничники РФ, неподалёку от нашей границы, штурмовали нескольких чечен, в каком-то сарае, там - тоже данный пистолет заклинил.
      Уж, не знаю, насколько правдивы эти данные.

      В любом случае, есть разнообразные, достойные доверия, рейтинги самых удачных пистолетов мира... И, в своём выборе, лучше бы, на них ориентироваться. ;)

      • 27.05.2018 18:13
        #
        - 1 +

        Стрелял из него довольно много (из спортивной версии "Викинг"). Эргономика - более менее. Удобство использование - весьма посредственное (в основном из-за качества изготовления), удобство снаряжения магазинов - очень плохое из-за конструкции магазинов и тугой пружины, часто режешься об кромки магазина.
        Конструктив - весьма спорный и очень не удобный в разборке, особенно УСМ. Обработка внутренних поверхностей очень плохая, как ПТУшники первого курса делали.
        Надёжность очень не высокая, бывают трещины затворной рамы, поломки пружин и т.д..

    • 07.05.2018 19:54
      #
      - 2 +

      :-)
      Улыбнуло: "Battlefield" рулит.
      А ведь ещё в 14-ом бойцы оперировали доводами на основе "Call of Duty 4: Modern Warfare"...

  • 09.05.2018 00:02
    #
    - -1 +

    Присоединяюсь к восторгам по поводу экспертного мнения от любителей компьютерных игр.Я человек пожилой и дураков ещё и не таких встречал.Исключая урода по имени викинг(умышленно с маленькой буквы)о котором и говорить не стоит,должен с удивлением сообщить автору этого опуса о редком явлении-полном непонимании освещаемой темы,времени производства и реальных характеристик оружия!А всему виной суждение о предмете по чужим словам.Интересно,сколько выстрелов автор ЛИЧНО произвел из каждого ствола?Слишком длинным получился коммент,простите,друзья!


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати