Вопрос про перцовый баллончик в школе

| Нелетальна зброя, Юридичні питання | Автор: Олександр Федоров

Иллюстративное фотоИллюстративное фото

Здравствуйте. У знакомого случилась ситуация. После инцидента в школе (кто-то распылил газовый баллончик) начали всех трясти на предмет наличия оного.

Он не стал скрывать, что он у него есть (распылил не он), и теперь администрация школы собирается вызывать его родителей на беседу, не исключено присутствие полиции.

Что делать в такой ситуации? Можно ли подавать, в случае чего, встречный иск на завуча/директора за то, что обыскивали учеников?

И как быть с тем, что покупка баллончиков разрешена с 18 лет, но нигде ничего не сказано про ношение/хранение? На что можно ссылаться?

1,0 1 -1 3
Рішення (2)

  • 26.02.2019 23:29
    #
    - 1 +

    "в случае чего, встречный иск" та не буде приводу, якщо немає, вагомих, доказів й цей випадок нікому суттєво не зашкодив.
    Напевно твій друг вже не раз був у кабінеті завуча. Якщо поліція не приїхала одразу, тоді можеш не хвилюватись вже. Скоріш за все буде розмова з батьками на тему "який хуліган ваш син".

  • 26.02.2019 23:35
    #
    - 1 +

    Якщо не помиляюсь є певний перелік заборонених до вільного обігу балонів.
    Й ніхто не каже що твій друг балок придбав, він міг його знайти

  • 27.02.2019 05:34
    #
    Рішення
    - 10 +

    Что делать в такой ситуации?
    1. Не ходити в школу! Почитайте про домашнє навчання life.pravda.com.ua
    2. Щоб уникнути помсти простіше всього забити і не витрачати на виховання цих дебілів-вчителів свого часу: вибачитись, розказати, що хуліганів боїшся, пообіцяти, що більше не будеш і т.д. І спокійно собі жити далі (але носити і балончик і ніж і пістолет :)). Найкраща битва - та, якої не було.
    3. Якщо тут справа принципу, прийдеться прокачати скілзи "Правознавства". Зверніться за допомогою юриста, безкоштовні недержавні правозахисники: helsinki.org.ua
    Пишіть заяву про злочин в порядку ст. 214 КПК в поліцію за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст. 162 КК legalexpert.in.ua за незаконний обшук (якщо вчитель сам шукав) або огляд (якщо наказав показати вміст сумки чи кишень). Якщо ж вчитель спитав "У кого є балончик?", а учень сам показав, то це добровільно - тут злочину немає.
    Якщо балончик забрали - це ще одна заява про злочин за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст.186 КК legalexpert.in.ua
    Тільки не видумуйте фактів, тому що завідома неправдиве повідомлення про злочин - це злочин.
    Також пишіть заяви міністру освіти та в міський (районний) відділ освіти щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності за невиконання обов"язку вчителя, передбаченого п.6 ч.2 ст. 54 ЗУ "Про освіту" (поважати гідність, права, свободи і законні інтереси всіх учасників освітнього процесу) через порушення конституційних прав на свободу від обшуку чи огляду (ч.2 ст. 30 Конституції) та права власності (ч.1 ст.41 Конституції).
    Також можете подати позов до суду (зверніться до юриста)

    И как быть с тем, что покупка баллончиков разрешена с 18 лет, но нигде ничего не сказано про ношение/хранение? На что можно ссылаться?
    1) Можна носити/зберігати, тому що це не заборонено (Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. - ст.19 Конституції)
    2) Є право на захист, в тому числі за допомогою балончика (Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань. - ст.27 Конституції)

    • 27.02.2019 09:55
      #
      - 0 +

      З цим зрозуміло, дякую. А от що скажете про так звані "укази" від адміністрації навчальних закладів, що забороняють на территорію навчальних закладів проносити колюче-ріжучі предмети, баллончики газові та перцові та вибухонебезпечні предмети? А то чув від знайомих (та й сам, коли навчався), а тепер це питання для мене актуальне.

      • 27.02.2019 10:43
        #
        - 1 +

        Конкретно в данной школе такой указ существует? Родители/ученики с ним были ознакомлены персонально или через информационную доску? Если нет - то от винта.

      • 27.02.2019 13:11
        #
        - 0 +

        "Колюче-ріжуче" - це що? Голка, ножиці, гострий олівець? Нісенітниця якась...

      • 27.02.2019 17:22
        #
        - 2 +

        Відповідно до ч.2 ст.2 ЗУ "Про освіту" виконувати потрібно тільки накази, зареєстровані в Мінюсті та внутрішні документи школи. Установчі документи (статут) і правила внутрішнього розпорядку школи, договір про надання освітніх послуг (за наявності) учень зобов"язаний виконувати, згідно п.4 ч.3 ст. 53 ЗУ "Про освіту".
        В правилах внутрішнього розпорядку деяких шкіл подібна заборона є, наприклад sch10.edu.vn.ua :
        "9. Учням заборонено приносити до школи непотрібні для занять речі."
        "22. Забороняється приносити до школи та на її територію вибухові або вогненебезпечні предмети і речовини, спиртні напої, наркотичні речовини, холодну, газову, пневматичну та вогнепальну зброю."
        Але за відсутності закону про зброю не можна визначити чи є конкретний предмет зброєю, тобто навіть теоретично таку заборону порушити неможливо.
        Крім того, якщо учня не ознайомили з цими правилами, то й виконувати їх неможливо.
        А такого правового акту як "указ" адміністрації чинним законодавством не передбачено, а значить вони незаконні.
        Учня не можуть притягти до адмінвідповідальності як неповнолітнього, але можуть притягнути батьків за неналежне виконання батьківських обов"язків, а в крайньому випадку і позбавити батьківських прав (забрати дитину). А ще з 16 років учня можуть спробувати притягнути за незаконний обіг зброї: "колюче-ріжучі" за ч.2 ст.263 КК, "вибухонебезпечні" за ч.1 ст.263 КК.

        Врешті-решт, якщо страшно за життя чи здоров"я, то порушувати офіційно на підставі крайньої необхідності можна будь-які правила і закони (ст.39 КК).

  • 27.02.2019 06:03
    #
    Рішення
    - 7 +

    администрация школы собирается вызывать его родителей на беседу, не исключено присутствие полиции.

    В учня та батьків є право не приходити на "бесіду", не давати жодних пояснень (Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом. - ст.63 Конституції). Нехай слідчий вручить повістку про виклик, тоді треба йти. В цьому випадку теж мовчати на підставі ст.63 Конституції. Слідчі можуть брехати, що оскільки ви не підозрюваний, а свідок, то за відмову свідчити є кримінальна відповідальність. Це розвод неграмотних. Якщо бесіду почнуть проводити в школі без попередження - кажіть, що ні з ким без батьків і адвоката говорити не буду.

    Все, що відбувається (в школі, поліції) фіксуйте на аудіо/відео, краще вмикати декілька гаджетів одночасно. Всі папери зберігати.

  • 27.02.2019 11:08
    #
    - 3 +

    ребята, вы что обалдели? Зачем создавать проблему там где ее нет? Ну сходите, пообщайтесь, зачем создавать конфликт? Никто ваши права не отменяет и не запрещает. Пошли, пообщались, забрали свой баллончик. Наверное школа тоже не хочет чтобы всякие идиоты распыляли газ. А вы прямо уже чуть ли не ЕСПЧ подавать иск собрались.

  • 27.02.2019 11:41
    #
    - 0 +

    К запрещённым для граждан газовым балончикам относятся 2 баллона, они предназначены для сотрудников правоохранительных органов.


    1) Терен4М , тип извержения - аэрозольныйна , на основе синтетического перца МПК( морфолид пеларгоновой кислоты) + CS газ

    2) Кобра1 , тип извержения -аэрозольный , на основе алгонена 0.5% (CR газ) , но с современной оранжевой Кобра1, можно содрать наклейку и под ней обычный разрешённый стакан Кобра1Н гражданский с концентрацией легкой 0.2% алгонена .
    Напомню что с серой упаковкой без наклеек и струйные Кобры были сняты с производства в 2015 году.

    Не редко ребята покупали запрещённые баллоны и просто затирали ножом упаковку , во избежание конфискации , штрафа и административной ответственности.

    По сути это советские старые нормы и бюрократическое эхо тоталитаризма.

    Информацию взял с сайта oborona911.com.ua , кстати там можно приобрести этих 2 баллона как я не раз и делал , но не стирал надписи.

    • 27.02.2019 14:03
      #
      - 0 +

      Добрый день! а что эффективней Терен 4М или Кобра 1 ?

      • 27.02.2019 14:42
        #
        - 1 +

        Кобра1 имеет на 1 год больше срок годности (3 года), и объём больше на 25 мл.(100 мл.)
        Последнее время нацгвардия и нацполиция отдаёт предпочтение именно баллонам Кобра1 , и я в том числе .

        Знакомый служит и рассказывал как делали они тесты баллонов в казарме , то от Кобра1 он даже потерялся в пространстве и за руку его вели к умывальнику , в отличии от других балонов где просто не приятное раздражающее действие было и не более того.

  • 27.02.2019 14:02
    #
    - 1 +

    Мені так подобаються ці жахливі перспективи: "администрация школы собирается вызывать его родителей на беседу" :) Адміністрація школи моїх дітей не спить ночами після бесід зі мною, про мене у школі ходять легенди, вчителі наказують одне одному не чіпати моїх дітей. Коли я вважав, що права моєї дитини порушуються, я приходив до директора, ми чемно це обговорювали, я залишав у школі звернення, мені на пошту потім приходила відповідь. Таких випадків було два.

    Одного разу вчителька на перерві вилучила у сина телефон, бо "телефони у школі заборонені". Я написав звернення на три сторінки, це був шедевр, звертайтеся, дам списати, якщо треба. Спочатку йшла преамбула, що головне для мене - це життя та безпека моєї дитини, і що це моя вимога - бути на зв'язку. Потім був юрідичний лікнеп про права: власність, приватне життя, засади для вилучення майна. І наостанок перелік статей кримінального кодексу за порушення прав. Та частина, де керівник вважається співучасником та організатором, гадаю, директорові сподобалася найбільше.

    Другий випадок, коли на фізкультурі старші діти біли молодших, влаштували там дідовщину. Так само: мій візит до директора зі зверненням. Став у пригоді новий закон про булінг та покарання про неповідомлення. Наступного дня розклад змінили, класи розвели, бесіди з кривдниками та вчителем фізкультури провели.

  • 27.02.2019 18:00
    #
    - 4 +

    Дякую усім, проблема вирішена. Батьки пішли на виклик директора, але під час розмови повідомили, що будуть писати заяву про несанкціонований обшук (також виявили деякі інші порушення), якщо на їх дитину будуть продовжувати тиск. У адміністрації школи після цього всі претензії до учня відпали.


Увійдіть, щоб мати можливість відповідати