Чи можливо перевезти ніж із собою через кордон із Росією?

| Юридичні питання | Автор: Павло Іванов

Кордон з РосієюКордон з Росією

Вітаю! Найближчим часом буду їхати до Росії. Чи можливо взяти із собою ніж, та чи не буде проблем на кордоні (авіасполучення та залізниця)?

Є 18 років, висновок експертної експертизи що ніж не є холодною зброєю, та чек із магазину.

1,0 1 -1 1
Рішення (1)

  • 04.04.2019 15:05
    #
    - 4 +

    1. ЗАЧЕМ? Зачем вам нож? Сначала ответьте сами себе на этот вопрос и подумайте хорошенько, действительно ли это нужно.
    2. Если складной, типа Victorinox Swiss Army Pocket Knife - без проблем. Если фикса, даже со справкой - головная боль скорее будет, чем нет.
    3. Если надолго едете и сильно нужен нож - купите в России. Перед отъездом домой подарите кому-нибудь...
    4. Самолёты из Украины в Россию не летают.

  • 04.04.2019 16:03
    #
    - 0 +

    Недавно ездил, и по своему опыту могу сказать что колющее и режущее в приграничной зоне, а тем более при пересечении границы, запрещено! Наши копы сделали мне замечание.
    По незнанию у меня был с собой нож и топорик.
    Но границу проехал спокойно в обоих направлениях. Топорик под запаской, нож в кармане. Никто на границе "Гоптовка-Нихотеевка" особо не досматривают.

  • 04.04.2019 16:32
    #
    Рішення
    - 7 +

    Звичайно, можна [було до війни]. В загальному випадку, ніж повинен бути предметом господарсько-побутового призначення відповідно до російського законодавства. Необхідно, щоб на цей ніж у Вас був сертифікат відповідності, виданий їхнім центром сертифікації цивільної і службової зброї. Відповідно, наші висновки експертів НДЕКЦ для російських прикордонників і поліцаїв недійсні. Тут є дві новини.
    Погана - можуть бути ножі, які в Україні не є холодною зброєю, а в Росії - так. Узнайте це заздалегідь, знайдіть відповідний сертифікат в Інтернеті, скачайте, роздрукуйте. Проблем не повинно бути.
    Хороша - в Росії, на відміну від України є закон про зброю (хоч і типово пострадянський), відповідно двозначностей тлумачення майже не виникало. Також є єдина база висновків експертів щодо приналежності того чи іншого ножа до категорії господарсько-побутових предметів чи до холодної зброї. Тобто, якщо Вас затримали з ножем популярної моделі відомої фірми, доправили у відділок, а сертифікату при собі не було, то поліції було достатньо повідомити виробника ножа і його назву. Якщо такий ніж існує на ринку рік-два, то, з великою імовірністю, він уже є в базі даних і одразу буде встановлена його неприналежність до "холодняка".
    Також можна [було] провезти ніж, який є холодною зброєю, зареєстрований на Вас і вписаний у дозвіл, але це вже інша, більш довга, історія. До війни проблем не було ніяких, якщо дотимані норми законодавства.
    Щодо політичного аспекту подорожі в Росію поради давати не буду, Ви повнолітні, самі маєте зважувати всі ризики і моральну сторону. Лише за перевезення ножа не має бути нічого. Але сам факт перетину українським громадянином з ножем кордону ворожої держави - чудовий привід для Путін-ТВ голосити про "заброску дівєрсантов із Правого Сєктора" :).

    • 04.04.2019 18:21
      #
      - 1 +

      Дякую за відповідь на питання.

      • 04.04.2019 18:25
        #
        - 1 +

        Если вы получили ответ на свой вопрос, нажмите кнопку "Это решение".

      • 09.04.2019 17:35
        #
        - 0 +

        Немає за що, сподіваюсь, Вам допоможе моя порада.

  • 04.04.2019 16:34
    #
    - 1 +

    Украинское заключение не является спасением даже от украинского погран-контроля и таможни. Для российской и подавно. Тем более, что нормы могут иметь отличия. Поэтому реалистичным выглядит вариант провоза ножа, который очень сильно не дотягивает до холодняка. К примеру, складной и с коротким (до 9 см) лезвием. Если же клинок фиксированный да еще и с клинком нормальной длины и толщины проблемы могут возникнуть с очень большой вероятностью. (даже если они возникнут необосновано, Вам от этого легче не будет). В поезде, конечно, с этим проще. Легко спрятать.

  • 04.04.2019 18:50
    #
    - 1 +

    Въезд в Россию гражданина Украины с ножом - весьма рискованное занятие. Они решат что ты диверсант - бандеровец, и даже если не арестуют то могут временно задержать и сделать репортаж для СМИ о том как российские таможенники героически борятся с украинскими диверсантами.


Увійдіть, щоб мати можливість відповідати