Аваков після програшу всіх можливих судів щодо "роздачі зброї" вирішив взагалі "засекретити" цю тему

| Політики та зброя, Силові структури, Короткоствольна зброя | Автор: Web admin

Арсен Аваков. Фото: LIGA.netАрсен Аваков. Фото: LIGA.net

Після того, як українські суди всіх інстанцій (від першої до Верховного суду) визнали порушенням закону спроби Міністерства внутрішніх справ "секретити" прізвища одержувачів нагородної зброї від Авакова, в самому міністерстві назвали "державною таємницею" саму інформацію про подібні нагородження. Це випливає з відповіді МВС на інформаційний запит Українських Новин.

Журналісти просили надати статистику про кількість виданих міністром наказів про вручення нагород "Вогнепальна зброя" за поточний рік, кількість виданих за цими наказами одиниць вогнепальної зброї, а також надати копії наказів.

Запит Українських Новин.Запит Українських Новин.

У міністерстві вперше відмовилися надати навіть статистичні дані.

"При цьому зазначаємо, що відповідно до статті 8 Закону України" Про державну таємницю ", статті 1.4.7 Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, затвердженого наказом СБУ від 12.08.2005 №440 (зі змінами), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17.08.2005 року під №902 / 11182, запитувані відомості мають ознаки інформації з обмеженим доступом", - йдеться у відповіді.

В цілому відповідь МВС містить повний перелік раніше вже відкинутих судами аргументів про "конфіденційність" інформації про нагородження вогнепальною зброєю. При цьому, у відповіді вперше погодилися, що навіть з юридично сумнівними відсилаючи до "конфіденційності" і "персональних даних" вони зобов'язані надати на запит "знеособлені" копії наказів. Але тут же, по суті, заявили, що інформація про нагородження вогнепальною зброєю - державна таємниця.

Відповідь МВСВідповідь МВС

Відповідь МВСВідповідь МВС

Відповідь МВСВідповідь МВС

Закон "Про доступ до публічної інформації", який почав діяти в Україні з 2011 року і в якому було прямо прописано, що в питаннях надання інформації треба керуватися саме його положеннями, прямо забороняє обмежувати доступ до інформації про розпорядження державним майном. Яким є вогнепальна зброя, що видається Аваковим в якості винагороди.

Раніше МВС і сам міністр Арсен Аваков називали хоча б кількість вогнепальної зброї, яка вручається "від міністра". Так, в 2019 році нагородну "Вогнепальна зброя" отримали 438 осіб, до 2018 року – 588.

За підрахунками журналістів, тільки за 2014-2016 роки міністр Арсен Аваков в середньому, щомісяця вручав 32 відомчих відзнаки "Вогнепальна зброя". До цього переліку входили не тільки пістолети: ПМ, Форт і Глок, але і штурмові гвинтівки - "Форт-224", пістолети-кулемети MP5.

Але справжньою "вишенькою на торті" в арсеналі імені Авакова є подарований своєму шефові Арсенію Яценюку легендарний 56-П-421, кулемет "Максим".

Все ж, тільки за перші три роки перебування на посаді Аваков роздав 2200 нагородних пістолетів. Хоча сам міністр за той же період називав цифру в 1322 "стволи".

Українські Новини ще в травні 2016 року відсудили у Авакова дані, кому він роздав нагородну зброю. Протягом 2016-2017 років суди всіх інстанцій підтвердили, що МВС зобов'язане розкрити прізвища одержувачів вогнепальної зброї в якості "нагородної" згідно з наказами міністра. Суд також зобов'язав ГПУ зареєструвати кримінальне провадження стосовно фактів видачі Аваковим нагородної зброї за заявою Українських Новин.

Тим не менш, з тих пір рішення судів залишається невиконаним. Ні Державна виконавча служба Мін'юсту, ні інші органи не можуть змусити Авакова виконати судові рішення і оприлюднити прізвища громадян, яким він вручив кілька тисяч одиниць вогнепальної зброї.

Автор: Надія Комендантова

0,714285714286 1 -1 7
Коментарів (14)

  • 23.04.2020 12:48
    #
    - 5 +

    Одним все, а іншим закон.

  • 23.04.2020 17:04
    #
    - 5 +

    А Васька слушает, да ест...

  • Мразь. Конченая. Не избавившись от такой, и подобной ей мрази мы никогда не построим ничего мало мальски похожее на нормальную страну.
    Прошу Бога, чтобы воздал ему немедленно.
    Можете присоединяться.

    • 27.04.2020 11:48
      #
      - 2 +

      Интересно, КАК вы предлагаете от него избавляться? В Украине такой метод на сегодня отсутствует.

      • Мне кажется остался, только, один эффективный способ -- молитва чудотворная.
        Если все попросят -- он исчезнет.

  • 27.04.2020 09:50
    #
    - 2 +

    Невероятно противная харя. И поступки - такие же. На голову не налазит то как этот "эффективный министр", провалив реформу СВОЕГО ЖЕ ведомства, откатив престиж службы до нуля, став участником не одного криминального расследования, остается у руля и еще пестики раздает направо и налево.
    Это просто звиздец какой-то.

    • 27.04.2020 11:50
      #
      - 3 +

      С чего вы взяли, что он "провалил" реформу? Как раз наоборот - он очень эффективно реформировал свое ведомство, превратив его в свою ЧАСТНУЮ армию.

  • 27.04.2020 10:06
    #
    - 2 +

    До тих пір, поки відсутня відповідальність (покарання) вони будуть секретити кожнен пункт. Суди (аж до верховного) визнали порушення, хтось покараний?

    • 27.04.2020 10:46
      #
      - 3 +

      "Ніззя трогать Авакова, бо переворот "хтось" учинить!.."

      Та що говорити, якщо МВС більше за військо.

  • 27.04.2020 10:38
    #
    - 2 +

    Розуміючи про наближення кінця народному терпінню щодо злочинів представників цих влад, він озброює своїх подєльників, щоб мати можливість добігти до державного кордону.

  • 27.04.2020 18:29
    #
    - 1 +

    Зло живёт и множится, когда добро спит. Бля,бля,бля.... а зло меж тем живёт и растёт.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати