Стрілянина в Броварах: як закінчилась резонансна кримінальна історія. Репортаж

| Силові структури, Кримінал | Автор: Web admin

На місці подіїНа місці події

Ви напевне пам'ятаєте жарт вітчизняних правоохоронців, про те, що під час слідства головне не вийти на самих себе. Схоже, саме це і сталося під час однієї дуже резонансної історії, яка в травні 2020 року сколихнула всю Україну. Тоді в Броварах, що під Києвом, мешканці одного з мікрорайонів прокинулися від звуків численних пострілів.

Поглянувши у вікно, броварчани не могли повірити: їхнє місто перетворилося на справжнє поле бою між двома озброєними бандами. Більше про цю резонансну історію – читайте у відеоблозі "Право на правду" на 24 каналі.

Стрілянина в Броварах: яке закінчення в резонансної історії, Право на правду

Конфлікт виник між кримінальними групами через "кришування" автобусних перевезень

Як з'ясувалося пізніше, розбірки серед житлового масиву влаштували 2 кримінальні групи: з Вінниці та Броварів. Угрупування вступили в конфлікт за право "кришувати" дуже прибуткову тему – автобусні перевезення з Броварів до Києва.

Багато років на цій лінії курсують маршрутки, в яких ніхто не видає талонів, і річний обсяг чорної готівки, яка таким чином генерується, складає приблизно 300 мільйонів гривень.

Вінницький криміналітет вирішив випхати з цієї золотої жили місцеве злочинне угрупування, і для цього привіз на розбірки у Бровари кілька автобусів озброєних тітушок. Броварчани теж підготувалися. І хоч програвали вінницьким чисельно і в озброєнні, мали перевагу перед чужинцями у знанні місцевості.

Майже 1,5 години тривав бій між двома бандами посеред міста, де вогонь вівся з пістолетів, мисливських карабінів і з помпових рушниць. Шоковані містяни не могли зрозуміти, чому поліція ніяк не зупинить цю гангстерську війну.

Після того, як за подією уже ледве не в режимі реального часу в соцмережах слідкувала вся Україна, поліціянти таки прибули на місце події і затримали тих бандитів, які не встигли втекти.

Сказати, що суспільство було шоковане – нічого не сказати. Передмістя, здавалося б європейської столиці, в той день нагадувало околиці якогось центральноафриканського міста.

Поліція заявила про затримання учасників стрілянини

Під шквалом критики керівництво Нацполіції і МВС нарешті почали ворушитися, і незабаром прозвітували, що чимало учасників стрілянини встановлені і затримані.

І справді, кілька десятків молодих людей спортивного типу, які брали участь у побоїщі, таки постали перед судом і відправилися в СІЗО, чекати завершення розслідування цієї історії. Але, очевидно, що вони були лише найнятими пішаками, і набагато важливішим було дати відповідь на питання "Хто саме замовив і організував всю цю гангстерську війну, і чи понесе він покарання?".

Бо не так важливо затримати і заарештувати недолугих молодиків, готових за 800 гривень на день взяти до рук рушницю і влаштувати стрілянину, як покарати тих, хто все це задумав і віддав наказ цим кримінальним піхотинцям йти у бій посеред міста.

Відчуваючи велике суспільне невдоволення і великий суспільний запит на покарання саме замовників цієї бійні, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко тоді поспішив заспокоїти країну і президента Зеленського. Мовляв, імена замовників поліції вже відомі.

Спецназ затримав кримінального авторитета Віктора Журавля

Через тиждень після цієї заяви Антона Геращенка, поліцейський спецназ провів спецоперацію. За підозрою в причетності до цієї історії було затримано відомого кримінального авторитета Віктора Журавля, на прізвисько "Віха".

В поліції його назвали організатором броварської банди тітушок, які в той день відстрілювалися від вінницьких суперників у Броварах.

Поліція затримала 13 учасників стрілянина та вилучила зброю й боєприпаси / Фото з твіттера Арсена АваковаПоліція затримала 13 учасників стрілянина та вилучила зброю й боєприпаси / Фото з твіттера Арсена Авакова

А як же замовники? Адже організатор "Віха" – це не верхівка злочинної піраміди. Організатор лише готує злочин, а завдання йому дають замовники. Ось вони завжди і є ціллю правосуддя в будь-якій нормальній країні.

Тому що і виконавців, і організаторів можна знайти різних – не цих, так інших. А от якщо не буде замовника, тоді не буде і самого злочину.

І де ж обіцяні паном Геращенком імена замовників цього зухвалого збройного нападу? Через 2 місяці після його гучної заяви, виявилося, що слідство більше не знає, хто є замовником броварського побоїща.

Саме таку малопомітну заяву зробила у липні генеральна прокурорка Ірина Венедиктова, яка дослівно заявила, що слідство, на жаль, так і не встановило імена замовників цього злочину.

Венедіктова заявила, що розслідування справи завершено

Це було влітку, а 2 тижні тому пані Венедиктова відзвітувалася, що розслідування цієї резонансної історії нарешті завершено. І в матеріалах справи:

  • є імена та прізвища кількох десятків виконавців – тих самих озброєних тітушок;

  • є організатор – той самий кримінальний авторитет "Віха".

  • немає жодних прізвищ замовників.

"Невстановлена досудовим розслідуванням особа, в інтересах не встановленого досудовим розслідуванням перевізника звернулась до Віктора Журавля, щоб за грошову винагороду вирішити питання про усунення у будь-який спосіб конкурентів у здійсненні маршрутних перевезень", – ось про що дослівно йдеться в матеріалах цієї кримінальної справи, яку незабаром планують передати до суду.

У МВС знають замовників стрілянини, але не хочуть називати

Невже збрехав пан Геращенко, коли казав, що слідчим МВС відомі імена замовників? Ні. Ми впевнені, що він не міг збрехати, і в міністерстві точно знають, хто міг замовити цей злочин.

Тільки, можливо, не хочуть називати. Бо, виявилося, що з вінницькою транспортною фірмою АТН, яка під прикриттям криміналу і хотіла зайти на броварський ринок маршрутних перевезень, пов'язаний такий собі Олег Поліщук.

Він є зятем Сергія Чеботаря – колишнього заступника міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Того самого Чеботаря, якого медіа називали "хранителем чорної каси МВС", оскільки він був настільки наближеним до Авакова, що його ім'я спливає у найбрудніших корупційних оборудках Міністерства внутрішніх справ.

Також, схожий на Чеботаря чоловік разом з людиною, схожою на сина міністра Авакова, на відео обговорював скандальновідому оборудку із закупівлі рюкзаків для Національної гвардії.

Головне про справу Головне про справу

Відтак, невже Чеботар разом зі своїм зятем можуть бути причетні до цього гучного переділу ринку маршрутних таксі в Броварах? Повірити в таке неможливо.

Напевно, саме так і вирішили у МВС та в офісі Генерального прокурора. І з того часу навіть не заїкаються про замовників цього броварського побоїща. Та готуються передати до суду обвинувачення на кілька десятків дрібних піхотинців-виконавців і 1 кримінального авторитета-організатора.

Організатор, до речі, ще влітку вийшов з СІЗО під смішну для нього заставу у 600 тисяч гривень. І не виключено, що через кілька років судових слухань отримає разом з іншими учасниками цієї бійні умовний термін.

Ось так і зійде нанівець розслідування гучного кримінального злочину, як було з десятками інших резонансних історій.

Звісно, мені хотілося б помилитися. Але за 4 роки існування нашої програми, на превеликий жаль, в своїх прогнозах ми тут ще жодного разу не помилилися.

Автор: Дмитро Гнап

1,0 1 -1 7
Коментарів (4)

  • 18.12.2020 17:16
    #
    - 3 +


    банальная истина - в постсовке и латинских странах - менты и бандиты - часто одно и то же

  • 21.12.2020 11:10
    #
    - 0 +

    Организаторы не в Броварах, как нам здесь пытаются втюхать, рассчитывая очевидно на тупость "пипла". Не броварчане приехали на разборки в Винницу. Но почему то Винница доблестных правоохранителей, как и г-жу Венедиктову, кажется не заинтересовала. Наказать надо было Бровары, что б впередь не оказывали сопротивления. Так кто такой неприкасаемый в Виннице заказал этот цирк?

    • 21.12.2020 11:52
      #
      - 2 +

      Відповідь на це питання в статті: Чеботар разом зі своїм зятем можуть бути причетні до цього гучного переділу ринку маршрутних таксі

  • 29.12.2020 08:20
    #
    - 0 +

    Прозрачные стекла врут


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати