Парламент Чехії змінив Конституцію країни, вписавши в неї право на самооборону за допомогою зброї

| За кордоном, Законодавство | Автор: Web admin

Ілюстративне фотоІлюстративне фото

Нижня палата парламенту Чехії 18 червня конституційною більшістю голосів схвалила поправку, яка дає жителям країни право на захист та використання зброї для самооборони.

Ця поправка, яка свого часу була ініційована головою МВС Чехії, буде закріплена в Конституції країни, тому за неї була потрібна більшість - не менше ніж 120 парламентських голосів з 200. "За" проголосував 141 парламентарій.

Законопроект був ініційований Сенатом, так що тепер поправка про самооборону за допомогою зброї схвалена обома палатами чеського парламенту (проте технічно в Сенаті повинні по ній проголосувати другий раз).

Як підкреслили депутати, поправка є "відповіддю на тенденції роззброєння в ЄС", в який входить Чехія. Оскільки вона буде закріплена в Конституції, вона не зможе бути скасована в Брюсселі.

Текст поправки говорить, що "право захищати своє життя або життя іншої людини, навіть із застосуванням зброї, гарантується на умовах, передбачених законом".

Противники закону висловлювали думку, що він може перетворити країну в "Дикий Захід" й призведе до збільшення кількості насильницьких злочинів.

Однак прихильники поправки не згодні з цим визначенням. Вони підкреслюють, що поправка лише гарантує людям право захищатися за допомогою зброї, що законно зберігається. Захищатися від агресорів, які не дотримуються закону.

"Це закон не про озброєння, а про оборону за допомогою зброї", - підкреслив депутат Іржі Машек.

"Через внесення поправок до статуту тут не буде створюватися Дикий Захід", - запевнила глава комітету з оборони Палати представників Яна Чернохова. На її думку, "надмірне регулювання зброї, що законно зберігається, не має сенсу та веде лише до збільшення кількості зброї, яка зберігається незаконно".

Поправка заснована на петиції, яку підписали понад 102 тисяч осіб, або 1% населення Чехії. Серед них було багато мисливців та інших законних власників зброї. Їм не сподобалися обмеження, які Європейська комісія нещодавно ввела на володіння зброєю в ЄС. В Брюсселі це обґрунтували, зокрема, необхідністю боротьби з тероризмом.

Багато критиків пропозицій ЄС вказували, що терористи переважно використовують незаконно отриману зброю. Але закон, який був прийнятий, стосується всіх власників зброї, в тому числі тих, хто володіє нею законно.

У Чехії сьогодні власник вогнепальної зброї зобов'язаний мати ліцензію. Вона видається на 10 років, але поліція має право перевіряти не рідше одного разу на п'ять років, чи відповідає власник ліцензії правовим і особливо медичним умовам.

Web admin Автор: Web admin11211,1 Переглядів: 500 , Коментарів: 14 - 6 +
1,0 1 -1 6
Коментарів (14)

  • Так буває в тих країнах де депутат іде до влади не заради корита а для того аби життя в країні стало краще не зважаючи на вимоги ЄС, на жаль ми про таких депутатів можемо тільки мріяти.

    • 19.06.2021 23:43
      #
      - 7 +

      Нас на виборах за руки не тримали. Маємо те, що навибирали.

      • 20.06.2021 01:38
        #
        - 0 +

        Вы никого на выборах не выбираете. Ну, разве что бумажки какие-то в урны бросаете.

        • 20.06.2021 01:40
          #
          - 5 +

          Тоже популярное мнение. С такой позицией еще 50 лет в своей уютной тусовке можно власть ругать.

    • 21.06.2021 11:05
      #
      - 0 +

      Оберіть мене))

  • 19.06.2021 14:02
    #
    - 7 +

    Поздравляю чехов..

  • 19.06.2021 14:17
    #
    - 7 +

    Браво чехам. Вообще восточная Европа сейчас оплот нормальных ценностей. К сожалению, в западной Европе все большую власть обретают леваки и сторонники мульти-культи. Там аборигенам фактически запрещают защищать себя от смуглых гостей из Африки и БВ

    • 20.06.2021 01:40
      #
      - 5 +

      Удивительно, что этих ребят ещё не снесли. Браво чехам!

  • 19.06.2021 14:37
    #
    - 12 +

    Петицію підтримав лише 1% населення і на підставі цього були внесені зміни до Конституції, а нам розповідають про те що бажання 11% чи навіть 19% населення володіти короткоствольною зброєю - це замало для того щоб ухвалити Закон про зброю який передбачав би володіння громадянами короткоствольною зброєю.

    • 20.06.2021 20:27
      #
      - 5 +

      Более того, глава МВД был инициатором этой поправки. Всё это звучит как фантастическая история.

  • 22.06.2021 10:37
    #
    - 1 +

    с 200 легче договориться , чем 450

  • 22.06.2021 19:32
    #
    - 0 +

    Любимое дело хоплофобов - чуть-чуть изменить формулировку и потом с пеной у рта доказывать, что в такой стране все станут дебилами и начнут стрелять друг в друга.

  • как по мне, это все как то неоднозначно.....
    защищать себя любым образом, в том числе, при помощи оружия это часть права на жизнь. А это право одно из основоположных прав человека. А вот право на владение и ношения оружия, как во второй поправке США это более глобально.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати