Чи знають діти, що таке зброя

| Навчання, Техніка безпеки | Автор: Володимир Савченко

Дитячий тирДитячий тир

Вітаю.

Розповім коротку розповідь про мій досвід роботи в тирі та про спілкування з молоддю віком від 10 до 18. Загалом я бігав пару років назад по лісах в грі страйкбол. Весело, цікаво та багато кисню і зелені.

Після того зосталося два АЕГ, SIG550 та G3 з оптикою.

Що б не пропадати добру, вирішив відкрити тир. Вистроїв намет, який вже майже знесло вітром, погода не вдалася. Поставив мішені, кубики з пінопласту 5х5 см. Відстань до них була 8 метрів, досить нормальна для короткоствола типу СІГ з відкритим прицілом, для оптики прийшлось трішки підкрутити приціл та планку, а то занадто низько цілило. Роздрукував деяку інформацію з сайту: як цілитись, три основних правила поводження зі зброєю, яку радив читати клієнтам.

Розповім про БІЗНЕС.

Так склалося що тир був біля школи, діти бігали через паркан замість того, щоб обходити, на що директор школи кричала і обіцяла спалити контору. Це питання вирішилось просто: попросив дітей обходити - вони погодились, не всі але більшість. Потім почалися проблеми з директором, ніби я затримую дітей в тирі і вони спізнюються на уроки. Хоча таке було тільки пару раз, це питання вирішилося просто графіком дзвінків. Хоча самі діти казали, що директор брехала, коли казала наче починаються пари. Ще й погрожувала, щоб не ходити в тир.

Набігало дітвори, якій я розповідав як правильно цілитись, тримати зброю та як поводитися з нею. І що реально подобалося, вони слухали, робили як я казав і добре попадали по мішенях. Були і такі, які казали, щоб постріляти по котиках і інше, ну з ними приходилося говорити по-особливому. Загалом дітям подобалося, вони уважно слухали та дивилися, що я показував.

Біля цього місця проходить дорога, яка веде до СПТУ, так що також заходили хлопці віком 15-17 років. Також заходили пару раз хлопці разом із дівчатами, виявилося, що заставити дівчину стріляти з іграшкового автомату дуже тяжко. Зі школи зайшли декілька 8-9 річних дівчат - спробувати постріляти, хоча одна, яка прийшла з малими, навідріз відмовилася стріляти, як не просив і навіть безкоштовно. Що можна сказати і про дорослих дівчат, що є дивно.

Радує, що є хлопці які хочуть іти в армію, з такими виходило довго дискутувати про армію, стрільбу і все таке, було цікаво спілкуватись. Не радує що навіть в СПТУ немає ДПЮ, а там є тир, в якому стріляли з малокаліберних гвинтівок. Були діти, тато в яких міліціонер, казали, що у них є дома така ж пневматика АЕГ, але тато не дає стріляти (нонсенс). Стріляти їх ніхто там не вчить. Дуже багато підлітків стріляють з правої руки але ціляться з лівого ока. Міняли руки і виходило більш менш нормально. Дорослі хлопці з СПТУ не мають елементарних навичок прицілювання, стояти в стійці і все зрівнюють з Call of Duty. Деякі прямо говорили, що вони вже дорослі і ці іграшки не потрібні. Я мешкаю навпроти СПТУ (метрів 400), так радує, що хлопці ходять на турнік і малеча в школі також любить на ньому крутитись.

Підведу підсумок. Діти вчаться краще за дорослих, коли їм розповідати та показувати, багато раз вони самі поправляли однокласників, про запобіжник і як цілитись їм - це цікаво. Вони слухають, що їм вказуєш, роблять поправку, якщо шар полетів вище чи нижче. З оптики дуже впевнено стріляли, коли їм розповідаєш як треба цілитись. Старші класи не цікавляться цим, в більшості з усієї школи з 8-9 класів прийшли пару хлопців. Дорослим хлопцям стрільба не потрібна, про неї вони нічого не знають, був тільки один, який стріляв з СКС. Видно для них є кращі розваги, ще й більшість ведеться на когось одного, хто каже, що то іграшки і не хоче іти в тир. Загалом повне не усвідомлення, що потрібно робити при стрільбі, не зрозумілий страх перед іграшковою зброєю або просто бравота, що все перестріляю, як на морі в тиру. Молодь яка проходила повз намет, говорила про пиво, як набили комусь морду, ну і приставали до дівок які посилали їх ****. Дуже мала частина молоді цікавиться такими речами, типу стрільби та зброї.

Дорослим це не цікаво, зайшло тільки двоє чи троє: один привів свою дитину, інший сказав, що приведе, цікаво з ними поговорили і розійшлися. Заходило декілька знайомих мам з дітьми.

Обидва АЕГ я пристрілював і підкручував приціл для максимального попадання і попадали та вигравали призи, в основному діти.

P.S. Заходячи до знайомої в страхову компанію? якось запитав скільки народу страхує зброю, ну сказала на район десь 40-50 душ, більшість страхують газову зброю. Ті дві людини, яких я застав, коли вони робили страхування авто але говорили про страхування зброї, на відріз відмовилися підтримати думку, що потрібно дозволити КНО, один із них - міліціонер, який має мисливську зброю і говорить, що до нарізного ще не доріс.

1,0 1 -1 4
Коментарів (7)

  • 04.12.2013 14:52
    #
    - 2 +

    Все так чи інакше вирішує громадська думка. Яку формують ЗМІ.
    От же, щоб змінити ситуацію потрібна рекламна компанія. І чим потужніша вона буде, тим швидше почнуться зміни. Потрібна на сам перед реклама. Яка повинна, на сам перед, зламати теперішнє ставлення людей до самооборони та відсутності відповідних законів. Доки це не станеться, то не буде і інших зрушень.

    • 04.12.2013 16:43
      #
      - 2 +

      Люди звикли в цій країні бути рабами, навіщо ім зброя?
      В них не мае потреби захищати свою Родину, Гідність та Батьківщину!
      Я питаю у друзів, як би Ви мали можливисть придбати легальну зборою для самозахисту, ви би ії придбали?
      Відповідь 95% відсотків: " НІ! навіщо нас буду захищати мілиція!"
      Яка сьогодні ситуація в країні Ми досить добре бачимо, міліція та спецзагони захищають Владу та Себе, а ніяк не простих громадян! Для простих громадян у них є гумові кийки та сльозогінний газ...
      а як що це не допомогая, то в них є завжди майже "законний прівід" кинути нас за грати, суди крізь проплачені!

  • 04.12.2013 17:59
    #
    - 0 +

    В Одесі на пляжі багато таких тирів. Рідко коли працівник може щось більше, ніж взяти гроші, насипати шариків та підсунути підставку під ноги. Але бізнес прибутковий, судячи з конкуренції.
    Основний контингент - діти. Рідко хто повертається вдруге (як кажуть продавці: "клієнти - прохідняк").

    • В тому то і справа, що продавці більше не роблять. Тому що для них так як і для дітей і усіх інших, слово тир та стрільба асоціюються з словами РОЗВАГА а не САМООБОРОНА.
      Я не майстер промо акцій.
      Але був би вдячний відвідувачу сайту якій може написати статтю, як можна розповсюджувати інформацію без телебачення.
      Але мабуть перший крок треба буде зробити на осліп.
      І вигадати щось самому.

      • 05.12.2013 23:02
        #
        - 1 +

        Прочитайте статтю habrahabr.ru
        Слово "читати" замініть на слово "стріляти"

        А для початку надрукуйте флаєри (кольорові листівки), та об’яви на стовпах в місцях скупчення та переміщення цільової аудиторії. Про текст та оформлення варто запитати в фахівців-рекламщиків.

        Влаштуйте турнір на найближчому святі вашого міста, Перемістіть палатку, на період свята, в місце, де свято буде проволитись, або десь поруч. Розклейте об’яви та вказівники. Додайте музики. Можна взяти собі декількох помічників, які будуть грати публіку, та давати приклад в стрільбі.

        Сподіваюсь, хтось тут запропонує ще дієвіші методи.

        • Дякую за посилання.
          Так вийшло що воно мені потрібне в двох напрямках.
          Я також займаюсь розробкою ігор.

  • 06.12.2013 14:12
    #
    - 0 +

    Большинство людей, с которыми я общался, даже не знают основных критериев свободной личности. Напомню их:
    1) Право носить меч, чтобы защищать свое достоинство. (право на ношение оружия)
    2) Право свободно выражать свои мысли. (свобода слова)
    3) Право на свободу вероисповедания. (свобода совести)
    4.) Право на частную собственность. (раб собственности не имел, его жизнь была собственностью хозяина)
    5.) Право на личную жизнь. (право на свои привычки если они не вредят окружающим)
    6.) Право на свободу перемещений. (раб покинувший плантацию считался беглым)
    7.) Право голоса (право выбирать себе царя)
    Спрашиваю у людей: Как вы будете реализовывать свою свободу, если у вас ее нечем защищать? Молчат.
    Подумайте, почему на первом месте стоит право на ношение меча. Наверное, по тому, что у вас нет свободы, если у вас не чем ее защитить.
    Поэтому у нас в стране и не прививают любовь к оружию. Власти нужны безмолвные рабы.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати