Правда чи вигадка про збройове законодавство Австралії

| Політики та зброя, Законодавство, За кордоном | Автор: Web admin
По-русски

1997 рік Поліцейський інспектує 4,500 одиниць зброї, яку уряд Австралії викупив у Сіднеї1997 рік Поліцейський інспектує 4,500 одиниць зброї, яку уряд Австралії викупив у Сіднеї

Президент США Барак Обама неодноразово вихваляв заборону на володіння зброєю в Австралії, який було ухвалено в 1996 р.

Він називав її ідеальною моделлю контролю над зброєю. Але чи так все добре? Критики із самої Австралії з ним не погоджуються.

«Після випадків масових убивств, Австралія, а свого часу і Великобританія, запровадили заборону на володіння вогнепальною зброєю. Рішення були жорсткими, проте вони зупинили масові вбивства» – сказав Президент.

Нік Адамс, письменник-консерватор з Австралії, розповів, що «успіх заборони на зброю – це міф. Все, чого вони домоглися – так це роззброєння законослухняних громадян, а злочинці – залишилися зі зброєю».

Після масового вбивства, в якому загинули 35, і отримали поранення 24 особи, в Австралії було введено заборону на володіння більшістю моделей напівавтоматичної зброї і помпових рушниць.

За час дії цього закону, уряд викупив у населення майже 700 тис. одиниць зброї. Але ефект від цього рішення – не однозначний. Згідно із статистикою, рівень злочинів із застосуванням насильства залишився таким самим, кількість вбивств трохи зменшилася, рівень смертності через вогнепальні поранення знизився.

Але зріс наплив нелегальної зброї, також почастішали напади і вбивства із застосуванням колючо-ріжучої зброї. Так, технічно, випадків масових вбивств не спостерігалося, проте випадки стрільби у людних місцях все одно залишилися.

У 2002 р. в університеті Монаша в Мельбурні, божевільний чоловік підстрелив 7 осіб, двоє з них померли. У результаті, уряд поширив заборону і на напівавтоматичну короткоствольну зброю. Було викуплено ще 50 тис. одиниць зброї.

Адамс, який зараз мешкає в США, каже, що масові вбивства – це проблема психіки, а не зброї.

Доповідь Мельбурнського університету за 2008 рік, в якому було проаналізовано смертність в результаті вогнепальних поранень за останні сто років, підтвердила, що ця заборона аж ніяк не вплинула на статистику вбивств і самогубств.

Інші критики стверджують, що відсутність випадків масових убивств пов'язана не з забороною, а із зміною відносин у суспільстві.

Наприклад, у Новій Зеландії – найближчому сусідові та країні, котра дуже схожа на Австралію, вже впродовж тривалого часу також не було випадків масових вбивств. А такої жорсткої заборони на зброю там не запроваджували.

Депутат парламенту Австралії Девід Лейонхелм стверджує, що ця заборона вплинула не на рівень смертності, а на спосіб масового вбивства (наприклад, за допомогою підпалів).

«Якщо Обама вважає, що в Австралії знайшли спосіб зменшити кількість злочинів з використанням вогнепальної зброї, то він дуже сильно помиляється» – проказав депутат.

1,0 1 -1 6
Коментарів (4)

  • 22.06.2014 12:39
    #
    - 1 +

    У меня дядя живет в Австралии (Сидней).
    Увлекается оружием, а посему имеет дома полный арсенал: винтовки, пистолеты.Все в специальной комнате, оборудованной сигнализацией.

    СКРЫТОЕ/ОТКРЫТОЕ НОШЕНИЕ-ЗАПРЕЩЕНО(!) Оружием может пользоваться только в тире/ на стрельбищах.Оружие перевозиться в специальных металлических боксах, в автомобиле.Лицензия действует 3 года. Релоад разрешен.
    Доктрины "Мой дом-моя крепость" в Австралии нету, потому применить оружие против злоумышленников он не имеет права(но будет ли он соблюдать это право уже другой вопрос).
    Обычно, если в доме хранится оружие, об этом сообщается полиции и они приезжают очень быстро.
    Автоматы/полуавтоматы вне закона.
    Если что интересно по Австралии, пишите.Отвечу.

    • 22.06.2014 18:54
      #
      - 0 +

      Денис, расскажите по подробнее. Если можете, то отдельным постом, было бы очень интересно.

  • 22.06.2014 13:43
    #
    - 0 +

    Разруха не в клозетах - разруха в головах (с)П.Преображенский

  • 22.06.2014 17:43
    #
    - 0 +

    «Якщо Обама вважає, що в Австралії знайшли спосіб зменшити кількість злочинів з використанням вогнепальної зброї, то він дуже сильно помиляється» – проказав депутат.

    PROKAZA — ce xvoroba taka ;)

    A narodnyj obraneć može SKAZATY, PROMOVYTY, ZAJAVYTY, ROZPOVISTY, toščo — ałe až nijak ne «prokazaty» ;)


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати