«Вільні озброєні люди»

| Самооборона, Законодавство, Військова зброя та техніка | Автор: Магдалена Ройт

І — покажем, що ми, браття, козацького роду!І — покажем, що ми, браття, козацького роду!

Однією з дивних особливостей українців як нації є те, що ми пам’ятаємо зовнішні атрибути та наслідки, але геть забуваємо про сутність та першоджерела. Це я про козаків, доречі.

А згадайте-но, що означає слово «козак»? Козаки́ це вільні озброєні люди, каже нам словник.

«Вільні озброєні люди». Наразі дуже популярно згадувати славетну козацьку історію, навіть у державному гімні України – «І покажем, що ми, браття, козацького роду.» Пригадуєте такий рядок? На кожному великому святі обов’язково є якийсь номер, чи пісня, присвячені козацтву. На Майдані сидить козак. В Раді – козак. :) Керманичі у будь-якому виступі, пов’язаному з державністю та територіальною цілісністю, згадують козацтво. Дітям в школах наводять козацтво як приклад національної гордості… Продовжувати, чи і так зрозуміло?

Але при всій цій загальнодержавній популяризації та підтримці тематики, держава хитро оминає другу частину визначення слова, - «озброєні». А визначення-то цільне і неділиме, як і держава. Бо неозброєним людям вільними бути важко. Згадайте не тільки українську, а всю світову історію, - яка завжди була єдина надійна можливість зберегти свою волю та незалежність? Бути озброєним, дати відсіч агресору. Чи не тому РФ змогла не тільки від’їсти у нас Крим, а й на Схід пролізти, що ми фактично не мали армії, не мали зброї, яка б нас захистила? А згадайте-но, хто першими почав давати реальну відсіч? Чи не прості патріоти, вільні люди, які взяли до рук зброю?

І чи не було б цим вільним людям багато легше захищати державу, аби в руках їх була справжня зброя? Якби більшість з них, а не лише деякі, вміли добре стріляти? Мали власний камуфляж? Були звичні до пересування у лісі та польового життя? Якби перебуваючи в армії, вони не газони фарбували, а справді отримували б необхідні для бійця навички?

Про реформу армії за швейцарським зразком зараз популярно говорити, однак грошей в бюджеті як завжди немає і нинішню армію озброюють, вдягають і годують волонтери і прості українці за власний кошт. І якось не дуже віриться, що гроші з’являться швидко і корупція буде швидко подолана і в нас одномоментно з’явиться ідеальна армія…

То чому в цій ситуації не дати можливість простим українцям самостійно готуватися та тренуватися задля захисту власної держави? Чому б не згадати, що славетні пращури, на яких влада пафосно посилається, вони не тільки вільні, а й озброєні? І лише тому вільні, бо озброєні?!

Чому в українців намагаються забрати право бути вільними людьми? Чи не тому, що неозброєними та беззахисними легше керувати, легше залякати, легше примусити, легше нав’язати свою думку?

Та час вже зрозуміти, що по-старому не буде, що суспільство більше не погодиться на ярмо, що люди стали вільні, і тому мають бути озброєні, щоб захищати свою волю.

А щодо апеляцій до зростання злочинності… То ви згадайте, що на час Майдану в одному лише Києві у громадян на руках було більше 400 тисяч нарізних стволів на руках, офіційно зареєстрованих стволів. І нагадайте-но мені, чи стріляв з них хоч один? Чи використали люди цю зброю незаконно? Жодного, Ж.О.Д.Н.О.Г.О.!!! випадку. А от з боку влади все було навпаки…

То може досить обмежувати українців у їх природних правах? Ми вільні озброєні люди…

0,904761904762 1 -1 21
Коментарів (9)

  • 20.01.2015 11:55
    #
    - 2 +

    Згоден з авторкою. Чудова стаття. Основний мотив - вільні люди мають зброю. Й, думаю, що майже всі, хто прочитає статтю, будуть згодні. Але тут проблема більш глибша. Тут протистояння між 10% прогресивних людей, хто хоче змін, волі, й 10 консерваторами, які зубами вп'ялись у владу/крісло/гроші й змін не хочуть. Й тут вже хто кого. Тому на цьому сайті часто лунають заклики від колег про вихід кудись на акції, щоб все ж схилити шальку терезів на свій бік. Поки керівництво Асоціації та такі заклики не реагує :(. Я б вийшов!

    • 20.01.2015 14:01
      #
      - 3 +

      Є проблема, що таку акцію владі буде вигідно обізвати "закликом до збройного повстання", що може призвести до заборони зброї громадянам як такої :(

      • 20.01.2015 17:29
        #
        - 3 +

        Да, вы правы, скорее всего чинуши так и поступят. А что будет если за этим последует массовое неповиновение? Если никто не отдаст оружия, а окажет сопротивление?
        Посадят всех?
        Кажется в Америке уже пытались недавно ужесточить правила продажи и всё такое. Люди вышли с оружием под белый дом и продавали- покупали по старым правилам на глазах у полиции. И что, кто-то сел?

        Уважаемая Ассоциация, если шо... я в деле!

      • 20.01.2015 18:17
        #
        - 4 +

        По-моему в таких делах надо меньше думать о том как негодяи извратят идею. С такими мыслями можно было и дальше терпеть произвол власти и не выходить на Майдан.
        Меньше надо на чинуш оглядываться и больше делать то, что в интересах порядочных граждан.

  • Згоден! Вільнні люди-озброєні,навчені,відповідальні!

  • 20.01.2015 15:13
    #
    - 0 +

    Надо побольше в различной прессе писать на эту тему, тогда будет сдвиг.

    • 20.01.2015 17:08
      #
      - 2 +

      Украинские журналисты, складывается впечатление, в большинстве своем - отпетые хоплофобы. По крайней мере на телевидение - это точно. Но тут Украина не является исключением.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати