Зброя не мовчить. На Франківщині гостро стоїть проблема нелегальної зброї

| Нелегальна зброя | Автор: Web admin

Зброя не мовчить. На Франківщині гостро стоїть проблема нелегальної зброїЗброя не мовчить. На Франківщині гостро стоїть проблема нелегальної зброї

Прикарпаття переповнює зброя. Дедалі частіше поліція звітує про вилучення пістолетів, набоїв та гранат. Після того, як при вході у франківський нічний клуб чоловік витягнув з машини автомат Калашникова, а в готелі вбили громадянку Росії, проблема нелегальної зброї в області постала ще гостріше.

Два роки тому

18 лютого 2014 року активісти взяли штурмом обласне СБУ. Назавтра заступник голови СБУ Володимир Породько повідомив, що облуправління залишилось без зброї та патронів.

«Були захоп­лені 268 табельних пістолетів, дві гвинтівки, три ручних кулемети, 92 гранати і близько 15 тис. патронів», – наголосив він.

Відтоді більше року про зброю СБУшників не було конкретної інформації. Хтось говорив, що бачив укорочені автомати, хтось хвалився чашками з управління, хтось носив до ломбарду комп’ютери звідти. Через рік правоохоронці повідомили, що вилучили пістолет Макарова, який був у розшуку. Тоді міліціо­нери поїхали на виклик угамувати конфлікт на Новгородській і при обшуку чоловіка знайшли пістолет, який вважали вкраденим з СБУ.

Франківська зброя дала про себе знати і на Закарпатті. Після конфлікту на Драгобраті, участь в якому брали представники «Правого сектору», поліція показала нарізку відео тих подій. Правоохоронці майже одразу заявили, що члени «ПС» мали при собі зброю. Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль зазначив, що один із вилучених пістолетів – це той, що вважався викраденим з франківського СБУ. Щоправда, за словами Москаля, 18 лютого було викрадено лише 150 пістолетів.

За словами очільника Закарпатської ОДА, зброя, яка «сплила» на Драгобраті, була задіяна й раніше – на території Івано-Франківської та Львівської областей.

Прес-офіцер управління СБУ в Івано-Франківській області Марія Римар повідомила, що частина зброї, яку вкрали під час штурму будівлі – вже у правоохоронців.

«Із приміщення УСБУ в Івано-Франківській області під час подій Майдану було винесено понад 200 пістолетів різних марок і 20 автоматів Калашникова, – каже Римар. – Значна частина цієї зброї знаходиться в якості речових доказів у різних підрозділах правоохоронних органів України. Вони були вилучені у громадян України як докази у різних кримінальних провадженнях, пов’язаних, у тому числі, і з незаконним обігом наркотиків».

Сліди ведуть на Схід

Наприкінці квітня 2015 року в селі Вістова (Калуський район) із гранатомета обстріляли відпочинковий комплекс. У ході розслідування справи правоохоронці вийшли на 25-річного контракт­ника Нацгвардії. Міліціонери запропонували купити у нього гранату і під час оборудки затримали чоловіка. У багажнику його автомобіля експерти нарахували 11 ручних протитанкових гранатометів, 23 гранати Ф-1 та РГД-5 і дві металеві банки з запалами до гранат.

На орендованій квартирі знайшли ще 13 гранат Ф-1, майже 4000 набоїв різного калібру, сигнальні міни та димову гранату. Як виявилось, затриманий чотири рази їздив у зону АТО, проте походження такого арсеналу міліція обіцяла встановити.

Вже на початку літа в Івано-Франківську двоє людей отримали поранення від вибуху. Хтось із компанії, яка розпивала алкоголь, приніс гранату та запевнив, що то муляж. Коли ж чоловік почав розбирати «муляж», той здетонував. Правоохоронці повідомили, що той чоловік уже притягувався до кримінальної відповідальності за незаконне зберігання зброї, а от у зоні АТО він не був.

Проте їздив у зону АТО волонтер, який прийшов в обласний пологовий будинок до своєї дружини, викликав її надвір і вир­вав чеку від гранати. Чоловік загинув одразу. За життя жінки кілька днів боролися лікарі, проте й вона померла.

Демобілізований військово­службовець на умовах анонімності розповів «Репортеру», що рік тому вивезти зброю з Донбасу не було великою проблемою.

«Нам привозили ящики з набоями та гранатами, – розповідає чоловік. – Що головне – їх ніхто не обліковував. Треба – беріть. І багато хлопців цим користувалися».

За словами демобілізованого, найчастіше «гостинці» відправляли через відділення «Нової пошти». Бійці приносили запакований ящик і на запитання «Що там?» усміхнено відповідали, що передають додому бронежилет, аби не везти його на собі. Разом із «броніком» додому їхали пістолети, гранати та набої. Інколи – навіть без бронежилета.

«Але потім усіх попередили, що військова служба правопорядку «пасе» відділення «Нової пошти» і може схопити на гарячому. Це хлопців трохи заспокоїло», – каже анонім.

Він розповідає, що знайомого з Харкова в метро затримали правоохоронці. У наплічнику чоловік ніс бойові гранати.

«Ми спочатку хотіли назбирати грошей на хабар прокурору, але потім той хлопець зізнався, що гранати хотів продати. То ми вже вирішили – нехай відповідає сам», – пригадує боєць.

Загалом можливість вивозу зброї з зони АТО дуже залежала від командирів. Бо одні повністю перебирали речі демобілізованих, інші навіть не заглядали в рюкзаки.

«Перед від’їздом додому нас вишикували на плацу, – каже джерело «Репортера». – Офіцери наголосили: хто має нелегальну зброю, має можливість здати її зараз та уникнути покарання. Бо на блокпостах уже ніхто панькатись не буде. І хлопці почали витягувати набої та складати їх в ящики».

У 2015 році прикарпатські правоохоронці відкрили 23 кримінальні провадження за фактами незаконного зберігання зброї. Два вилучених пістолети Макарова ідентифіковані як викрадені з обласного СБУ. П’ятьох уже засудили до позбавлення волі.

Сухі цифри

Загалом, лише протягом січня 2016 року Управління СБУ в Івано-Франківській області спільно з Головним управлінням нацполіції вилучили у мешканців області три пістолети різних марок, один автомат Калашникова, гвинтівку з оптичним прицілом та глушником, рушницю, 15 гранат Ф-1 та РГД, 17 запалів, дві гранати ВОГ, тротилову шашку 400 г., чотири електродетонатори, димові шашки, піротехнічні заряди, понад тисячу патронів та холодну зброю. Правоохоронці кажуть, що цьогоріч уже відкрили три кримінальні провадження і встановлюють походження вилученої зброї.

«СБУ спільно з Національною поліцією протидіє незаконному обігу зброї, – говорить Марія Римар. – СБУ та поліція вилучають з незаконного обігу як зброю, ввезену в Україну контрабандою, вивезену з району АТО, так і ту, що потрапила в незаконний обіг з приміщень правоохоронних органів в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року».

Якщо ще хтось не знає – зброю можна просто здати. Без жодних негативних наслідків. Якщо, звісно, потім не виявиться, що з неї вже когось застрелили.

Автор: Микола Гурак

1,0 1 -1 2
Коментарів (2)

  • 15.02.2016 10:26
    #
    - 2 +

    Со всем согласен, кроме одного - это только в Ивано-Франкоской области такая картина, в других тишь да гладь? Или может просто именно на Франковщине правоохранители работают как положено, поэтому и картина у них вот такая?

  • 15.02.2016 15:22
    #
    - 1 +

    Ніякі заборони, вилучення, рейди, акції, суди, тюрми проблему не вирішать. Цю проблему можна вирішити тільки одним шляхом - узаконення придбання, носіння, володіння вогнепальною зброєю на законних підставах. У законопослушного громадянина з'явиться можливість захистити себе і свою сім'ю, у бандита зменшиться перспектива чинити злочини безкарно і безбоязно.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати