Про майбутню війну та роль в ній сил територіальної оборони, як їх створювати і готувати

| Самооборона, Силові структури, Факти, статистика та аналітика | Автор: Святослав Стеценко

19-й набір курсу військової підготовки Українського Легіону19-й набір курсу військової підготовки Українського Легіону

Велика війна Московії проти України буде, якщо Московії не вдасться остаточно підкорити нас гібридною війною. Чи то буде погіршуватися становище Московії, чи то покращуватися, у разі невдачі гібридної війни буде війна велика, на винищення України як такої. Питання лише в часі.

Буду радий, якщо ми матимемо хоча б три роки приготуватися як слід.

Для перемоги або хоча б гідної відсічі ворогу у великій війні ми сьогодні не готові. Наші залишки виробничого, зокрема воєнно-промислового потенціалу, наші мобілізаційні ресурси набагато менші за московські, і навіть максимально можливе нарощування в найближчі роки не збільшить їх в достатньому розмірі. Тому сподівання на відсіч агресії силами нашого регулярного війська є марними. До того ж наше військо розвивається в хибному напрямку, в напрямку консервації найгіршого із спадщини радянщини і лихих дев'яностих.

Єдина наша можливість вижити як крана і як нація - це асиметрична відповідь. Потужний каток московитського війська потрібно не зупиняти грудьми, бо все одно переїде, його потрібно втопити в болоті. Відповідь відома давно - тотальна війна, поряд з регулярним військом сотні тисяч озброєних і навчених резервістів, готових прийняти бій будь-де, будь-коли і негайно. Котрі найперше винищать колаборантів і сепаратистів, далі зруйнують тили і комунікації ворога, без великих битв щоденними нападами винищать весь його особовий склад.

Таким силам територіальної оборони (ТрО) треба надати ваги і статусу рівноправної найважливішої складової оборони країни.

Наразі сили ТрО і підготовка ТрО в цілому мають такий самий рівень, як всі наші Збройні Сили і вся оборона країни на початку 2014 року. Себто повні сейфи страшенно секретних планів, розмальовані карти, командно-штабні навчання, на яких ми перемагаємо ворога, сотні тисяч резервістів на папері і жодного підрозділу, по справжньому підготовленого військовиками для реальних бойових дій. Зброя на складах, з яких у разі широкомасштабних дій ворога ніхто і нікуди її вже не привезе.

Всі плани підготовки сил ТрО такі саме фантастичні, якими були плани підготовки Збройних Сил весь час до початку війни. Їх неможливо втілити, і навіть у разі втілення це буде марним витрачанням ресурсів.

Чому так?

1. Чисельність паперового резерву більша за чисельність регулярних військ.

Сьогодні військові навіть свої регулярні війська в навчальних центрах навчити як слід не спроможні. Хтось сподівається, що резервістів зможуть? Стверджую, що не зможуть, не мають для цього ні фахівців, ні програм, які довели свою ефективність, ні способів заохочувати громадян навчатися військовій справі у свій вільний час добровільно. Не зможуть, якщо навіть хотіли би.

Покладання завдання підготовки підрозділів ТрО на військкомати є глибокою могилою, в якій вся підготовка буде похована. Причин кілька, і кожна з них сама є достатньою щоб загубити справу. Другорядність такої підготовки відносно інших завдань військкомату, відсутність кадрів для цього, відсутність належної навчальної матеріальної бази - достатньо?

Ще й здійснити підготовку тисячі резервістів в районі має одна штатна людина військкомату.

2. Мобілізаційна модель формування резерву.

Себто військкомат відібрав із картотеки військовозобов'язаних, записав їх в списки, нібито вони прибудуть за тривогою і потужно знищать всіх ворогів. Тут плачуть навіть мої стріляні гільзи. Ми регулярні війська не спромоглися примусово відмобілізувати в достатній кількості і достатньої якості, про резервістів за такою моделлю ліпше одразу забути. Не буде їх просто.

3. Форма підготовки лише через нерегулярні збори є марним витрачанням коштів.

Така підготовка не дає а ні глибоких знань, а ні стійких вмінь. Про навички годі навіть мріяти. Проте надає можливість військовикам поставити позначку в плані і відзвітувати на гору: виконано!

4. Існування сил резерву ТрО в складі нинішніх Збройних Сил автоматично закладає в їхній фундамент не сучасні стандарти НАТО, а всі ти вади і хиби, які притаманні нашому війську.

Коли там Збройні Сили планують запровадити у себе стандарти НАТО? А сили резерву ТрО треба готувати не колись у 2020 році, а просто зараз, і навіть вже вчора.

Існування сил резерву ТрО у складі чинних державних військових формувань водночас пояснює відсутність ресурсів на підготовку сил резерву ТрО: військовим для бойових частин тих ресурсів бракує, звичайно, віддавати їх на резервістів ніхто не буде.

Що треба зробити, щоб громадяни попри це долучилися до резерву ТрО і набули потрібної для цього підготовки?

1. Така форма організації сил резерву ТрО, яка матимете довіру громадян, дасть змогу їм брати активну участь в організації комплектування і підготовки підрозділів, зробить їх не гвинтиками, а рівноправними партнерами держави і органів місцевого самоврядування.

2. Розрахунок ресурсів для підготовки, виділення таких ресурсів, зокрема необхідного спорядження, зброї, боєприпасів, техніки, навчальних майданчиків, тирів, стрільбищ, полігонів. Організація підготовки лише тих підрозділів, які забезпечені для того всім необхідним. Решту суто паперових підрозділів скасувати. Будуть необхідні ресурси - можна буде нарощувати кількість підрозділів. Окреме фінансування з державного бюджету, окреме фінансування з місцевих бюджетів як гарантія того, що ці ресурси не будуть витрачені на інші цілі.

3. Позбутися обтяжливих громіздких регламентів і процедур, які залишилися в Збройних Силах як спадок ще радянської бюрократії, надати можливість в територіальних підрозділах розподіляти і використовувати ресурси самостійно, відповідно до їхніх завдань та особливостей. Залишити лише те, що сприятиме головному завданню: навчити воювати, підготувати до війни. Як приклад того, що треба позбутися: наразі потрапити до резерву ТрО набагато складніше, ніж бути мобілізованим на дійсну військову службу.

4. Запровадити в організації і підготовці сил резерву ТрО стандарти НАТО, найсучасніші програми, форми і способи підготовки. Резерв ТрО може стати тим локомотивом, які потягне за собою такі зміни у всій оборонній сфері, оскільки не обтяжений хворобливими традиціями, які вкорінені в Збройних Силах, насамперед в керівних кадрах.

5. Взаємні зобов'язання громадянина і держави. Обов'язково укладати контракти між державою і кожним резервістом, в яких чітко прописані як ті зобов'язання, які бере на себе громадянин, так і ті зобов'язання, які бере на себе держава, а не лише загальна фраза про "чинне законодавство". Зокрема зобов'язання держави спорядити бійця, дати йому певний рівень підготовки, періодичність і тривалість навчальних зборів. Мають бути чітко зазначені права резервіста, так само в який спосіб він може їх захистити.

Найкращою для країни формою організації сил резерву ТрО буде така, яка поєднає успішний організаційний досвід інших країн з нашим власним досвідом. Попри фактичну бездіяльність держави і військових у підготовці резервістів такий досвід ми маємо. Цілеспрямована підготовка резервістів в Україні здійснювалася воєнно-патріотичними об'єднаннями громадян, зокрема заняття в Українському Легіоні відвідали понад дві з половиною тисячі громадян. Рівень підготовки, який надаємо ми, надають інші організації - учасники Руху сприяння територіальній обороні України принаймні не поступається більшості навчальних підрозділів Збройних Сил, а за багатьма показниками перевищує його.

Ми бачимо сили резерву як органічну складову воєнної організації держави, як добровільну воєнізовану організацію у сфері управління Міністерства оборони, що володіє зброєю і займається військовою підготовкою. Конкретна структура, чисельність, форми і способи підготовки можуть обговорюватися, але принциповим є те, що побудувати потрібний нам боєготовий і боєздатний резерв на інших засадах неможливо.

Через зволікання час грає проти нас. Ми протягнули нашу руку державі і військовим і чекаємо на їхні рішучі кроки на зустріч. Якщо таких кроків не буде, ми мусимо зробити все самі, без них. Але тоді постане питання руба: чи потрібна нам взагалі така держава?

Святослав Стеценко
полковник запасу
голова ГО "Український Легіон"

0,857142857143 1 -1 14
Коментарів (21)

  • 18.04.2016 16:27
    #
    - 0 +

    >> у разі невдачі гібридної війни буде війна велика

    По-моему, Большой войны не будет именно потому что нас победят в гибридной. Нас уже почти победили в ней

    Что уже можно записать в активы московии?
    - Крым и часть Донбасса
    - Международная дипломатия (Нидерланды против ассоциации, Украине дефакто запрещено не только отвоевывать свои земли, но даже отвечать на провокации)
    - Политико-правовая система в Украине не изменилась. Та же коррупция. Тот же олигархат
    - Реформы остановлены или выхолощены
    - Патриотический дух падает (в связи со всем вышеперечисленным)

    • 18.04.2016 16:29
      #
      - 3 +

      Что можно записать в наши активы?
      Разве что старт патрульной полиции. И то с большой натяжкой, т.к. остальная полиция не изменилась.

      • 18.04.2016 16:44
        #
        - 7 +

        Вы забыли стену и ров с боевыми крокодилами, которую "построил" яценюк на границе

  • 18.04.2016 19:36
    #
    - 2 +

    А чому ця новина залишилась без уваги УАВЗ
    censor.net.ua

    • 18.04.2016 20:37
      #
      - 3 +

      Так что, каждого умалишенного комментировать?
      У него даже слова Чехова про ружье превратились в "поверье". Я уж не говорю о том насколько компетентно аргументировать вопросы национального масштаба "народными поверьями" или цитатами людей, которые, кстати, постоянно носили с собой револьвер для самозащиты.

  • 19.04.2016 15:13
    #
    - -3 +

    Спасибо, поржал. И с автора, и с некоторых комментариев.
    Никто не задумывался - почему Россия в Сирии воюет так, а в Украине - иначе? Может, потому что с Украиной по взрослому ещё и не воевал никто? Может, сначала всё ПВО и самолёты (ну, что ещё осталось) подавят высокоточным оружием, а потом начнут вдумчиво перемешивать с грунтом всё, что отдалённо напоминает военную технику? С высоты, которая ПЗРК не добиваетя от слова "совсем". Хватит уже влажных фантазий. Все "партизаны", которые собираются героически обороняться, давно уже поголовно переписаны, с адресами и телефончиками и всеми друзьями из соцсетей. Так что в городе будут повязаны в течении недели максимум. А где ещё партизанить? По посадкам? В Карпатах уже горы лысые стоят. В общем, жду новых творений.

    • 19.04.2016 20:51
      #
      - 2 +

      Авганістан мабуть спасло відсутність соц сєтєй.

    • 24.04.2016 22:27
      #
      - 6 +

      Извините, а как воюет РФ в Сирии и Украине?

      Сирия? Бомбардировки? Так ПВО у нас никто не отменял и можете думать себе все что угодно, но здесь ПВО уже два года как шлифуется. Да, мы все увидели КАК воюет РФ в случае натыка на ПВО, сбитая турками сушка это хорошо показала. Высокоточное оружие? Подавление? Ох лол, а оно у них есть? А они смогут подавить?

      Украина? И что же мы видим? Да видим мы Минские договоренности. А почему? А потому что после Иловайска 70% л\с ВС РФ который зашел на територию Украины был тупо выпилен Точка-У, полторы тысячи людей за час превратился в фарш.

      Знаете что будет в случае вторжения? Я вам скажу что будет. Каждый день будут гибнуть люди, по 2000-3000 человек с их стороны, и по 1000 с нашей. 30 дней, их потери 60000, наши 20000. Полгода ...Впрочем, а потянет ли Кремль такую авантюру?

  • 23.04.2016 07:33
    #
    - 3 +

    США можна завоювати, але підкорити не можна. 200 мільйонів одиниць зброї за тиждень перемолотят будь-яку армію. Видача патріотам зброї, саме такий шлях може врятувати Україну, але влада на це не піде, бо бачить в цьому загрозу своєму існуванню. Їй легше домовитися з Путіним, ніж зі своїм народом. Якщо агресія все ж станеться, перше, що треба зробити, це знищити місцевих сепаратистів. Кожен патріот знає пару таких неблагонадійних. Знищувати треба тотально, разом з сім'ями, чи ви думаєте, що в родині сепаратиста виростить патріот України? Там виростить сепар і вб'є ваших дітей. Не думайте про сім'ю сепаратиста подумайте про свою. Так, доведеться вбивати жінок і дітей, така сутність громадянської війни. На війні моралі немає, там одна мораль - вижити будь-якою ціною. У цьому випадку є тільки одне виправдання - не ми починали. Ви готові до такого розвитку подій? Я готовий. «Пожертвував свободою заради безпеки, не заслуговують ні свободи, ні безпеки».
    (Бенжамін Франклін)

    • 23.04.2016 11:19
      #
      - -5 +

      А определять, кого убивать, кто будет? Р-р-р-р-революционная тройка? И нет ли опасения нарваться на пулю у такой "эйнзац-команды"? Оружие-то сейчас у многих есть, включая калаши и гранаты.
      По-хорошему, ты тут уже на уголовное дело наговорил. Это если бы закон работал. В Гааге за такое же судят. Называется "геноцид".
      Очень печально, что администрация сайта разрешает такие комментарии.

      • 24.04.2016 09:45
        #
        - 5 +

        Человек нарушивший ваши права автоматически лишился своих. Донецкие нарушили мое право на мир, и у них осталось одно право умереть. Я могу им сказать одно: Крепчайтесь ребята жить осталось не долго. Глупые люди рассуждают о морали на войне, на войне морали нет, там одна мораль убивать убивать и убивать. Поэтому умные люди всеми силами стремятся сохранить мир, но если пришла война надо воевать. Каждый человек должен отвечать за последствие своих поступков, донецкие своими действиями развязали гражданскую войну, а когда пришло время отвечать стали скулить как плешивые цуцики. Спросите у бабушки которая сейчас жалуется, что ее дом разбомбили за кого она проголосовала на майском референдуме 2014? Любое государство будет защищать свои границы с оружием в руках, на что рассчитывали донецкие? Они смотрели на Крым? Крым мне напоминает Судетскую область в Чехии, в 1939 году этнические немцы на референдуме добровольно решили перейти под протекторат Германии, почитайте чем это закончилось для них в 1945-1946 годах. Империи появляются и исчезают, Россия это империя, а рядом еще большая империя Китай. Полтора миллиарда людей которым катастрофически не хватает пространства для проживания (70% территории Китая это горы и пустыни), а рядом благодатный край который частично принадлежал им. Русские верят в заверения китайцев о мире? Мы тоже верили братьям россиянам, и чем это закончилось для нас? Украина уже практически упала, падение России это вопрос ближайшего будущего. Я не пошел воевать потому - что считаю, что восток Украины уже фактически не принадлежит нам, там большинство против Украины. Это реальность хотим мы это признать или нет не важно это факт. Но если сепаратисты попробуют поднять голову там где я живу, я буду их крушить с особой жестокостью. Я родился и прожил в стране которая называется Украина, а теперь какой то сепар говорит, что такой страны нет, а есть великая Россия. Если тебе нравиться Россия выезжай туда и живи там, незачем звать ее сюда. Я считаю, что с местными сепаратистами надо поступить благородно дать им возможность выехать, кто откажется забить битами.

        • 24.04.2016 13:19
          #
          - -2 +

          Ответа я так и не услышал - КТО будет определять? Судья Дредд, обвинитель и судья в одном лице? Простите, судья Гончаренко? Вот потому в Украине такая жопа (и она всё глубже) - закон не действует, а каждый поступает в силу своего разумения (как правило, скудного). Монополия на насилие должна быть ТОЛЬКО у государства. И ТОЛЬКО по закону. А когда этой монополии нет, то нет и государства. Есть только феодалы, которые вершат суд по своему разумению в своей вотчине руками своей дружины.
          А если кому-то так горит повоевать, то ему следует ехать на фронт, в АТО, а не отмазываться "не пошел воевать потому - что считаю, что восток Украины уже фактически не принадлежит нам, там большинство против Украины". Всё, на что ты способен - планировать убийства безоружных сограждан в тылу, где не прилетит ответка.

          • 25.04.2016 22:36
            #
            - 2 +

            ДА, самим на месте определять. Если что, бог на небе отличит своих.

          • 26.04.2016 08:34
            #
            - 1 +

            Не, согларжадам нужно помочь и кричать с ними "рассея!" "путинвведи". Так получается?
            Из-за таких вот "сограждан" безмозглых мы имеем эту войну. 5-я колонна рашки тут была, есть и будет и уезжать отсюда она не собирается - наоборот, она хочет и будет дальше звать рашку сюда...

  • 25.04.2016 11:52
    #
    - 1 +

    Государство вообще никогда не надо, а вот частные армии из профессиональных убийц нужны, особенно из-за такого соседства.

  • Гибридная война закончится сразу, как только Украина начьнёт принимать жёсткие меры по отношении к коллаборациони́стам и сепаратистам. Всё давно изучено и пройдено другими государствами.

    • 25.04.2016 13:38
      #
      - -1 +

      Действительно, всё давно изучено и пройдено. В одном государстве как-то часть своих сограждан обязали носить жёлтые звёзды, потом лишили имущества, согнали в гетто, вывезли в концлагеря и убили. Так же поступили и с теми, кто думал иначе.
      Европа с интересом смотрит за развитием событий. германия просит повторить на бис.

  • 25.04.2016 16:19
    #
    - 1 +

    Все уже изучено и внедрено на практике.
    Если пофантазировать, но об этом уже писали-писали)
    ТеррОборона- это люди которые в случае каких то "проблем" помогают армии. К примеру, стоят на блок-постах, охраняют важные объекты, или локализируют различные движения падающих с иконами под гусеницы бабушек, на крайняк первые связывают боем диверсантов.
    Для этого у них есть собственное длиноствольное оружие (нарезняк/на крайний случай гладкоствол) приобретенное за свой счет или выданное государством(СКСов без переделки на всех хватит). У ТерОбороны есть свой! штаб, который контактирует больше с НацГвардией и Полицией, чем с Армией.
    У ТрОбороны есть устав, где прописаны их права (стрелять в сепара свинцовой или резиновой пулей и в каких случаях) и утвержденный в министерствах.
    ТерОборона состоит из подразделений которые отвечают за определенную территорию, и имеют постоянных членов (которые имеют оружие) с соответствующим удостоверением и обязательствами, и резервисты (которые бегают с деревянными автоматами на редких сборах).
    Тяжелое оружие и запас боеприпасов храниться в какой то воинской части/военкомате/отделение полиции.
    ТерБаты обспечиваются складским вооружением из законсервированных складских резервов- возможно устаревшие образцы.
    Технику, форму, средства связи и прочее тербаты обеспечивают кроме отдельных случаев самостоятельно или за счет спонсоров.
    Участник ТерБата занимается своей гражданской работой, и не претендует на оплату своей гражданской инициативы. Командиры или постоянные работники штаба обеспечиваются за счет сборов.
    ТерОборона не предназначена для наступательных или позиционных боев - не имея для этого тяжелого вооружения и навыков обращения с ним, а имеет своей специализацией помощь регулярным подразделениям и работу с гражданским населением.
    Это все отличает гражданскую территориальную оборону от мобилизационного резерва так называемых истребительных батальонов, особенно в "мирное" время

    • 26.04.2016 08:38
      #
      - 1 +

      Это все разумно было бы создать в Украине ещё 2 года назад, но воз и ныне там из-за банального страха что новой незлочынной влады, что старой злочынной. Страха перед своими же гражданами.
      Вы что, выдать холопам оружие! Их дело пахать и гречку сеять, свиней пасти. А оружие - это для панов, для господ.
      Потому мечты о ТерОбороне останутся и дальше мечтами, так же, как и мечты о законе про оружие.
      Властьимущих в этой стране никто и ничто не меняет...

  • 28.04.2016 04:40
    #
    - 1 +

    Тут в комментах одни кацапы? Какое нападение?
    Если у кого память короткая, так я напомню, как самая мощная армия мира, на пике своей мощи, сразу после войны, еще 10 лет не могла добить сопротивление на Западной, у которой снабжения даже не было.
    Вы тут можете до потери пульса спорить, как быстро нас выпилят кацапчеги. Смешно этих всепропальщиков читать. Смешно и противно. Запомните: Русские никогда не умели и не умеют воевать. Сыкливые и тупорылые. А все басни, про их мощь, оставьте для совкодрочеров.

    • 29.04.2016 22:12
      #
      - 0 +

      Начитався тут коментів зі снобістським душком, то хоч лягай та вмирай... Кацапстан великий і непереможний, а нам завтра повний гаплик.
      Хлопці, УПА майже 10 років воювала проти сталінської махіни без жодної допомоги ззовні, а ви ще до бою в штани наклали?
      То чого ви ще досі тут, а не в німеччинах-америках-ізраїлях?


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати