Житомирська обласна рада підтримала законопроект №1135-1 «Про цивільну зброю і боєприпаси»

| Законодавство, Легалізація КНЗ | Автор: Web admin

Житомирська обласна радаЖитомирська обласна рада

Житомирська обласна рада 2 листопада затвердила звернення до Верховної ради щодо законодавчого врегулювання права громадян України на володіння зброєю для особистого захисту.

Верховна Рада України

ЗВЕРНЕННЯ
депутатів обласної ради до Верховної Ради України
щодо законодавчого врегулювання права
громадян України на володіння зброєю

Ми, депутати Житомирської обласної ради, вважаємо своїм обов’язком звернутися з проханням посприяти у вирішенні питання щодо ситуації, яка склалася із забезпеченням безпеки громадян нашої країни у зв'язку з підвищенням рівня незаконного обігу вогнепальної зброї в державі.

Як відомо, в Україні відсутній закон щодо володіння зброєю, який би врегулював питання права на придбання і визначення меж її правомірного використання. Натомість, весь легальний ринок зброї в ручному режимі керується монопольним органом - Міністерством внутрішніх справ України, яке поєднує ліцензійні, дозвільні і контролюючі функції. У сучасній державі питання щодо права на володіння, носіння і використання вогнепальної зброї регулюються на рівні наказів Міністра внутрішніх справ України та відомчих інструкцій.

У той час, коли країну наповнює нелегальна зброя, вчиняються сотні злочинів з її використанням, а законослухняні громадяни залишаються фактично беззахисними. Держава вперто не бажає у встановленому законом порядку, дотримуючись усіх процедур і перевірок, надати законослухняному громадянину право на носіння короткоствольної вогнепальної нарізної зброї, яка може використовуватись для самозахисту. Водночас, за існуючими правилами, громадянин може зберігати в рази більш потужну, напівавтоматичну далекобійну зброю, яку заборонено носити і майже неможливо використати для самозахисту.

Досвід десятків держав, де дозволено приховане носіння короткоствольної вогнепальної зброї, розвінчує аргументи противників цього кроку. Зокрема, суттєве зниження злочинності відбулося у Молдові, а також у Литві, Латвії та Естонії, яке наші посадовці наводять як приклад патріотичного та здатного боротися з агресором суспільства.

У Верховній Раді України протягом тривалого часу перебувають на розгляді проекти законів щодо врегулювання обігу зброї, зокрема, законопроект від 10.12.2014 № 1135-1 «Про цивільну зброю і боєприпаси», внесений народними депутатами України Парубієм А.В., Іллєнком А.Ю. та іншими. Цей законопроект передбачає вирішення питань, пов’язаних з обігом зброї в державі, збереженням балансу інтересів держави та правом громадянина на захист власного життя і здоров’я від протиправних посягань, а також може закласти основи суспільства, здатного захищати свою державу.

У зв’язку з викладеним, просимо прискорити розгляд та посприяти прийняттю Верховною Радою України законопроекту від 10.12.2014 №1135-1 «Про цивільну зброю і боєприпаси».

Звернення прийнято на тринадцятій сесії обласної ради VII скликання 2 листопада 2017 року.

За дорученням депутатів обласної ради
Голова обласної ради
В.В. Ширма

* * *

Раніше такі звернення до керівництва держави вже направили: Київська обласна рада, Запорізька обласна рада, Київська міська рада, Черкаська міська рада, Черкаська обласна рада, Луцька міська рада, Львівська міська рада, рада міста Вараш, Волинська обласна рада, Рівненська обласна рада, Вінницька обласна рада, Великоберезнянська районна рада, Тернопільська міська та обласна рада, Полтавська міська рада.

1,0 1 -1 14
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати