Про незаконні обшуки депутатів, що озброєні незаконними пістолетами - коментар експерта

| Політики та зброя, Законодавство | Автор: Web admin

Нагородна зброяНагородна зброя

У вівторок, 20 березня, Верховна Рада України проголосувала за закон, який забороняє народним депутатам приходити зі зброєю до будівлі парламенту. Свої голоси за віддали 263 народних обранці.

На думку юриста Віталія Коломійця, ці нововведення на самих депутатів не вплинуть.

«Сьогоднішній закон про заборону носіння зброї в Верховну Раду є дуже сумнівним. Якщо в них є статус народного депутата, то закони на них поширюватись не будуть, бо вони мають недоторканість. Через рамку металошукача доведеться проходити всім, окрім народних депутатів, якщо вони добровільно не захочуть цього зробити. І притягнути їх до відповідальності буде неможливо. Це торкнеться лише їхніх помічників, журналістів і охоронців», – наголосив Віталій Коломієць.

Інтерв’ю з Віталієм Коломійцем про зброю для депутатів Верховної Ради

Також юрист розповів про зброю, якою володіють народні обранці.

«Якщо йде мова про пістолети, то це нагородна зброя. І це питання є дуже сумнівним. Донедавна, поки Міністерство оборони не почало надавати свої інструкції, то воно ніяк не регулювалося. Якщо говорити про закони, то їх поки немає. А інструкція надає можливість носіння і зберігання. І для чиновників дозволено все, що не заборонено законом», – зазначив юрист.

Згідно із чинним законодавством видавати нагородну зброю має право лише Президент України і заслуги отримувача такого подарунку перед державою повинні бути дійсно вагомими.

Таку нагороду можуть отримати лише військовослужбовці та працівники органів внутрішніх справ. До слова, короткоствольну зброю вручати може лише Президент України як державну нагороду. Це стосується лише пістолетів «Форт-12» українського виробництва.

Нагородження ж цивільних не відповідає ні Закону «Про дисциплінарний статут Збройних Сил», адже він поширюється лише на військовослужбовців, ні відповідному статуту органів внутрішніх справ. Для силовиків така нагорода одночасно заохоченння та стягнення.

«Депутати придумали нагороджувати себе, своїх друзів та бізнес-партнерів. Члени Асоціації власників зброї вважають, що таке «нагородження» – нова корупційна схема, яку придумали високопосадовці. Адже наближені до вищих чинів отримують не «Форти», а значно дорожчі закордонні пістолети таких марок, як Glock, Beretta тощо, – зазначив Коломієць.

1,0 1 -1 14
Коментарів (2)

  • 21.03.2018 21:57
    #
    - 3 +

    Цей закон буде діяти так само ефективно як і нещодавнє обмеження руху до 50км/год. Навіть мені, не профільному фахівцю, це очевидно.
    "Творці нових законів" повинні бути не такими дурнями як зараз. Як ці удоди в загалі здатні країною керувати, якщо навіть не в змозі передбачити наслідків тієї маячні що вони створюють?

  • 22.03.2018 10:11
    #
    - 7 +

    Надо принять законы.

    1. Запрещающий чиновникам и депутатам носить оружие на улице, вне гос учреждений - это правдо должно принадлежать только обычным гражданам.
    2. Запрещающий депутатам иметь оружие в принципе - если " тебя с_ку избрал народ " - чего ты его боишься ? а если тебя бьют - кричи " я неприкосновенный депутат " и звони в полицию. за 30-50 минут приедут ...


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати