На Миколаївщині хлопчикові відірвало руку при спробі розібрати патрон

| Техніка безпеки | Автор: Web admin

Патрон 12,7 × 108 ммПатрон 12,7 × 108 мм

Подія сталась у м. Баштанка 17 лютого близько 12:00. Відомо, що 11-річний хлопчик приніс додому по вул. Шевченка великокаліберний набій, який, зі слів підлітка, йму подарував приятель.

Неповнолітній намагався за допомогою викрутки розібрати боєприпас і він вибухнув у руці дитини.

Із механічною ампутацією кисті лівої руки хлопчик був госпіталізований. Наразі він знаходиться в лікарні.

Уламки набою.Уламки набою.

Правоохоронці вилучили уламки від набою калібру 12,7 мм, які будуть направлені на експертизу.

За вказаним фактом слідчі розпочали два кримінальних провадження за ч. 1 ст. 263 «Незаконне БЕЗЗаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами» та ст. 128 «Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження» КК України.

Триває розслідування, під час якого поліцейські встановлюватимуть усі обставини події та причини трагедії.

1,0 1 -1 6
Коментарів (15)

  • 18.02.2019 14:59
    #
    - 4 +

    Не представляю что нужно сделать с патроном что бы он сдетонировал. Как-то все это странно звучит

    • 18.02.2019 15:04
      #
      - 2 +

      Ну можна узяти викрутку і спробувати виколупати капсуль.

    • 18.02.2019 15:07
      #
      - 1 +

      Возможно пуля разрывная была и на фотке осколки пули.
      Возможно ребёнок капсюлем ударил патрон. Порох воспламенился и гильзу разорвало. В патроннике вокруг гильзы металл возможно поэтому её не разрывает. Не понятно как латунная гильза может разлететься на осколки.
      Я не специалист и не претендую на 100% истину.

      • 18.02.2019 15:12
        #
        - 1 +

        просто бить дном об пол не получится, нужно что-то тонкое приложить к капсюлю и ударить, причем ударить достаточно сильно, сомневаюсь что рукой при этом патрон удержишь.
        А исходя из статьи он мог держать в одной руке патрон, в другой отвертку и фигачить отверткой по капсюлю, но я банально не могу себе представить такую картину

    • 18.02.2019 15:54
      #
      - 0 +

      Да, странно. Даже если бы сдетонировал порох, то гильзу не должно было разорвать - пуля вылетела бы раньше и полетела бы с гильзой в разные стороны. Пацан чего-то не договаривает...

  • 18.02.2019 21:31
    #
    - 1 +

    Судя по окрасу головки пули боеприпас бронебойно зажигательный , если я не ошибаюсь , вероятнее всего разрыв боеприпаса произошёл в результате термического воздействия . Судить о причине разрыва сложно , без ознакомления с протоколом осмотра места происшествия . На фото лишь фрагменты боеприпаса , а где отвертка ?

    • 19.02.2019 09:15
      #
      - 7 +

      Скорее всего патрон на заставке - чисто для иллюстрации новости и к данному инциденту отношения никакого не имеет.

  • 19.02.2019 11:45
    #
    - 3 +

    Прокоментую і я. Швидше всього, якщо патрон калібру 12,7мм, то це був 12,7х108. Решта малоймовірні через екзотичність у наших краях (.50 BMG, .50 AE та ін.).
    Майже всі патрони 12,7х108 мають кулі бронебійно-запалювальної (Б-32, БС, БЗТ) чи миттєво-вибухової дії (МДЗ), тобто, по-народному, "розривні".
    Була (і є зараз) мода у солдатів носити кулі від крупнокаліберних патронів на шиї і вплітати у всілякі дурацькі браслетики, в якості сувенірів. Частіше це 14,5мм, рідше 12,7мм. 23мм і вище не носять, бо важко :). Так от, при розбиранні цих патронів була маса нещасних випадків. Капсуль вручну наколоти можливо, але важко, треба дуже постаратися навіть молотком, легше розкришити капсульну речовину і тоді вже він взагалі не вистрелить. Та й солдати розуміють, що може бахнути. Тому відкушували кусачками горловину патрону з кулею і вибивали її зсередини. Під час цієї процедури і спрацьовувала вибухово-запалювальна суміш. Вибуху кількох грамів нітрату барію з магнієм цілком досить, щоб відірвати палець, а то й кисть.
    Також куля може спрацювати, якщо сильно вдарити патроном (головною частиною) об щось тверде, від кулі здетонує і порох. Верхній ряд осколків на фото - саме від оболонки кулі.
    Патрон 14,5 містить десь 32-33г пороху, якщо залити його водою чи маслом, вставити ЕДП і завальцювати, виходить еквівалент 30г тротилової шашки. Бризантна дія трохи менша, а фугасна - значно більша. В патроні 12,7мм пороху майже вдвічі менше, але якщо бахне навіть без детонації у міцно затиснутій руці, кисть порве легко. Взагалі, розбирати вручну патрони калібром вище 7,62мм, без відповідного навику, вкрай небезпечно.

  • 19.02.2019 17:12
    #
    - 0 +

    Порох не детонирует - это не ВВ.
    Оторвать пальцы, тем более кисть может только детонация ВВ.
    В свое время разбирал винтовочные патроны сотнями и были случаи срабатывания капсуля, либо иным способом воспламенялся порох в гильзе, прямо в руках. В результате максимум это разворачивало гильзу без осколков, пуля естественно летела с гильзой в разные стороны. Наши БЗ не взрываются, немецкие с фосфором, могли только причинить ожог. Опасными были, только старые трассеры. Пули такие взрывались в костре со страшной силой.

    • 20.02.2019 10:11
      #
      - 2 +

      Ну, так порох і є вибуховою речовиною :). Тільки метальною, а не бризантною. Так, Ви праві, нормальний бездимний порох за нормальних умов не детонує. Я ж писав, що для цього його треба залити рідиною. Або сильно спресувати. Це аналогія злежуванню і відсиріванню.
      Я описав свій досвід щодо вибухів 12,7мм та 14,5мм, БЗТ і МДЗ. Зі складу періодично беруть патрони, що довго зберігалися і розбирають для перевірки придатності пороху і капсуля. Це стандартна процедура, раз у 5-7 років. Їх розпатронюють пристроєм, аналогічним по принципу дії балістичному молотку в IPSC перед змаганнями. Матриця по формі патрона у відрізку стальної труби на довгому держаку. Від удару об тверду поверхню куля вилітає з гільзи. Якщо під неї не підкласти тканину, то дуже часто детонує, приблизно в 50% випадків.
      Наші кулі БЗТ калібру 14,5х114мм, ось такі: www.facebook.com, від сильного удару носиком об тверду поверхню спрацьовують з великою імовірністю, про це навіть на ящиках з такими патронами написано попередження. Принаймні від падіння з 5-6 поверху на асфальт точно :).
      Для кулі типу МДЗ з тетрилом удар потрібен сильніший, ніж для БЗТ, там пружина під осердям-ударником, але ушкодження вони залишають набагато більші: warbook.info. Коротше, якщо бахне у руці, то відірве кисть і БЗТ, і, тим більше, МДЗ.
      Ось тут фанати ініціюють патрон 12,7х99мм, в принципі, аналогічний нашому:
      Як бачите, навіть без спрацювання трасера чи вибухової речовини в кулі, самого розширення порохових газів буде достатньо, щоб розірвати і патрон, затиснутий в руці, і кисть руки. Крім того, гільзи патронів для НСВ і ДШК зараз не латунні, а, переважно, стальні лаковані. Сталь при вибуху буде фрагментуватися на набагато небезпечніші осколки, ніж латунь. Це побічно підтверджує фото кімнати, там характерні сліди на стінах: fakty.ua.
      Щодо розбирання патронів, то Ви тільки підтвердили мої слова, я писав, це дуже небезпечно робити з калібрами вище 7,62. До 7,62мм, здебільшого, лише переляк і опік, у разі чого. Старі німецькі запалювальні патрони з фосфором у кулях поки що не розбирав, ще не було нагоди :). Лише сучасні 7,62х51.

      • 20.02.2019 16:01
        #
        - 1 +

        О, блин!... Так я, оказывается - счастливчик!... В таком-же "крысином" возрасте (В котором: Из "знаний" - лишь "художественный свист", и тот - через 10 руки! Самоуверенности - вагон и тележка (Да что эти взрослые смыслят, в подрывном то деле?! Вот мы!...)! А энергии и пронырливости, позволяющих пробираться, даже на охраняемые территории складов - как у натуральных крыс!) разбирал крупнокалиберные патроны - с помощью молотка и тисочков, из детского слесарного набора (обстукивал молотком шейку гильзы на наковаленке тисочков, чтобы ослабить обжим пули, дабы не царапать её пассатижами)... Что, могло и "бахнуть"?...

        • 24.02.2019 02:01
          #
          - 1 +

          Однозначно, щасливчик :) ! В моєму дитинстві, на жаль (чи на щастя) військових заводів не було в межах досяжності. Але, займався, по суті, тим же :). Якщо акуратно обстукувати, та ще й перпендикулярно осі кулі, то імовірність, що бахне, невелика. Я розбирав, затиснувши в патрон і бабку токарного верстату :).

          • 24.02.2019 15:08
            #
            - 1 +

            Ну, именно перпендикулярно продольной оси и обстукивал (отец, в своё время подсказал)...К станкам у меня - доступа не было... Вообще же, родом я - из Шостки, в которой и прошли мои первые 10 лет жизни. Так что, запах сгоревшего пироксилина(собираемого прямо на берегу р. Шостка, на котором и стоит завод "Звезда") ассоциируется у меня - с счастливым голопузым детством...

            • 27.02.2019 15:07
              #
              - 0 +

              О, так ми наполовину земляки! Мій батько з тих країв, точніше, із Роменського району, с. Вовківці :). Хоча я був там в дитинстві нечасто, але з продукцією шостківських підприємств тих часів знайомий - і порох (в основному, димний), і фотоплівка :). А Ваш батько молодець - знаючи, що тягу до зброї не задавити, не заборонив, а пояснив, як робити безпечно :).

    • 20.02.2019 10:18
      #
      - 1 +

      Відео підриву патрона 12,7, в перший раз не вставилося: www.youtube.com


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати