«Мене мама вчила з незнайомцями робити селфі»: експерт із самозахисту про безпеку на Tinder-побаченнях

| Навчання, Самооборона, Жінки та зброя | Автор: Web admin

Про безпеку на Tinder-побаченняхПро безпеку на Tinder-побаченнях

На початок 2019-го мобільний додаток для знайомств Tinder нараховував близько 100 мільйонів користувачів у 190 країнах світу. Він займає лідерські позиції в App Store та щокварталу збільшує прибутки для компанії-засновниці – Match Group. За січень-березень 2019-го Tinder заробив $464,6 мільйона.

На додатку, крім того, заробляють психологи, професійні «свахи» та навіть науковці – розповідають клієнтам, як швидко знайти пару в інтернеті. Однак зустріч із незнайомою людиною, на жаль, інколи може обернутися небезпекою.

Для чого робити селфі, про що говорити та після яких слів йти з Tinder-побачення, розповідає Антон Фарб, засновник та президент курсів самооборони – Федерації Крав-мага Україна.

Антон Фарб, експерт із самозахисту

Як би це не звучало, але найкращий самозахист на Tinder-побаченні – не ходити на Tinder-побачення. Найбезпечніший спосіб із кимось познайомитися – це нетворкінг, коли хтось уже вам знайомий представляє когось нового. Тобто людина виникає у вашому житті не нізвідки, її хтось порекомендував. Менш безпечний – в соцмережах. Там у людини є особиста інформація, з якої можна зрозуміти, хто це, де працює, чим захоплюється.

Після знайомства в Tinder корисно було б усе-таки отримати доступ до сторінки Facebook, Instagram, Twitter, щоб хоч якось зібрати інформацію і зрозуміти, з ким ви будете зустрічатись.

Коли обмінялися телефонами, можна номер просто погуглити. Можете дізнатися багато нового – від того, кому ця людина здавала квартиру чи продавала речі на Olx до резюме, дітей та афер. Це називається OSINT (Open Source Intelligence) – робота з інформацією з відкритих джерел.

Правила безпеки на побаченні

Локація

Перед побаченням обов’язково комусь скажіть, що йдете на зустріч. Можете лишити номер телефону того, з ким зустрічаєтеся. Це може бути сліпе побачення, але ви не повинні бути кошеням.

Право вибору закладу залишайте за собою. Так, людина може пропонувати «новий бар/ресторан» і це може виглядати дуже спокусливо, але краще йти в той заклад, де ви вже були. Ідеально, якщо там ви маєте когось знайомого з персоналу – офіціанта, бармена, будь-кого. Або якщо просто візуально пам’ятаєте цю людину. Необов’язково це має бути заклад харчування – підіть у театр, де у вас грає подруга чи брат, в оперу, де співає чи танцює знайома зі школи.

Це може бути сліпе побачення, але ви не повинні бути кошеням!

Якщо ви в жодному закладі нікого не знаєте, то все одно обирайте місце зустрічі самостійно і таке, яке підходить саме вам – розташуванням біля метро, ціновою політикою, кількістю відвідувачів.

Селфі

На побачення краще прийти завчасно. Потрібно обрати місце, яке вам буде зручне. А коли прийде ваш співбесідник, зробити з ним селфі й надіслати комусь.

Родзинка селфі полягає саме в тому, щоб сфотографуватися разом, тобто зафіксувати цю людину. Це знівелює його анонімність у випадку, якщо щось станеться. Причому треба не просто вивісити селфі в Instagram, а саме надіслати комусь. Якщо людина про це знає, то протиправних дій цього вечора, ймовірно, здійснювати не буде.

Селфі знівелює анонімність у випадку, якщо щось станеться

Я б радив на цьому наполягати: «Мене мама так навчила – з незнайомцями робити селфі» або «Я обіцяла скинути подрузі». Якщо людина категорично відмовляється, то має бути нормальне раціональне пояснення. Так, з одного боку, це параноїдально, але з другого – ви вперше бачите цю людину.

Також попросіть друга чи подругу набрати вас через 15 хвилин після початку побачення. Якщо воно пішло не так, як ви того хочете, у вас буде спосіб його перервати. Не сподобалася людина з першого погляду – таке буває. Просто багатьом складно сказати в очі: «Все, до побачення», тому «дзвінок друга» може бути дуже вчасним. Немає подруги – поставте будильник з мелодією, що нагадує дзвінок.

Насправді в будь-який момент можна закінчити побачення. Якщо вам не сподобалося – навіщо його продовжувати? Ви маєте на це повне право.

Ні!

Тривожний дзвіночок на побаченні – ігнорування слова «ні». Навіть у маленьких дрібницях. «Будеш алкоголь? – Ні, не буду. – Давай я все-таки тебе пригощу» – це вже початок насилля й агресії. Одного «ні» має бути достатньо.

Якщо говорити про безпеку саме жінок на tinder-побаченні, то для них існує два ризики. Перший – зустріти маніяка, який хоче зґвалтувати. Психічно хворі люди розуміють, що це погано, але їм це «потрібно». Бо в такий спосіб вони зганяють свою злість, хочуть відчути владу або завдати болю. Але такі люди, на щастя, зустрічаються рідко.

Є чоловіки, які ґвалтуючи жінку, щиро вважають, що вони просто так агресивно залицяються

Другий ризик набагато реальніший за перший: чоловіки, які ґвалтуючи жінку, щиро вважають, що вони просто так агресивно залицяються. У них межі дозволеного не співвідносяться з межами іншої людини. Наприклад, чоловік пригощає п’ятьма коктейлями, хоча жінка від них відмовлялась, або багато разів наполягає на чомусь – від поцілунку до сексу. В системі цінностей таких чоловіків є уявлення, що якщо купити п’ять коктейлів, то дівчина має йому віддатися. Але це не так.

У нас на тренінгу є така вправа, коли я або хтось з інструкторів грає роль такого собі мачо, який не реагує на слово «ні» і наполягає на близькості. Дівчина має відмовлятися, а всі учасники мають спостерігати і крикнути «Досить!», коли, відповідно до їхніх уявлень, треба зупинитися. Часто в цій вправі уявний агресор може зайти дуже далеко, поки люди крикнуть «Досить!».

Так стається, бо в нас не прийнято реагувати на жіноче «ні». І самі жінки це сприймають як норму – «бо ж чоловік змагається за жінку, не відпускає». Це має й протилежний ефект. Не всі можуть 40 разів повторити одне й те саме, а на 41 ще й дати ляпаса, у когось забракне духу на третьому разі відмовити.

Тому перед побаченням жінка має визначити для себе власні межі дозволеного: коли комфортно, а коли вже ні. А на побаченні варто одразу прояснити: «Моє ні – це ні. Тому постався до цього з повагою». Якщо наполягання продовжуються, побачення раджу припиняти.

Чек-лист на мудака

Під час побачення поставте питання зі «списку мудака». У кожного має бути такий собі перелік питань (він дуже індивідуальний), після відповіді на які одразу розумієш, чи хочеться продовжувати спілкування. Банальні й дуже прості приклади: «Чи можна бити жінку?», «Чи має жінка однакові права з чоловіком?».

Не варто робити це як на допиті: формулювання й постановка може бути завуальованою. Головне пам’ятати: на побаченні не тільки вас обирають, але й ви обираєте. Зрозуміло, що маніяк ніколи напряму нічого не скаже, але мудак може «спалитися».

Напій

Найголовніше правило на побаченні з незнайомою людиною – ніколи не лишати свій напій без нагляду. Якщо вам захотілося вийти в туалет, раджу допити коктейль, вино, пиво – і тільки тоді йти.

Якщо все ж ви опинилися на побаченні з людиною зі злими намірами і залишили напій, є ризик познайомитися з такими речами, як клофелін та регіпнол.

«На каву»

На першому побаченні я б не радив давати можливість кавалеру проводити до свого дому. Тому що сталкінг – дуже небезпечне явище. Ви з хлопцем можете попрощатися і більше не захотіти бачитися, а він вас завтра чекатиме біля дому з букетом – «бо закохався і не може без вас жити». Тому краще свою реальну адресу не показувати до тих пір, поки не вирішите, чи хочете ці стосунки продовжувати.

Ви з хлопцем можете попрощатися і більше не захотіти бачитися, а він вас завтра чекатиме біля дому з букетом

Netflix зняв дуже хороший серіал 2018-го – «You» – про соціопата-сталкера. Хлопець справді думає, що робить щось корисне, коли вбиває хлопців і друзів своєї коханої.

YOU Bande Annonce Officielle (2018) Penn Badgley, Netflix

Також на першому побаченні я б не радив розповідати про місце роботи. Тобто посаду і професію можете озвучити – це може бути темою для бесіди. А от місце роботи й розташування офісу згадувати не варто. Бо є варіант, що сталкер чекатиме вас і там.

Узагалі на першому побаченні краще говорити про вподобання – книги, фільми, музику, погоду. Вивчати людину, знайомитися, а вже потім відкривати конфіденційні дані.

1,0 1 -1 3
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати