Про деякі безглузді аргументи противників зброї

| За кордоном, Законодавство, Легалізація КНЗ | Автор: Web admin

В США дівчинку заарештували за складений за пальців «пістолет»В США дівчинку заарештували за складений за пальців «пістолет»

Коли мова заходить про придбання та носіння короткоствольної зброї для цивільних громадян, як прихильники, так і противники люблять наводити досвід США. Це показує, наскільки добре США проецює свої дискурси на світ довкола. Ми буквально краще в темі, що відбувається в Сіетлі, ніж що відбувається в Бобруйську.

Але є один справедливий по формі, але некоректний по змісту, аргумент, що часто через це наводиться. І звучить він так: мовляв, я погоджуюсь, що в США зброя на руках громадян часто слугує для самозахисту.

Але ж в них суспільство до цього довго готувалося! Сторіччями! А наше - не готове. Воно бухе, тупе та голосує не за тих, отже, при змозі придбати пістолет відстрілить собі… ногу.

Це аргумент дуже зручний, бо може бути використаний вічно. “Не наллємо в басейн води, доки не навчитесь плавати”. “Не дамо українцям цивільну зброю, доки особисто я не буду переконаний, що вони вміють нею користуватися”.

Окей. Але що якщо є країни, які ближче до України, ніж США, і в яких громадяни мають право на самозахист із короткоствольною зброєю? Може, пошукаймо?

Якщо пошукаємо - то відразу знайдемо.

Від відносно далеких - до ближчих. Але всі - з нашого регіону.

Право на придбання короткоствольної зброї, її приховане носіння та самооборони з нею мають громадяни усіх трьох країн балтійського регіону - Естонії, Латвії та Литви. Законодавство там в цьому плані максимально м’яке, мої друзі там мають. Жахів, які нам зазвичай пророкують, і стрілянини на всі боки, там немає. Навіть натяків нема.

Окей, окей, скажуть мені опоненти, це ж Балтія, це ж біла кістка, це ж Європа, що в СРСР випадково опинилася. Навіть погоджуся.

Їдемо далі. Наш майже сусід та друг - Грузія. Короткоствол заборонений до носіння, але дозволений до придбання та самооборони в приміщенні. Незважаючи на наші стереотипи щодо “гарячих кавказьких хлопців”, знов-таки, без особливих інцидентів.

Окей, скажуть мені, але ж тут носіння не дозволене. Добре, йдемо далі.

Наш сусід - Словаччина. А також її сусід - Чехія. Та ж історія, що з країнами Балтії: короткоствол, придбання, зберігання, носіння, самооборона. Чи не найм’якше збройне законодавство в Європі. І знов-таки, жодних масових розстрілів.

Та це ж ЄС, скажете? Україно-словацький кордон є межею цивілізованого світу?

Добре.

*барабанний бій*

Молдова.

Країна, максимально подібна до України, тільки трішечки в більшій скруті.

Ми бідні? Молдавани бідніші. В нас бухають? В Молдові бухають більше, один зі світових лідерів по споживанню алкоголю на душу населення за даними ВООЗ. В нас нестабільна політична ситуація? В Молдові Майдани частіші за наші. В нас обирають йолопів та вату? В Молдові теж. В нас окуповані Крим та Донбас? В Молдові окуповане Придністров’я вздовж всієї країни.

Тим не менш, короткоствол, носіння та самооборона дозволені з 1998 року. І нічого. Ані масових п’яних пострілушек, ані застосування зброї на мітингах, ані масшутінгів. Ніц. Найн. Йок.

Більш того, з моменту дозволу рівень умисних вбивств в Молдові, до того досить високий, почав просідати, і зараз знаходиться помітно нижче українського (4,1 вбивства на 100 тисяч осіб проти нашого 6,2), хоча тоді був вищим.

Я готовий поставитися з розумінням, коли мені кажуть, що ми цивілізаційно відсталі від американців. Ніде правди діти.

Я готовий поставитися з розумінням, коли мені кажуть, що ми цивілізаційно відстали від мешканців країн Балтії чи словаків. Не погоджуюсь, але тут є місце для дискусії.

Але коли мені хтось захоче розповісти, що ми брудні орки на фоні ельфів з Молдови, і те, з чим впоралися вони, не під силу нам, вбогим - вибачте, шановні, але ні.

От ні.

От просто припиніть. Є межа, за якою самокритика перетворюється на самообмову, і це вона.

Довкола нас вистачає країн з ліберальним збройним законодавством.

Низка з них не дуже відмінні від нас. І в жодній з них не збулися лякалки та страшилки про “всі всіх перестріляють”, про застосування зброї у кожному конфлікті в барі чи на дорозі чи про Дикий Захід.* Це факт. Зважайте на нього.

*А шкода. За даними ФБР та Бюро статистики Департаменту юстиції США, на початку 20 сторіччя - себто, наприкінці епохи Дикого Заходу, рівень умисних вбивств у США становив, в різної буремності роки, від 1,2 до 5 на 100 тисяч осіб. Нагадаю, в нас зараз 6,2.

АПД. В коментах нагадали про ще одну недалеку від нас країну із повною легалізацією носіння - Болгарію. Дякую.

Автор: Віктор Трегубов

1,0 1 -1 13
Коментарів (1)

  • 03.08.2020 09:24
    #
    - 1 +

    Повторю недавний коммент:

    Всё верно сказано. Однако власть-имущие говорят "украинцы друг друга перестреляют" и на этом основании запрещают.
    Вот вы будете стрелять окружающих? Скорее всего не будете, и я не буду.
    Может эти власть-имущие судят по себе? В таком случае они сумасшедшие. А сумасшедшим место в психиатрической больнице а не в Верховной Раде или МВД.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати