Закон про зброю: депутати мають прийняти закон для громадян, а не для МВС

| Законодавство, Легалізація КНЗ | Автор: Web admin

Фото: Scott Olson/Getty ImagesФото: Scott Olson/Getty Images

Минулого тижня комітет Верховної ради (ВР) з питань правоохоронної діяльності розглядав проєкти законів про зброю.

Крім підтриманого комітетом проєкту закону №4335 (створений, ймовірно, прихильниками МВС для погіршення ситуації з цивільною зброєю в Україні), парламентарі розглядали і зареєстрований 24 листопада 2020 року альтернативний законопроект – №4335-1, ініціатором якого є депутат Андрій Шараськін (фракція “Голос”), відомий як “Богема” – учасник АТО, один з “кіборгів”, що захищали Донецький аеропорт.

І, хоча комітет під головування Дениса Монастирського не підтримав проєкт закону №4335-1 (створений зброярською спільнотою, зокрема Українською асоціацією власників зброї (УАВЗ)), він все одно буде розглянутий депутатами у сесійній залі.

КиевVласть проаналізувала запропонований Андрієм Шараськіним законопроєкт  №4335-1 “Про цивільну зброю та боєприпаси” та прийшла до висновку, що запропонований документ, хоч і містить певні негативні моменти, але все ж таки є значно кращим, ніж запропонований раніше законопроєкт №4335.

Короткоствольна нарізна зброя

Почнемо з головного. Проєкт закону зазначає, що право на отримання категорії зброї С (короткоствольна вогнепальна зброя та зброя менш летальної дії) мають громадяни України, які досягли 25-річного віку та не менш, як п’ять років мають у законному користуванні цивільну вогнепальну зброю.

Колектив авторів все ж таки вирішив, що перед придбанням пістолету людина має 5 років тримати в сейфі можливо непотрібну їй помпу або “мелкашку”. До того ж, фактично право на самозахист зі зброєю отримують лише ті, кому більше 25 років (депутати з подачі МВС пропонували взагалі 28 років).

Це виглядає як примус до придбання непотрібного товару. Уявіть собі, що керувати автівкою дозволяли б лише після того, як людина 5 років була власником мотоциклу. І ніякі аргументи, що мотоцикл не потрібен, не діяли б. Нема мотоциклу – не буде автівки.

“Ми свідомо йдемо на такий крок, щоб зняти шалене перенапруження, яке існує і в суспільстві, і серед депутатів. Ми маємо дати ВР бажаний компроміс. Коли протягом першого року зі статистики буде зрозуміло, що нічого страшного не відбувається, можна буде вносити зміни в цю позицію”, – прокоментував з цього приводу голова наглядової ради УАВЗ Георгій Учайкін.

Великим плюсом цього законопроєкту є дозвіл носіння короткоствольної нарізної зброї, хоча й з певними обмеженнями (не більше однієї одиниці, місткість магазину не більше 20 набоїв, а загальна кількість набоїв в магазинах – не більше 40). Така зброя має носитись приховано від оточуючих, в спеціально пристосованих кобурах, зброярських сумках, забороняється її безпідставна, умисна демонстрація.

Цікавим є й такий момент: на відміну від попереднього законопроєкту, в 4335-1 зарядженою зброєю називають зброю з патроном в патроннику. Отже, зброя з приєднаним магазином, але без патрону в патроннику не вважатиметься зарядженою. Відповідно, переміщення зброї без патрону в патроннику не вважатиметься носінням зброї.

Окремо слід відзначити, що цей проєкт відносить до однієї категорії короткоствольну нарізну вогнепальну зброю та гладкоствольну короткоствольну вогнепальну зброю (менш летальної дії). Можна спрогнозувати, що таким чином стимулюється поступове виведення вогнепальної зброї менш летальної дії з обігу.

Крім того, цей законопроєкт нарешті вводить “зброя менш летальної дії”. Нагадаємо, що в сумнозвісному законопроєкті № 4335 її називають “травматичною”, що вводить в оману та не відповідає дійсності.

Авторський колектив законопроєкту, поданого Шараськіним, не забороняє револьвери, вочевидь розуміючи, що в цьому немає жодного сенсу. Зрештою, ідентифікація зброї відбувається не лише і не стільки за гільзою, як за кулею.

Відзначимо, що згідно цього законопроєкту, під час введення воєнного стану на території, де його впроваджено, носіння громадянами цивільної зброї категорії С не може буде обмежено.

Вогнепальна зброя в цілому

Також  пропонується дозволити володіння з 18 років довгоствольною гладкоствольною зброєю, пневматичною зброєю калібру більше 4.5 мм та швидкістю пострілу понад 150 м/с, зброєю під патрон “Флобера” калібру більше 4 мм.

Як видно з тексту законопроєкту, до зброї пропонується віднести пневматичну зброю калібру більше 4.5 мм та швидкістю пострілу понад 150 м/с, що виводить з-під удару власників більшості страйкбольної “зброї”.

Правда, незрозуміло що робити з тими її зразками, котрі мають швидкість більше 150 м/с, а таких немало. Але це вже значне покращення в порівнянні з законопроєктом № 4335, де пропонується обмеження 100 м/с.

Втім, як сказав Георгій Учайкін, ці моменти можна буде виправити між першим та другим читаннями, якщо страйкбольна спільнота активно долучиться до обговорення.

Автори пропонують дозволяти придбання довгоствольної нарізної і комбінованої вогнепальної зброї з 25 років, так само як і в законопроєкті №4335.

Згідно з законопроєктом, отримати посвідчення власника зброї можуть особи, котрі останній рік не притягувалися до адмінвідповідальності за рядом статей.

Слід відзначити, що в цьому переліку відсутні ст. 173 (дрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян) та ст. 185 (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця), які були в попередньому законопроєкті.

Відомо, що саме в цих правопорушеннях працівники МВС часто звинувачують затриманих на акціях протесту, мітингах тощо, і суди нерідко стають на бік поліціянтів.

Є в законопроєкті і досить революційне нововведення. Ним дозволяється спільне володіння та використання вогнепальної зброї, чого немає а ні в законопроєкті №4335, ані в наказі МВС №622, який наразі підмінює закон.

На жаль, авторський колектив не запропонував безстроковість посвідчення власника зброї. Його пропонують видавати на 5 років (як і в законопроєкті №4335), в той час як зараз зброю треба перереєструвати кожні три роки.

“Це також пошук компромісу. Нічого страшного, якщо раз на кілька років прийдеться підтверджувати посвідчення. З досвіду США ми зробили висновки, що є люди, які купують зброю, і роками не стріляють, а потім їх кулі летять куди завгодно” – зазначив Георгій Учайкін.

На відміну від короткоствольної нарізної зброї, або зброї менш летальної дії, під час введення воєнного стану на території, де його впроваджено, забороняється носіння за межами місця постійного зберігання довгоствольної нарізної, короткоствольної або комбінованої зброї.

Корупційні ризики та їх мінімізація

Законопроєктом передбачається, що держателем реєстру зброї є Міністерство юстиції, а не МВС. Таким чином, судячи з усього, автори хочуть мінімізувати корупційні ризики.

Нагадаємо, що законопроєкт №4335 пропонує визначити держателем реєстру саме МВС.

Також до мінімізації таких ризиків має призвести запропонований порядок перевірки дотримання умов зберігання зброї та боєприпасів.

В проєкті закону вказано, що така перевірка (не частіше, ніж раз на три роки) здійснюються поліцейськими за попереднім узгодженням із власником зброї або на вимогу власника зброї чи особи, яка спільно володіє зброєю.

Вона проводиться в присутності щонайменше двох осіб, які не є співробітниками Нацполіції, а протокол перевірки умов зберігання складається на вимогу власника зброї, а у разі виявлення порушень – незалежно від згоди власника зброї.

Законопроєкт, крім того, покликаний навести лад з нагородною зброєю. Саме її фахівці називають одним із головних джерел корупції в МВС. В законопроєкті зазначено, що особа може бути нагороджена зброєю тільки один раз.

Відомчою заохочувальною відзнакою “Вогнепальна зброя” може бути нагороджена тільки особа, котра проходить службу в відповідному відомстві.

Навчання власників зброї

Законопроєкт пропонує ґрунтовний підхід до навчання власників зброї. В ньому зазначено, що “під час складання іспитів обов'язково використовуються технічні засоби контролю (у тому числі фото- та відеофіксації процесу складення іспиту).

Порядок використання технічних засобів контролю під час складання іспитів (у тому числі за допомогою фото- та відеотехніки), збереження отриманої за допомогою них інформації та доступу до неї затверджується Кабінетом Міністрів України”.

Курси складатимуться з теоретичної частини (основи законодавства, техніка безпеки, матеріальна технічна частина зброї) та практичної.

Екзамен після курсів прийматимуть представники Нацполіції та організації, де проводяться курси.

Окремо зазначається, що бажаючі отримати короткоствольну нарізну зброю, або зброю менш летальної дії мають виконати вправи зі стрільби та нормативи з вогневої підготовки, подібні до встановлених для працівників патрульної поліції.

В законопроєкті не вказано, хто буде встановлювати ці нормативи, що означає “подібні”, і так далі. В будь-якому випадку, прив'язувати нормативи з вогневої підготовки для цивільних до нормативів для патрульної поліції виглядає дивним. Постає питання, чи не занадто це – вимагати від пересічного власника зброї вмінь, “подібних” до вмінь професійного правоохоронця та стрільця?

“Ми хочемо провести паралель з поліцейськими, які мають близько 36 годин навчання володіння зброєю, з яких чи не дві третини – теоретичні. Ми хочемо прив'язатись до певних нормативів, щоб показати, що звичайні громадяни володіють зброєю не гірше, ніж поліцейські. Як людина, котра зі зброєю, хай навіть не короткоствольною, тренується регулярно, запевняю, що громадяни поводяться зі зброєю краще та впевненіше, ніж звичайні поліціянти, крім бійців “КОРДу” чи “Альфи”. Зрештою, ми всі зацікавлені, щоб люди вміли поводитись зі зброєю. Ми маємо так продумати систему навчання володіння зброєю, щоб вона випускала якісно підготовленого власника зброї”, – уточнив голова наглядової ради УАВЗ.

Вказано, що інформація про проходження особою курсів з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та її застосування, а також результат складання іспиту вносяться до Реєстру.

Викликає питання положення про те, що для продовження категорії зброї С (короткоствольної нарізної та менш летальної дії) надається довідка про проходження кваліфікаційного практичного заліку. Цей залік має проводитись за програмою практичної частини іспиту до курсів з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та її застосування.

“Ми пропонуємо, щоб людина в тирі показала, що здатна влучити в мішень, і не розмахує пістолетом. Це відбуватиметься без участі поліції, тому про корупцію мова не йде. По суті, це просто вартість набоїв у тирі”, – запевнив пан Учайкін.

Тобто, кожні п'ять років власник такої зброї має перескладати залік. Це, в свою чергу, потребуватиме зайвих витрат часу та коштів.

Самозахист

Законопроєкт визначає, що особа, яка правомірно застосувала цивільну зброю, не підлягає адміністративній чи кримінальній відповідальності та не зобов’язана відшкодовувати шкоду (моральну та/або матеріальну), завдану внаслідок застосування нею зброї.

При цьому відшкодовувати шкоду, завдану внаслідок правомірного застосування зброї, має особа, яка вчинила протиправні дії, що призвели до застосування зброї.

Вільні від зброї зони

У разі прийняття законопроєкту в запропонованій редакції, в Україні можуть з'явитись зони, вільні від зброї. Вони діятимуть у приміщеннях та на території державних, комунальних підприємств, установ та організацій, що визначені Кабміном. Також Кабмін встановлює вимоги щодо створення та обладнання зон, вільних від зброї.

Також власник може надавати такий статус будівлям, приміщенням, спорудам та територіям недержавної форми власності.

При цьому всі місця входу до таких зон, та/або межі її території повинні бути позначені відповідними інформаційними знаками, розташованими на видному місці.

Важливо, що зона, вільна від зброї, повинна бути забезпечена озброєною охороною та охоронюваним місцем для тимчасового зберігання зброї.

При  цьому, якщо у зоні, вільній від зброї, немає озброєної охорони (та/або якщо немає охоронюваного місця для тимчасового зберігання зброї відвідувачів або працівників), цей статус не діє, незважаючи на будь-які позначення чи рішення органів влади чи власника.

Нагадаємо, на думку багатьох представників зброярської спільноти, проєкт закону №4335, котрий схвалив комітет ВР з питань правоохоронної діяльності, є неприйнятним. Зокрема, через те, що він містить антиконституційні, дискримінаційні та корупційні норми.

Також він гарантує безпеку злочинцям, оскільки повністю позбавляє українців реалізації права на збройний самозахист шляхом суворої заборони на носіння короткоствольної зброї.

Автор: Олександр Кравченко

0,6 1 -1 5
Коментарів (34)

  • Очень много перестраховок, совершенно лишних. Похоже,что авторы, вообще, слыхом не слыхивали о, например, таком штате в Америке, как Техас.
    ,,Выдачей лицензий занимается Департамент общественной безопасности Техаса. Лицензия разрешает скрытое или открытое ношение пистолета. Перевозка на транспортном средстве разрешена без лицензии, если огнестрельного оружия скрыто от глаз. В Техасе на уровне штата действует ряд законов об ограничении оборота оружия, и местные органы власти не могут на своем уровне ограничивать или регулировать хранение или использование огнестрельного оружия. Проверки при приобретении оружия частными лицами не проводятся.
    Пистолеты на черном порохе и длинноствольное оружие не считаются огнестрельным оружием в Техасе и могут свободно транспортироваться в открытом или скрытом виде без разрешения."
    -- Они, вероятно, рассуждают так, что в Америке живут люди, а здесь быдло.
    К тому, же, норма о 5-летнем стаже с длинностволом для приобретения КНО -- УБИЛА!
    ,,Через год можно будет пересмотреть."
    -- Ага. Заставь потом кого-нибудь рассматривать, и пересматривать! Просто, предательство интересов граждан. Лично я, уже, не доживу. А, жаль.
    Плохие это компромиссы. Противоречащие здравому смыслу.

    • ,,Показатель Длинноствольное оружие Короткоствольное оружие
      Необходимость разрешения на приобретение Нет Нет
      Необходимость регистрации оружия Нет Нет
      Ограничения на штурмовое оружие Нет Нет
      Ограничения на емкость магазина Нет Нет
      Необходимость лицензии на владение Нет Нет
      Необходимость разрешения на ношение Нет Нет
      Возможность открытого ношения Да Да
      Приоритет законодательства штата
      над местным законодательством Да Да
      Ограничения согласно Национальному закону
      «Об огнестрельном оружии» Нет Нет
      Проверки при приобретении оружия
      частными лицами Нет Нет."
      ВОТ ЭТО -- ЗАКОН! Для настоящих граждан - хозяев своей страны. А, не холопов.
      А, наши проекты -- всё, типа, лизоблюдство. Проекты всё чего-то боящихся.
      ru.wikipedia.org

    • 27.01.2021 15:30
      #
      - 6 +

      То ви ще не читали закон від МВС. Цей закон - просто казка порівняно!

      • ,,То ви ще не читали закон від МВС. Цей закон - просто казка порівняно!"
        -- Я переглядав його. Це повністю смітник. Ну, подивимося незабаром на результат.

      • 28.01.2021 01:18
        #
        - 6 +

        Сорти гівна.

    • 27.01.2021 15:44
      #
      - 3 +

      Вы ж не забывайте, что этот законопроект написан максимально "мягко", что бы иметь хоть малейший шанс на его принятие. Мы не в Техасе. Да, можно написать правильный проект, но что с него толку, если он так и останется проектом? Это компромисс, и он уже намного лучше, чем то что имеем сейчас. Хотя слабо верится что и такое примут...

      • Вот, именно. Даст, ли, такой компромисс результат? Очень сомнительно. Не лучше, ли, было, бы, стоять на своём, и на здравом смысле? Не знаю. В ближайшее время увидим.

        • 27.01.2021 16:26
          #
          - -2 +

          Стоять на своем, как показывают годы практики, в этой стране бессмысленно. Законы же принимает не народ, а правительство. Давайте будем реалистами, лучше пойти на компромисс и получить хоть что то, чем стоять на своем десятилетиями и не получить ничего.

          • Значит, кроме простого стояния надо руководствоваться (и, надо было давно руководствоваться) принципом одного американского деятеля о добром слове, и револьвере. :-)

            • 28.01.2021 00:42
              #
              - 1 +

              Нууу, это может и правильный, но, опять таки, мало вероятный сценарий, бунтарей у нас мало)

          • 27.01.2021 23:51
            #
            - 3 +

            Хоть что-то - это что? Что ты получаешь?

            • 28.01.2021 00:38
              #
              - -3 +

              Ну, короткоствол, с правом скрытого ношения, практически заряженным. + рынок начнет подтягиваться, адаптироваться, начнется конкуренция, цены падать будут и т.д. А то сейчас те же глоки по цене средненького автомобиля у нас, и только для избранных.

              • 28.01.2021 19:39
                #
                - 2 +

                В мусорском законопроекте ношение короткоствола запрещено. Совсем. ну как, от сейфа до туалета можешь носить.

                • 28.01.2021 20:08
                  #
                  - 1 +

                  Да, знаю, я говорил про законопроект 4335-1, ведь речь в статье о нем.

                  • 28.01.2021 20:34
                    #
                    - 0 +

                    Этот более-менее. Явного бреда нет, кроме стажа хранения дробана

                    • 28.01.2021 20:49
                      #
                      - 0 +

                      Ну, его и в таком виде тяжело пропихнуть было.

                      • 28.01.2021 21:44
                        #
                        - 2 +

                        Зачем он тогда вообще? Так хоть если что есть шанс отмазаться, т.к. ты никаких законов не нарушаешь

                        • 29.01.2021 13:33
                          #
                          - 0 +

                          Отмазаться от актов то можно, но тут еще проблема всплыла с законом об охоте, ты видел мою тему) Да и тягомотина эта с судами и т.д. Я к тому что если уж попался, есть закон, нету- проблемы будут в любом случае. Меньше проблем, окей, но тут уже такой спорный вопрос, что важнее, кс с костылями, или меньше проблем если вдруг что, ведь это "что" может и не случиться никогда. Я все же за принятие, ну а так как от нас ничего не зависит, и спорить нет смысла.

                • От своего сейфа, и до своего туалета.
                  :-)

      • ,,Мы не в Техасе."
        -- Опять, те, же, псевдоаргументы. Ну, да. Там, же, люди живут. А, тут -- ..... Человекообразные. Если, б, мы были в Техасе, то, и разговора, бы, ни о чем не было.
        Надо Техас брать за пример. А, не коситься, как отреагирует апологет коррупции в Украине.

      • 28.01.2021 01:27
        #
        - 7 +

        Просите трегорбого верблюда. Дадут двугорбого.
        Компромиссы привели к тому что мы уже просим безгорбого верблюда. А дадут нам вообще безногого и не верблюда.

        • 28.01.2021 22:51
          #
          - 1 +

          Всё верно, нужно было сразу просить танки и гранатомёты. Депутаты: - Да вы офигели, какие танки? Давайте сперва пистолеты разрешим?
          Народ: Ок.

    • 27.01.2021 16:11
      #
      - 1 +

      С другой стороны, в США есть штаты Калифорния, Иллинойс. На этом примере можно по удивляться, насколько по-разному можно понимать смысл 2-й поправки.

      • Давайте добьёмся своей 2-ой поправки в Конституцию.
        И, будем понимать её правильно.
        :-)

        • 27.01.2021 23:53
          #
          - 3 +

          Похоже, это было бы единственной гарантией. Было бы явно закреплено верховенство права над законом.

  • 27.01.2021 21:11
    #
    - 1 +

    На відміну від короткоствольної нарізної зброї, або зброї менш летальної дії, під час введення воєнного стану на території, де його впроваджено, забороняється носіння за межами місця постійного зберігання довгоствольної нарізної, _короткоствольної_ або комбінованої зброї..........НЕ ПОНЯТНО ??? четвертое с конца слово ?

    • 27.01.2021 23:54
      #
      - 1 +

      Это имеется в виду дробан с дополнительным нарезным стволом.

  • 28.01.2021 12:57
    #
    - 2 +

    Все буде так:
    1. Приймають ментовський
    2. "Доопрацьовують" ще більш анальними правками.
    3. Через рік друге читання приймається
    4. Див п.2
    5. Через ... років приймають остаточно
    6. Чергова бубочка ветує бо НЕ НА ЧАСІ.
    7. Все по новой

    Не в тій політичній системі намагаємось зброю врегулювати. А хтось ще про Техас згадує. Рожеві окуляри познімайте панове.

  • 28.01.2021 18:05
    #
    - 3 +

    А представитель "Ибиса" Т.Олійник, буквально позавчера, в фесбучной группе "Украинский снайпер" - выкладывал статью, автор которой - пел дифирамбы "мусорскому" законопроекту, и плевался какашками - в альтернативный!...
    Помнится мне, что более года тому назад, г-н Учайкин - обращал внимание почтенной публики на тот факт, что представители "Ибиса", участвующие в комиссии по разработке "компромиссного" законопроекта - яростно лоббируют "мусорские", фактически "антиоружейные" положения и пункты, что - довольно странно для людей, связанных с торговлей оружием!....
    В связи с этим, повторяю свой вопрос:- А не пора ли объявить бойкот, сети этих магазинов?!....
    В то, что ЭТОЙ властью, будет принято нормальное(как в Чехии) оружейное законодательство - совершенно не верю!...Как и путь к нему, считаю - ошибочным!...
    Который раз повторяю, что начинать нужно было - с конституции!...Да сам подход к написанию закона, на мой взгляд - не верен!....Зачем загромождать закон - кучей ненужных подробностей, ведь каждый "пук", могущий случиться в реальной жизни - не предусмотришь!...А, запутанный и переусложнённый закон, уже сам по себе, является - благодатной почвой для злоупотреблений!....
    Хороший закон, должен быть - максимально простым!..А значит, писать его, нужно опираясь на принцип:- "Разрешено всё, что прямо не запрещено законом!"..И уж потом, сформировать разумный(!) список этих самых "запретов и ограничений"!....
    Иными словами, "оружейная культура" в стране, на мой взгляд, должна формироваться следующим образом:
    Хочешь владеть автоматом или пулемётом(не говоря уж о пистолетах!)?! - Нет проблем!...Но!...Помни о жёсткой ответственности за неправомерную(намеренную ли, или по недомыслию!) пальбу из оных!.... ИМХО

    • По-моему, это всем известно давно, что ,,Ибис" -- это мусорское корыто, и кормушка. Но, они монополисты. С более-менее конкурентными ценами. Невозможно их бойкотировать. Без жесткого давления никаких нормальных оружейных законов не будет.
      Против нормальных, обычных людей, против всего гражданского общества воюет узаконенная, государственная, хорошо организованная, коммунистическая в своём заскорузлом мышлении, обнаглевшая от своей безнаказанности вооруженная БАНДА.

    • 28.01.2021 19:38
      #
      - 2 +

      Посмотри как Олийнык с коллегой Антоном ныли в "Посиделках", когда прочитали этот законопроект впервые - "Оставьте нам релоад, но пожалуйста...", и тут же этот, извиняюсь, Антон "Ну я вот не понимаю, действительно зачем гражданину глушитель на пистолет, правильно, надо запретить".

  • 28.01.2021 21:44
    #
    - 1 +

    Скажите пожалуйста когда будет голосование?
    Вроде кто-то говорил что это перенесли на неопределенный срок?

  • 03.02.2021 14:41
    #
    - 0 +

    А не пора ли объявить бойкот, сети этих магазинов?!....ИБИС


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати