Чехія проголосила конституційним право громадян захищати себе та інших за допомогою зброї

| Самооборона, За кордоном, Законодавство | Автор: Web admin

Верхня палата парламенту Чехії — Сенат — у середу, 21 липня, визнала конституційним право громадян на захист свого життя та життя інших за допомогою зброї. Відповідне положення тепер стане частиною конституційного законодавства країни.

Про це повідомляє České Noviny.

За ухвалення конституційного акту щодо закріплення права на захист за допомогою зброї проголосували 54 із 74 депутатів Сенату за необхідних 45 голосів. 18 червня 2021 року його схвалила нижня палата — Палата депутатів.

Конституційний акт не потребує підпису президента Чехії для набуття чинності. Положення повинне набути чинності в перший день другого календарного місяця після його публікації в офіційному віснику — тобто не раніше 1 серпня, але не пізніше 1 вересня.

Ухвалений депутатами акт доповнює Хартію основоположних прав і свобод Чехії таким положенням: «Право на захист власного життя чи життя іншої людини, навіть зі зброєю, гарантується на умовах, встановлених законом».

«Ця пропозиція не лише символічна за своєю суттю — вона також може слугувати запобіжником у майбутньому», — заявив сенатор Мартин Червічек. Він додав, що в деяких країнах ЄС забороняють носіння схожих на зброю предметів — це, на думку депутата, не гарантуватиме більшої безпеки, бо зловмисники просто добуватимуть зброю незаконно.

Як зазначало Aktuálně, положення про право на самозахист зі зброєю чеський парламент почав розглядати ще у вересні 2019 року. Приводом для них стало ухвалення того року ЄС директиви про маркування вогнепальної зброї.

Понад 102 тисячі людей виступили проти директиви, заявивши, що вона обмежує право власності на зброю. ЄС тоді пояснював, що йшлося лише про посилення контролю над нею на тлі зростання випадків масової стрілянини й терактів.

Чехія навіть подала позов до Суду ЄС через згадану директиву, але програла його. Та чеські депутати були налаштовані ухвалити поправки до Хартії, тому ухвалили додатковий закон про вогнепальну зброю, положення якого мають більшу за право ЄС силу.

Зокрема закон продовжив дії виданих дозволів на вогнепальну зброю на 10 років і запроваджує перевірку власників зброї кожні п’ять років щодо їхнього стану здоров’я і законності підстав володіти зброєю.

У 10-мільйонній Чехії кількість охочих володіти зброєю зростає: у 2020 році правоохоронці видали понад 307 тисяч дозволів на зброю (у 2016-му їх було 300 тисяч).

Автор: Олег Павлюк

1,0 1 -1 2
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати