В Україні планують почати виготовлення власних стволів для кулеметів за допомогою провідного методу "холодного кування"

| Військова зброя та техніка | Автор: Web admin

Перші зразки стволів калібру 7,62х54 виготовлені методом Перші зразки стволів калібру 7,62х54 виготовлені методом "холодного кування" на обладнанні Repkon / Фото: Олександр Гордєєв

Зброярі з Заводу "Маяк" (входить до складу ДК "Укроборонпром"), послідовно продовжують вдосконалення своїх виробів та пошук надійних партнерів для виготовлення сучасної й високоякісної продукції для задоволення потреб Збройних сил України.

Так, днями завершилась фаза попередніх перемовин українського підприємства з турецькою компанією Repkon.

За словами головного конструктора АТ "Завод "Маяк" Олександра Гордєєва, ця компанія є одним зі світових лідерів у виготовленні виробів військового призначення методом "холодного кування" й раніше вже мала дослід співпраці з українськими держпідприємствами ОПК по низці інших проектів.

Зразки стволів різного калібру виготовлених методом Зразки стволів різного калібру виготовлених методом "холодного кування" на обладнанні Repkon / Фото: Олександр Гордєєв

"Маяк" об'єднує технічні знання зі світовим лідером з виробництва стволів методом "холодного кування" для того, щоб відпрацювати технічний процес і отримати кращий у світі ствол на свої кулемети. Холодне кування - це найпрогресивніша технологія", - відзначив Олександр Гордєєв.

Підготовка виробництва стволів спільно з компанією Repkon

За його словами, хоча турецька сторона й має великий досвід з виробництва подібної продукції, Repkon до сьогодні ніколи не робив обладнання для виготовлення стволів під набої "радянського" стандарту.

Тому пілотним проектом обрано виготовлення й випробування у складі серійного кулемета від Завод "Маяк" стволів калібру 7,62х54. Де українське підприємство виступає як виробник зброї та носій технологій розуміння того, як повинен працювати ствол, а Repkon має виготовити обладнання необхідне для їх виробництва за новою технологією.

Турецька Repkon має великий досвід в створенні обладнання для виготовлення стволів для зброї різних калібрів методом Турецька Repkon має великий досвід в створенні обладнання для виготовлення стволів для зброї різних калібрів методом "холодного кування" / Фото: Олександр Гордєєв

"Ти без стружки, методом сковування деталей на холодну отримуєш калібр, нарізку і казенну частину відразу ж. Машинний час, витрачений на всі операції (з виготовлення такого ствола), 321 секунда, а отже, крім того, що це якісно - 0,05 мм точність, це ще й дуже швидко.

У Туреччині та у НАТО є сталі, котрі не вимагають додаткових обробних процесів при виготовленні ствола. Тобто фактично ти з уже готової "збройової нержавійки" можеш зробити ствол", - поясняє головний конструктор.

Перші зразки стволів калібру 7,62х54 виготовлені методом Перші зразки стволів калібру 7,62х54 виготовлені методом "холодного кування" на обладнанні Repkon. Час на виготовлення одного зразка - трохи більше 5 хвилин/ Фото: Олександр Гордєєв

Наразі вже були виготовлені, за кресленнями українського підприємства, дослідні пробні зразки так званого "внутрішнього профілю" ствола 7,62 мм. Один з них був розрізаний для проведення внутрішніх вимірювань.

Піхотний КМ-7,62 та головний конструктор АТ Піхотний КМ-7,62 та головний конструктор АТ "Завод "Маяк" Олександр Гордєєв / Фото: АрміяInform

"Наше завдання відпрацювати технологію, щоб у нас нормально виходила внутрішня частина ствола, сформована їхнім обладнанням, для того, щоб ми далі могли обробляти його зовнішню поверхню, ставити обвіс і використовувати його далі у своєму виробі", - зазначив Олександр Гордєєв.

Окрім виготовлення нових кулеметів калібру 7,62 Завод Окрім виготовлення нових кулеметів калібру 7,62 Завод "Маяк" також проводить ремонт такого озброєння на передовій

За попередніми планами керівництва "Маяка", перша дослідна партія "холодних" стволів для українських кулеметів КТ/КМ-7,62 має бути готова вже в цьому році. Після чого, представники заводу, з встановленими на їх серійні вироби новими турецькими стволами, проведуть повний спектр випробувань.

Кулемет КТ-7,62 калібру 7,62-мм (набій 7,62×54 R) для бронетехніки від АТ Кулемет КТ-7,62 калібру 7,62-мм (набій 7,62×54 R) для бронетехніки від АТ "Завод "Маяк" / Фото: АрміяInform

"Наше завдання отримати ствол і його випробувати. Стріляти будемо на Босфорі в складі спільної робочої групи, в юрисдикції Туреччини", - розповів Олександр Гордєєв, пояснивши, що це робиться для прискорення процесу випробувань і зменшення бюрократичної тяганини.

Кулемет КМ-7,62 калібру 7,62-мм (набій 7,62×54 R) піхотний варіант на Кулемет КМ-7,62 калібру 7,62-мм (набій 7,62×54 R) піхотний варіант на "станку" від АТ "Завод "Маяк" / Фото: АрміяInform

Він також додав, що після проведення всіх випробувань готового виробу в комплекті зі стволами з турецької стали, що виготовлені методом "холодного кування", буде йти розмова про постачання налаштованого на цей технічний процес турецького обладнання безпосередньо в Україну.

 Обладнання турецької Repkon дозволяє швидко і якісно виготовляти різноманітні стволи для стрілецької зброї передовим методом Обладнання турецької Repkon дозволяє швидко і якісно виготовляти різноманітні стволи для стрілецької зброї передовим методом "холодного кування"

"Наше завдання спільно вийти на появу випробуваного й виготовленого за сучасною технологією ствола в Україні. Надалі буде прийнято рішення, що необхідне виробниче обладнання буде переміщено в Україну. Після цього, такі стволи зможуть виготовлятися не тільки в Туреччині, але і в Україні", - наголосив головний конструктор АТ "Завод "Маяк".

Дослідний зразок великокаліберного кулемета КМ-12,7 від АТ Дослідний зразок великокаліберного кулемета КМ-12,7 від АТ "Завод "Маяк" / Фото: АрміяInform

При успішній співпраці по першому проекту, цілком ймовірне й подальше спільне українсько-турецьке партнерство в цій сфері, але вже при виготовленні стволів методом "холодного кування" більш потужних калібрів – 12,7 та 14,5 мм.

Партія з 5 нових кулеметів КТ-7,62 для бронетранспортерів БТР-4Е передана ХКБМ у травні2020 рокуПартія з 5 нових кулеметів КТ-7,62 для бронетранспортерів БТР-4Е передана ХКБМ у травні2020 року

Нагадаємо, АТ "Завод "Маяк" є серійним виробником кулеметів калібру 7,62 мм (КТ-7,62 для бронетехніки та КМ-7,62 для піхотних підрозділів). Вироби українського підприємства встановлюються на модернізовану та відремонтовану бронетехніку Збройних сил України. Крім того, спеціалісти заводу ремонтують і радянські ПКМ, які стоять на озброєнні ЗСУ.

Дослідний зразок великокаліберного кулемета КТ-12,7 від АТ Дослідний зразок великокаліберного кулемета КТ-12,7 від АТ "Завод "Маяк"

Варто додати, що наразі на Заводі "Маяк" проходять випробування дослідного зразка більш потужного великокаліберного кулемета КТ-12,7 та заплановані тести піхотної версії - КМ-12,7.

Web admin Автор: Web admin11211,1 Переглядів: 335 - 3 +
1,0 1 -1 3
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати