З'явились подробиці теракту у Норвегії: терорист нещодавно змінив віросповідання. Репортаж

| За кордоном, Тероризм | Автор: Web admin

У центрі містечка Консберґ жителі влаштовують імпровізований меморіал.У центрі містечка Консберґ жителі влаштовують імпровізований меморіал.

Вчора ми повідомляли, що у Норвегії озброєний луком та стрілами чоловік розстріляв перехожих. Він убив п'ятьох людей і поранив ще двох.

Поліції вдалося впіймати нападника. Те, що сталося, в поліції назвали "терактом". І кажуть, правоохоронцям було відомо про нападника раніше, підозрювали, що він міг бути радикалом.

Самовидці зняли на відео поліційну операцію - над містечком Консберґ, де живе лише 28 тисяч людей, кружляють гелікоптери поліції. Усі сили кинуті на перехоплення чоловіка, який із луком та стрілами напав на відвідувачів супермаркету.

За шість хвилин нападника вже оточують правоохоронці. Чи була в копів вогнепальна зброя тієї миті, невідомо. Адже в одній із найбезпечніших країн Європи поліцейські зберігають пістолети в машинах чи у відділках, а не носять із собою. Нападник відстрілюється, зрештою, тікає і стріляє по перехожих. За пів години поліція все ж таки застосовує зброю, робить попереджувальні постріли і затримує нападника.

Жертвами стрільця стали чотири жінки та чоловік. Наймолодшій жертві - 50, найстаршій - 70.

У свої останні години на посаді прем'єрка Норвегії Ерна Солберг намагається заспокоїти країну:

"Поки що зарано говорити про мотиви, але поліція розглядає версію, чи було те, що сталося, терористичним актом. Ця подія ошелешила нас. Я розумію, що багато хто боїться. Тому важливо наголосити, що поліція зараз контролює ситуацію".

Правоохоронці розповідають подробиці про стрільця: йому 37, його батьки з Норвегії та Данії. Не так давно чоловік прийняв іслам, тоді ж потрапив до поля зору поліції, яка побоювалася, що він може стати радикалом. Востаннє поліція з ним спілкувалася минулоріч.

Нині стрілець перебуває під арештом, а розслідування триває. Те, що сталося, правоохоронці називають терактом. Після якого поліцейським у всій Норвегії наказали носити вогнепальну зброю.

Тим часом у центрі містечка Консберґ жителі влаштовують імпровізований меморіал. Залишають квіти й свічки в пам'ять про загиблих. Містяни кажуть, атмосфера в їхньому маленькому й мирному місті змінилася кардинально.

Напад у Консберґу став найбільшим за кількістю жертв за останні 10 років. Минулого разу схожу трагедію країна переживала 2011-го, коли праворадикал Андерс Брейвік улаштував масову стрілянину в молодіжному таборі на острові Утойя, і вбив 77 людей , більшість із яких були підлітками. Брейвік відбуває максимальне для Норвегії покарання - 21 рік - у комфортній трикімнатній камері. І ще й позивається до держави, називаючи умови утримання в тюрмі "нелюдськими".

Новини світу: у Норвегії озброєний луком та стрілами чоловік розстріляв перехожих

1,0 1 -1 3
Коментарів (4)

  • ,,З'явились подробиці теракту у Норвегії: терорист нещодавно змінив віросповідання."
    -- И, решил отметить...
    Отпраздновать.

  • 15.10.2021 23:05
    #
    - 1 +

    Удивился бы, если бы это совершил буддист или пастафарианец. Если кого-то взорвали, расстреляли или захватили заложников, то с вероятностью 90% это сделали муслимы


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати