Полювання у воєнний час – кримінально каране діяння

| Кримінал, Полювання | Автор: Web admin

На місці подіїНа місці події

26 червня  на одному з блокпостів Новоград-Волинської територіальної громади Житомирщини поліцейські зупинили автомобіль «Jeep». Окрім водія, 47-річного жителя Хмельниччини, у салоні знаходились ще двоє пасажирів, 49-ти та 50 років, теж хмельничани.

За наявними публічними відомостями, керманич автівки неодноразово балотувався від різних політичних сил у депутати рад різного рівня, але обраний не був.

Для зовнішньої перевірки автомобіля правоохоронці попросили водія відкрити  багажне відділення. Як виявилось, у ньому перевозились поліетиленові мішки з м’ясом тварини. Також у футлярі знаходилась мисливська нарізна зброя (з чинним дозволом), близько півсотні набоїв калібру 30-06 і пристрій для безшумної стрільби.

На місці подіїНа місці події

Ці обставини задокументували працівники слідчо-оперативної групи Новоград-Волинського районного відділу поліції. Вилучені пакунки правоохоронці направили до пункту ветеринарної медицини для дослідження, а транспортний засіб доставили до відділку поліції.

Попередні відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст. 248 (Незаконне полювання) КК України. Триває з’ясування всіх обставин. Слідчі готують клопотання про накладення арешту на вилучений автомобіль, зброю та інші речі.

На місці подіїНа місці події

Водночас поліцейські нагадують, що порушення правил полювання, якщо воно заподіяло істотну шкоду, а також незаконне полювання в заповідниках або на інших територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або полювання на звірів, птахів чи інші види тваринного світу, що занесені до Червоної книги України караються штрафом, громадськими роботами або обмеженням волі на строк до 3 років.

Також правоохоронці нагадують громадянам про чинні обмеження в умовах воєнного стану. Це стосується, зокрема і відвідування з будь-якою метою лісів громадянами, не залученими до виконання обов’язків з оборони від збройної агресії рф.

Організація та здійснення полювання взагалі нині заборонені і розцінюються як кримінально каране діяння.

Поліцейські закликають усіх, хто має вправні навички володіння мисливською зі зброєю і наразі бажає виконувати оборонні функції, поповнити ряди Збройних Сил України і долучитись до здобуття нашої Перемоги над ворогом!

На місці подіїНа місці події

* * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Web admin Автор: Web admin11211,1 Переглядів: 831 , Коментарів: 11 - 3 +
1,0 1 -1 3
Коментарів (11)

  • 04.07.2022 15:02
    #
    - 0 +

    Я маю зброю, люблю постріляти, але я категорично проти полювання на беззахисних звірів. Як на мене людина яка в змозі кутити мясо в магазині але їде вбивати живе створіння має певні психічні відхилення які треба лікувати а не давати їй дозвіл на зброю. Ми ж повинні рухатись в цивілізовану гуманістичну Європу а не скочуватись до дикої садистської московії.

    • На щастя в "цивілізовані гуманістичні " Європі - полювання є великою складовою культури. До якої дітей привчають змалку. Кількість добутої дичини в рази перевищує показник по Україні (при площі угідь в десятки разів менші чим у нас). Багатомільйонна галузь економіки яка поповнює бюджети держав. Полювання в першу чергу це спілкування з природою та колегами по захопленню.
      P.S. Те що викладене в статті ніякого відношення до полювання не має! Браконьєрство чистої води.

      • 07.07.2022 19:28
        #
        - 0 +

        Рушничне полювання в умовах низького рівня життя народу призводить до незворотної деградації тваринного світу, бо знищує все без розбору. Розораність земель в деяких областях України перевищила 90%. В таких умовах існування мисливських товариств, озброєних виключно вогнепальною зброєю, та практикування неконтрольованого відстрілу дичини є злочином проти природи. За нинішньої оснащеності навіть поганий стрілок у повній темряві, з допомогою спеціальних пристроїв здатен влучно вразити беззахисну тварину на відстані кількох сот метрів. Влучність пострілу з сучасної вогнепальної зброї сягає майже 100%. Нерідко власники багатозарядної автоматичної мисливської зброї, піднявши на крило виводок куріпок, живою не залишають жодної! Сучасний мисливець, озброєний вогнепальною зброєю, шансів на врятування дичині не дає, а за своїм негативним впливом на природне середовище перевершує всіх відомих хижаків. Лише за одне полювання компанія VIP-браконьєрів з рушницями здатна вбити до сотні куріпок, десятки зайців, кілька косуль, а після чаю біля багаття можуть до ранку стріляти по всьому, що з’являється за кілька сот метрів від місця мисливського пікніка. Нині практично всі мисливські угіддя країни експлуатуються з застосуванням вогнепальної зброї. Це можна визнати небезпечним екологічним архаїзмом. Таке положення неприпустиме і має бути обов’язково зміненим на законодавчому рівні. Лише скорочення полювання з вогнепальною зброєю та введення екологічної форми вилучення невідповідних особин дичини, можна досягти відновлення й органічного очищення природи від наслідків згубної дії людини, котра з часу винайдення шротового заряду протягом кількох століть засмічує і отруює довкілля свинцем та похідними токсичними речовинами.
        Микола Рудь, Київ
        Підтримайте петицію....
        Заборонити полювання на диких тварин в Україні.
        Автор (ініціатор): Бондарець Анастасія Віталіївна
        Дата оприлюднення: 15 червня 2022
        ВІДПОВІДЬ НА ПЕТИЦІЮ ТЕКСТ ПЕТИЦІЇ ПІДПИСАНТИ
        Полювання на диких звірів протягом багатьох років призвело до суттєвого зменшення їхньої кількості. А зараз, під час війни, їх ареал проживання зменшується, а самі звірі потертають від бойових дій не менше за людей.
        Просимо заборонити полювання у будь-якому вигляді, законодавчо прирівняти полювання до живодерства і карати мисливців за порушення заборони не штрафом, а позбавленням волі.
        Адже ми прагнемо бути цивілізованою, европейською країною, а полювання у 21 сторіччі заради забави - це варварство.

        • Пане Олег.який ви власник зброї якщо пишете автоматичні рушниці.у нас тільки напівавтоматична поки дозволена. в виводок куріпок лягае вбита?мисливці не вбивають .а добувають.а популізм про сотні куріпок десятки зайців і т.д. залиште для блондинок.готовий взяти вас на полювання.години загонів і десятки км пройдених не по асфальту і інколи жодного пострілу.а мультик про пікнік де стріляють а дурні зайці на вогник підходять навіть дітям моїм не цікаво.виростіть нарешті.і не плутайте бракош мусорськопрокурорськосудійськи і чинуш районних з мисливцями.ваша петиція мертвонароджена.

          • 10.07.2022 22:52
            #
            - 1 +

            Пане Олександр, по перше це писав Микола Рудь, по друге я не хожу на полювання принципово, я хожу на рибалку, там є можливість по закінченню рибалки випустити все назад у воду, без шкоди. До речі ви не задумувались, чому , як ви кажете проходите десятки км. і жодного пострілу? А вам скажу, бо все вже вистріляли. Скажіть, вам істи нема чого, ваша голодна сім"я сидить і чекає коли тато принесе трохи дичини? Напевно ні. Ви бачили коли небудь очі помираючої лані, вони подібні на очі переляканої і смертельно пораненої дитини. Тільки садисти та психічно хворі збоченці здатні зашкодити дитині. З іншого боку, я вам розкажу один випадок; їхав в електричці на рибалку, з нами поряд їхав дід і розказував що раніше риби було повно, що сітами ловили і відрами носили, а тепер нема. Так я йому і сказав тепер нема бо такі як він все сітами і витовкли, той же випадок і з вами мисливцями. Тому якщо ви сповна розуму, підписуйтесь в петиції про повну заборону полювання на Україні. А постріляти можно і по тарілкам та рухомим мішеням на полігон та по окупантам.

            • э такий мудак який на першу петицію про закон про зброю відповів подібно вашому.хочете стріляти їдте на схід в АТО.тепер АТО скрізь.де той мудак зараз? погано що не сидить і не відібрали все в його.дурня з забороною не пройде.а про рибу й дичину потрібно не роболовлю чи полювання заборонити а скиди в воду і на поля гербіцидів і пестицидів контролювати.нормальний мисливець це і єгерь і санітар і ніхто не може навьязувати свої думки чи бажання.ваш вибір це ваш .а мій це мій.і навчіться поважать цей факт

              • 11.07.2022 22:48
                #
                - 0 +

                Не треба пересмикувати і плутити з законним конституційним правом кожного українця на свій захист з використанням вогнепальної зброї. Я вам нагадую про так званих "мисливців", до яких як я бачу нажаль належите і ви, що свою жагою до вбивства довели до повного знищення фауни в Україні. Як на мене вогнепальна зброя повинна використовуватись виключно для самооборони, спорту, захисту країни та правопорядку. Таке ганебне явище як вбивство тварин повинно щезнути з нашого життя. І не треба мені розповідати що ви егері і санітари, бо егері і санітари піклуються про тварин та їх лікування а не вбивають, ви переплутали поняття вбивці і санітара, я би на місці медкомісії тричі подумав перш ніж видав вам довідку на володіння зброєю.

                • 1. Це ви не пересмикуйте, короткоствол про який там всі тішаться в проекті закону погано допоміг би при реальних бойових діях. А задумайтеся но на хвилину чого це московські виродки вимагали від голови УТМР на Чернігівщині ( того самого Кульгейка Анатолія Івановича - котрий підірвав себе разом із росіянами гранатою) списки саме мисливців? Чи не тому що мислиці озброєні навіть мисливськими рушницями, добре знаючі місцевість, добре стріляючі - потенційні партизани. І це було чудово доведено мисливцями київщини, чернігівщини , сумщини які по лісах відловлювали москальню , нищили та захоплювали техніку.
                  2. Вам чітко дають зрозуміти що ви взагалі не розрізняєте поняття браконьєрства та полювання.
                  Ви взагалі бували колись саме на полюванні? Бо те як ви описуєте процес то можна зробити висновоки що ваше уявлення склалось або із вашої участі саме в браконьєрстві, або як кажуть лікарі "со слов больного" якоїсь тупої особи яка до крику та бійки захищає "червонокнижних лебедів"які ніколи не були червонокнижними або облізлих лисичок які переносять сказ від якого помирають люди. А чи знаєте ви що популяція лиса як мінімум у 6,5 рази перевищує оптимальну , чи знаєте що пара лебедів яка селиться на водоймі виганяє та вибиває інших пернатих в радіусі до двох кілометрів? Знаєте може скільки шкоди диким тваринам приносять бродячі пси , браконьєрські петлі (які ми мисливці знімаємо та знищуємо коли знаходими) Знаєте скільки тисяч тон сіна, віників , кукурудзи , солі щороку взимку (та і в інші сезони) заготовляють та згодовують диким тваринам саме мисливці та єгері? Думаю що не знаєте ! А я знаю , саме тому що мисливець і в тому участвую.
                  3."таке ганебне явище як вбивство тварин повинно щезнути з нашого життя." - розкажіть про це канадійцям, фінам, угорцям, чехам, австрійцям. Нехай трохи посміються та відправлять вас на "медкомісію" , ту до якої ви апелюєте відносно пана Хукаленка.
                  4. А що робити коли "егері і санітари піклуються про тварин та їх лікування" і в той самий час ті самі люди є пристрастними мисливцями? Дуже яскравим прикладом цього як для вас когнітивного дисонансу був Антон Кудрін -земля йому пухом ( на превеликий жаль загинув разом із сім"єю в Києві на початку цієї війни) .
                  5. Безумовно кількість дичини суттєво знизилась відносно кількості її років із тридцять тому. але основним чинником цього є інтенсивність ведення сільського господарства: кількість добрив пестицидів, інсектицидів іт.п. Швидкість руху (візуально при сівбі до 50 км годину) та ширина захвату полоси обробітку сучасної техніки ( тридцять і більше метрів) не дає ніякого шансу на виживання поголівя зайців. Випалення очерету в період гніздування та виведення пернатої ди(це роблять ніяк не мисливці які зацікавленні в збільшенні кількості водно-болотної дичини).
                  6. "За нинішньої оснащеності навіть поганий стрілок у повній темряві, з допомогою спеціальних пристроїв здатен влучно вразити беззахисну тварину на відстані кількох сот метрів." ще раз роблю висновок що ви абсолютно не розби

            • 7. "До речі ви не задумувались, чому , як ви кажете проходите десятки км. і жодного пострілу?" А ви читали колись твори на мисливську тематику Остапа Вишні , того самого Некрасова , Толстого? В часи коли вони полювали та писали про це дичини було більше ніж зараз ? Але чомусь дуже часто описані випадки коли за цілий день полювання не добувалось нічого.
              8. Трохи про рибу. А ваша голодна сім"я "сидить і чекає коли тато принесе трохи дичини (риби)? Що заставляє вас катувати бідну рибу доставляючи їй страждання коли ви тягнете її із води зачеплену за губу чи горлянку іноді цілими годинами? Як вам очі (переляканої дитини) маленького коропчика якому ваш гострющий гачок порвав стравохід і він помре, не сняться ночами?
              P.S. Це я до того що не потрібно бути "святішим від Папи Римського".
              9. "Тільки садисти та психічно хворі збоченці здатні зашкодити дитині." Ні один притомний мисливець не стане стріляти молодняк дичини . Це неписані правила! Пернату дичину яка не на крилі не стріляють, молодняк копитних також.
              10. Про яке нічне полювання може іти мова? В нас воно заборонене! Про яке знищення виводка куріпок з автоматичної багатозарядної зброї іде мова? Знаєте скільки патронів дозволяється мати в магазині напівавтоматичної рушниці на полюванні? - ТРИ , ТРИ КАРЛ!!! На якій відстані буде висипка піднятої куріпки через "ТРИ, ТРИ КАРЛ!!!" постріли, і яка відстань враження пернатої дичини шротом №7-9? Ви взагалі не володієте темою яку тут просуваєте.

        • Пане Олег Грицай , а можна взнати хто за фахом "Автор (ініціатор): Бондарець Анастасія Віталіївна" ?
          Вона науковець у галузі мисливства, екології, ветеренарії чи чогось схожого? З яких джерел взята інформація яку вона озвучує? Чи була проведена якась наукова робота за для таких висновків про необхідність створити дану петицію?
          Всю інформацію яку я зміг знайти у відкритих джерелах про
          "Бондарець Анастасія Віталіївна" - це те що вона ФОП із КВЕДом 47.91 Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу інтернет .
          Та ще "Вихователь 1-А класу.
          Керівник студій художнього рукоділля та інформаційних технологій.
          Освіта:
          Київський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука. Факультет дизайну. Графічний дизайн.
          Київський університет імені Бориса Грінченка. Інститут мистецтв. Факультет образотворчого мистецтва і дизайну.
          Можливо це інші люди, але поки що можу зробити висновок що вона не є фахівцем в даному питанні.

          • 18.07.2022 08:55
            #
            - 0 +

            Шановний Віталій, для початку про полювання в Канаді, в північних регіонах мисливство є засобом здобуття їжі, це необхідність. В Європі ще не все населення є цивілізованим і адекватним. Я рахую що так звані "мисливці" це люди зі схибленою психікою схильні до насилля та вбивств, що і втілюється в тязі до знищення беззахисних, тих хто не може дати здачі. Це комлекс неповноцінності КАРЛ!!!!! А ваше оспівування цього пережитку нашого дикого минулого, це банальна пропаганда садизму та насилля що неспівставна з цивілізованим суспільством. Я і вам ще раз нагадаю, хочете допомагати диким створінням-не йдіть до них зі зброєю, є маса нелетальних засобів лікування та регулювання чисельності тварин. Відлов та переселення. Але ж для вас це не цікаво, жага до вбивства бере своє? Як ви думаєте чому між нами українцями та москалями така різниця в інтелекті та адекватності, а вони самі великі обожнювачі полювання і зброї для цього? Бо доведено що їх цивілізація затрималась у свому розвитку на чотири тисячі років по відношенню до нашої. Тому ми і не можемо порозумітись з цими дикунами і їх дії є відображення їх рівня розвитку. Я надіюся ви мене зрозуміли?


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати