Євгеній Єнін: Законопроект не передбачає вільне носіння, а передбачає лише право на зберігання зброї

| Законодавство, Легалізація КНЗ | Автор: Web admin

Євгеній ЄнінЄвгеній Єнін

"Законодавче врегулювання обігу зброї сприятиме зменшенню правопорушень з її використання".

Про це перший заступник міністра внутрішніх справ України заявив у прямому ефірі всеукраїнського телемарафону UАразом.

Як зазначив Євгеній Єнін, обіг цивільної вогнепальної зброї законодавчо врегульований у всіх країнах Європи, зокрема й пострадянського простору. В Україні вперше за понад 30 років незалежності питання обігу зброї може бути врегульоване не підзаконними актами, а єдиним законом. Він додав, що під час опитування в «Дії» 59%, а це понад 1 млн користувачів, висловились за право вільно користуватися короткоствольною зброєю.

Перший заступник очільника МВС наголосив, що у відповідному законопроекті, який знаходиться у Верховній Раді, серед інших норм, йдеться про створення електронного реєстру зброї, що спрощує всі процедури з оформлення і користування зброєю громадянами.

«Це електронна система, яка обліковуватиме наявну зброю та міститиме інформацію про її власників. Запуск реєстру змінює бюрократичний радянський підхід, що вимагає дозволу на кожну дію щодо зброї. Особа може створити власний обліковий кабінет, через який подавати заявку на придбання чи зберігання зброї, зміну місця зберігання, проводити актуалізацію даних та інші обов’язкові процедури. Окрім зручності отримання послуги, це ще й нейтралізує корупційні ризики, які збільшувалися через необхідність постійного звернення по дозволи», – пояснив переваги Євгеній Єнін.

За його словами, у подальшому дозвіл на зброю міститиметься і в мобільному додатку «Дія», як паспорт громадянина чи посвідченням водія.

«У законопроекті також доопрацьовані уточнення щодо меж необхідної оборони, що було одним із наріжних каменів застосування зброї в рамках самозахисту, встановлені і уточнені межі відповідальності за незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами і вибуховими речовинами. Також передбачене позбавлення спеціального права наданого громадянинові носити і володіти зброєю і боєприпасами. Крім того, збільшені штрафи за правопорушення в сфері обігу зброї», – розповів Євгеній Єнін.

Він акцентував увагу, що наразі придбання зброї не становить проблеми для злочинця, тоді як законослухняні громадяни лишаються беззбройними і не мають реальної можливості використати своє конституційне право на захист, передбачений 27 статтею Конституції України.

«Варто розставити всі крапки над «і», бо існує припущення, що разом із прийняттям законопроекту всі вийдуть зі зброєю на вулицю. Однак законопроект не передбачає вільне носіння, а передбачає ваше право на зберігання цивільної вогнепальної зброї(!). І ми всі чудово розуміємо, що з початком воєнних дій обіг зброї лише зростає, що вигідно, насамперед, злочинцям. Як показує статистика, злочини і правопорушення, як правило вчиняються, з використанням незареєстрованої зброї», – зазначив перший заступник очільника МВС.

Слід зазначити, за різними оцінками експертів, на території України від 2 до 3 млн одиниць незареєстрованої зброї, а це щонайменше вдвічі більше, ніж кількість зареєстрованої зброї.

Євгеній Єнін розповів про створення єдиного державного реєстру зброї в Україні

* * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Коментарів (7)

  • 23.09.2022 10:43
    #
    - 7 +

    Сказав як в калюжу пер...в.
    Законопроект не передбачає носіння, однак передбачено позбавлення права носити зброю.
    У мене одне питання - "Геник, ти шо там куриш?"

  • 23.09.2022 13:03
    #
    - 6 +

    Блин! Отчизна крайне нуждается в умных и порядочных людях, а манда - упорно штампует дебильную мразоту, которая кучкуется в "органах", видимо в насмешку, называемых "правоохранительными"!...
    Рыба - гниёт с головы! Вся власть в Украине - кланово-олигархическая, а значит - антинародная!...
    Так чего теперь удивляться тому, что всякие министры и их замы - игнорируют результаты опроса населения и лоббируют законопроекты - ущемляющие права граждан!...

  • 23.09.2022 13:28
    #
    - 9 +

    Приємно чути що гниди стають дедалі освіченішими в даному питанні і починають казати правильні речі (наприклад відокремлення нелегальної зброї і "використати своє конституційне право на захист"). Але, нажаль, ще дуже далеко до мети і також звучать маніпуляції на кшталт "всі вийдуть зі зброєю" (особисто мені стана безпечніше якщо навколо мене будуть мої співвітчизники з легальною зброєю) та перекручування фактів типу "59% висловились за право вільно користуватися" (хоча на справді 59% висловились саме за носіння!!!).

  • 23.09.2022 15:03
    #
    - 3 +

    Так он правду сказал. Этот законопроект и правда не предполагает ношения. Нужны поправки по результатам опроса. Но что-то мне подсказывает, что политической воли не хватит.

    • 23.09.2022 16:43
      #
      - 5 +

      Вся его риторика сводится к созданию реестра и интеграции с ДИЯ. Остальное - для связки...

  • 26.09.2022 11:50
    #
    - 4 +

    Було дуже влучне полрівняння на таке "право" на володіння зброєю в межах своєї квартири - все одно , що мати машину для їзди по своєму подвір'ю. Поясніть, шановні пп. міністри і заступники - чуму я , офіцер полії (міліції) на пенсії, який ніс службу зі зброєю і не мав жодний зауваженя чи стягнення, зараз моментально став дебілом, якому зброю довіряти - ні-ні? При тому , щро абсолюно цивільні ваші колеги з Ради і інших міністеств чомусь ( на голову вищі?) право на носіння зброї мають? Поясніть, будьте такі ласкаві!

  • 27.09.2022 12:53
    #
    - 3 +

    59% — за те, що пістолети можуть мати всі громадяни, які дотримуються вимог закону, та можуть вільно носити їх у громадських місцях;
    22% — за те, що пістолети категорично не мають бути в обігу серед цивільного населення;
    19% — за те, що пістолети можуть мати всі громадяни, які дотримуються вимог закону, але використовувати їх можуть лише в тирах чи на стрільбищах (носити зброю з собою заборонено).

    Відколи це 19% більше за 59% ??????????
    З іншого боку така влада заборою носіння підтверджує свою антинародну сутність. Не крадіть, не робіть людям гадості і люди будуть тільки вдячні вам а не намагатися вас знищити.
    По друге заборона носіння це рівень довіри до суспільства, коли треба захищати країну та в тому числі представників влади, то і закон прийняли миттево і зброю з вантажівок пороздавали, значить є довіра. чому в законі ця довіра пропала?


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати