Швеція та Фінляндія розпланували спільне оновлення стрілецького озброєння аж до 2053 року

| Гвинтівки | Автор: Web admin

Збройні сили Швеції та Фінляндії синхронно будуть переходити на нове стрілецьке озброєння зробивши ставку на можливості компанії Sako. Ця фінська компанія 27 березня уклала з оборонними відомствами країн рамкову угоду яка охоплює період до 2053 року.

Відповідно до неї, спочатку діє 10-річне замовлення стрілецького озброєння, яке має згодом бути пролонговано три рази поспіль на сім років, повідомляє компанія.

Звісно у випадку, якщо Sako впорається із кожним етапом, бо мова йде про нову лінійку озброєння зі штурмових та снайперських гвинтівок, які поступово мають витіснити усі старі зразки в обох арміях.

А першим тестом буде контракт зі Швецією на 75 млн євро, яка закупить штурмові гвинтівки у калібрах 5,56x45 та 7,62x51, а також снайперські у калібрах 7,62x51 та .338 Lapua Magnum. "Тестове" замовлення від Фінляндії значно скромніше - 0,7 млн євро.

Наразі шведська армія експлуатує AK4 та AK5 (до радянської продукції не має жодного відношення, бо є скороченням від Automatkarbin). AK4 - це шведська версія німецької G3A3 від Heckler & Koch, який знаходився у виробництві з 1965 року і з 80-х років замінювалась на AK5.

AK4 (фото: Försvarsmakten) AK4 (фото: Försvarsmakten)

AK5 - версія бельгійської FN FNC, постачання якої до шведської армії почалось у 1986 році, але вже у 2021 році міноборони країни вирішило замінити її.

Й такий відносно короткий життєвий строк штурмової гвинтівки у збройних силах можливо пояснити лише тим, що конкурс тоді був проведений з доволі специфічними пропозиціями, зокрема окрім FN FNC розглядались: Stoner 63A1, ArmaLite AR-18, HK33 та FN CAL.

А серед відомих зразків, які знаходяться на озброєнні й досі - американська M16, австрійський Steyr AUG, швейцарський SIG 540, італійська Beretta AR70 та ізраїльській IMI Galil.

AK5 (фото: Försvarsmakten) AK5 (фото: Försvarsmakten)

Своєю чергою у Фінляндії на озброєнні основною штурмовою гвинтівкою є версії RK 62, розробленої на основі АК-47, точніше його польської ліцензійної версії. Тобто оновлення стрілецького озброєння для фінської армії вкрай актуальне.

RK 62 (фото: Puolustusvoimat) RK 62 (фото: Puolustusvoimat)

Й замінювати збройні сили країн свої штурмові гвинтівки будуть на версії AR-10 та AR-15, але з газовим поршнем короткого ходу. Тобто без жодних сюрпризів, більше того, вони вже тестувались фінською армією та отримали індекс Sako M23.

Відносно снайперської гвинтівки, з якими у Sako є величезний досвід, то пропонується TRG M10, яка вже активно постачається на озброєння багатьох спеціальних підрозділів по всьому світу.

TRG M10 TRG M10

* * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Web admin Автор: Web admin11226,1 Переглядів: 214 - 0 +
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати