Чи потрібно декларувати нагородну зброю?

| Нагородна зброя, Законодавство | Автор: Web admin

Нагородна зброяНагородна зброя

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) підготувало відповіді на поширені запитання про декларування державної нагороди «Іменна вогнепальна зброя» та  відомчих заохочувальних відзнак «Вогнепальна зброя».

Держава відзначає заслуги військових та їх важливий внесок у забезпечення обороноздатності України й зміцнення національної безпеки, зокрема, нагороджуючи нагородами і відзнаками, серед яких:

  • державна нагорода – відзнака Президента України «Іменна вогнепальна зброя»;
  • відомчі заохочувальні відзнаки «Вогнепальна зброя» Міністерства оборони України, Головного управління розвідки Міністерства оборони України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління розвідки Адміністрації Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України, Управління державної охорони України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Чи потрібно декларувати  зброю як нагороду (відзнаку)?

Ні, не потрібно. Адже відповідно до законодавства така нагорода (відзнака) для військовослужбовців не є подарунком та не відображається у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації, а також у розділі 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування» декларації.

До такої нагороди (відзнаки) не застосовується обмеження (заборона) щодо одержання подарунків, передбачене ст. 23 Закону України «Про запобігання корупції».

Чи зазначається така нагорода (відзнака) в розділі розділі 5 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)» декларації?

Ні, не зазначається, якщо у документі до нагороди (відзнаки) немає відомостей про вартість зброї або зазначена у такому документі її вартість не перевищує 100 прожиткових мінімумів (для 2022 року – 248 100 грн, для 2023 року – 268 400 грн).

Відповіді на інші питання про декларування можна знайти у Базі знань НАЗК: https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/

Нагадаємо, через воєнний стан подання декларацій за 2021 та 2022 роки поки що добровільне. Але відновлення обов’язкового електронного декларування та повноважень НАЗК з перевірки декларацій є однією з умов МВФ щодо надання фінансування Україні.

Відповіді на інші питання про декларування можна знайти у Базі знань НАЗК: https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/

* * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати