9 мм проти .40: чому ця конкуренція досі продовжується?

| Амуніція та боєприпаси | Автор: Web admin

9 мм проти .409 мм проти .40

Останніми роками набій .40 S&W отримує обмаль схвальних відгуків від оглядачів зброї. Деякі експерти впевнені, що цей набій мертвий. Але чому?

Найпоширеніша відповідь – набій 9 мм отримав так багато покращень, що його конкурент просто застарів. Та ще й правоохоронці перейшли на набій 9 мм, а для багатьох те, чим користуються професіонали – це те, що потрібно і їм. Але чи дійсно набій .40 S&W стає гіршим, ніж 9 мм, що постійно розвивається?

Коли армія США почала перехід з M1911 на 9-мм пістолети Beretta, багато людей казали, що набій .45 ACP вмер. Але він не зник, і досі чудово продається. Люди навіть купують револьвери під «застарілі» набої .38 Special та .357 Magnum, незважаючи на те, що поліція розпочала перехід на напівавтоматику в кінці 1970-х років.

Та чи дійсно 9 мм – кращий набій?

Кращий для кого? Перехід на набій 9 мм для армії США мав сенс через те, що партнери по НАТО масово перейшли на цей набій, це називається стандартизація. До того ж, набій 9 мм приблизно вдвічі дешевший за .45 ACP.

Не говорячи вже про те, що стандартний магазин під набій 9 мм вмішує вдвічі більше набоїв, ніж під .45 ACP. Що краще: продовжувати вести вогонь, чи перезаряджатись?

Для армії набій 9 мм має переваги над .45 ACP. Але як щодо цивільних та поліціянтів з пістолетами під набій .40 S&W? Чи набій 9 мм буде кращим вибором для них?

Ємність магазину та сила віддачі – це вагомі аргументи?

Стандартний магазин під набій .40 S&W дійсно вміщує менше набоїв, але лише на 1-2 штуки. Набоїв багато не буває, але випадки, коли жертві нападу доводиться вистрілювати більше, ніж 16 набоїв, велика рідкість.

9 мм проти .409 мм проти .40

Щодо віддачі: 9-мм набій CorBon +P зі 115-грановою кулею генерує силу віддачі 1,67 кг з пістолета S&W M&P9c. Набій . 40 S&W зі 165-грановою кулею PDX-1 генерує силу віддачі 1,81 кг з пістолета Ruger SR40. Тому так, віддача від пострілу набоєм 9 мм дійсно менша, а у конкурента вона ще й різкіша і дещо несподівана.

Термінальна балістика

Поки що набій 9 мм попереду. Але як щодо термінальної балістики? Використовуючи дані з сайту Lucky Gunner Labs, автор проаналізував дульну енергію, проникнення та розкриття кулі.

Випробування на проникнення та розкриття кулі проводилось на балістичному гелі з використанням пістолетів S&W M&P9c та Glock 27. Оцінювалась постійність та послідовність кулі, яка мала проникнути в гель на не менше, ніж 30 см і не більше, ніж 45 см.

Патрони, які випробовувалисьПатрони, які випробовувались

Лише 7 з 52 пострілів набоєм 9 мм (13%) відповідали ідеальним критеріям постійності. Набій .40 S&W показав кращий результат – 11 з 37 пострілів (30%) відповідали критеріям.

Середня відстань проникнення набою 9 мм – 36 см, а у конкурента – 41 см. Середнє розкриття 9-мм кулі – 1,5 см, у конкурента – 1,95 см. Дульна енергія у 9-мм набою – 412 Дж, у конкурента – 505 Дж.

Перехід на набій 9 мм

В кінці 1980-х років правоохоронці досить швидко перейшли на набій .40 S&W. Головна причина – недостатність проникнення кулі з набою 9 мм в сумнозвісній перестрілці в Майамі в 1986, коли Майкл Платт, маючи декілька вогнепальних поранень 115-грановими експансивними кулями 9 мм, застрелив двох агентів ФБР та тяжко поранив ще декількох. Але у наступні три десятиріччя правоохоронці все ж перейшли на набій 9 мм.

Одна з причин – багато новобранців майже не мають досвіду поводження з вогнепальною зброєю. Через це їм доводиться дуже швидко вчитися, чого недостатньо для опанування набою .40 S&W. Також не варто забувати про те, що більша сила віддачі швидше зношує зброю. Підвищені вимоги до навчання та збільшення витрат – це не про сьогоднішню поліцію США.

Також існує припущення, що через розповсюдженість та масовість, ціни на набої 9 мм завжди будуть низькими і в наявності. Але події останніх років, коли покупці змели з полиць магазинів всі популярні набої, це припущення виявилось хибним. А от менш популярний набій .40 S&W був у наявності довше, а іноді, ще й ціни на нього були нижчі.

Наостанок

Набій .40 S&W – це як потужний спорткар. Він не для всіх. Він дорожчий, ніж набій 9 мм. Зброя під цей набій вимагає більшої уваги та навичок. З іншого боку, в нього кращі балістичні показники.

Тому, хтось перейде на набій 9 мм, а хтось залишиться з .40 S&W, тому що він пропонує кращий баланс вогневої міці та ефективності ураження цілі. Тому, набій .40 S&W ще довго нікуди не зникне.

Врятована пасажирка літака з 10 метрів з позиції низької готовності. Нейтралізація загрози часто вимагає пострілу в голову в умовах обмеженого простору. Це складно провернути, коли мішень не рухається, і ще складніше зробити в умовах літака.Врятована пасажирка літака з 10 метрів з позиції низької готовності. Нейтралізація загрози часто вимагає пострілу в голову в умовах обмеженого простору. Це складно провернути, коли мішень не рухається, і ще складніше зробити в умовах літака.

* * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Web admin Автор: Web admin11211,1 Переглядів: 304 - 0 +
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати