Мисливська гвинтівка як інструмент для снайпінгу

| Винтовки | Автор: Олексій Семенович

Мисливська гвинтівка Mossberg ATR Мисливська гвинтівка Mossberg ATR

Мисливські гвинтівки американських фірм, як от Remington, Mossberg, Weatherby та інші, забезпечують розсіювання на рівні 1,5 КХ (кутових хвилин). Таке розсіювання цілком прийнятне для снайпінгу на середніх відстанях (300 - 600 м.), адже на 600 м. 1,5КХ - це лише 26 см.

Матчеве товсте дуло, яке, як вважається, обов'язково має бути в снайперської зброї, насправді потрібне більше для гвинтівочних змагань (матчів), ніж для снайпінгу.

Коли ви робите багато пострілів поспіль, дуло нагрівається. Товсте дуло при нагріві дає менше зміщення точки влучання, ніж тонке. Але ж снайпер не робить багато пострілів поспіль. Тому матчеве дуло йому не дуже потрібне, тим більше, що з таким дулом гвинтівка важить більше.

22-гі калібри непридатні для снайпінгу з двох причин. По-перше, енергія кулі занизька. Так, наприклад, куля .223 калібру ефективна на відстанях до 200 метрів.

По-друге, на легкі кулі 22-х калібрів боковий вітер впливає набагато сильніше, ніж на більш важкі кулі більших калібрів.

Снайпинг5Снайпинг5

Отже, для середніх відстаней потрібна мисливська гвинтівка калібру більше 22-го.

Дуло нової гвинтівки слід обов'язково обкатати. На гвинтівку треба встановити оптичний приціл. Тому на приймачі гвинтівки має бути або місце для встановлення бази під кільця прицілу, або вже готова база. База, якщо це окрема деталь, і кільця мають бути сталевими.

Кратність прицілу не має бути надмірною, адже чим більша кратність, тим вужче поле зору. Для не-магнум снайперських гвинтівок кратність прицілів зазвичай не перевищує 10х, типовий діаметр об'єктива - 40 мм. Тому і приціл постійної кратності 10х40 і змінної, наприклад, 3,5-10х40 підходять.

При виборі прицілу слід зважати на максимальну енергію патрона, на яку він розрахований. Так, наприклад, польський приціл Delta Optical Classic 3-9 x 40 розрахований витримувати до 3500 Джоулів, що замало для калібрів .308 Win  або 30-06.

Найбільш популярна прицільна сітка для снайпінгу - Mil Dot. Зручність цієї сітки в тому, що вона дозволяє як вимірювати кутові розміри, так і брати для середніх відстаней перевищення, не чіпаючи барабанчик вертикальних поправок.

Існує система Еґ’юлара для снайпінгу на середніх відстанях, яка дозволяє переводити кутові розміри предметів заввишки 44, 76 і 84 дюйма в кутові поправки для стрільби.

Розмір 44 дюйма (112 см) мають легковики від низу водійської двері до даху.

Mil Dot car Mil Dot car
Об’єкт висотою 44 дюйма має кутовий розмір 4 тисячних, перевищення 0 тисячних, поправка на боковий вітер 4,5 м/с – 2КХ

76 дюймів (193 см) - це БТР-80 від землі до верху корпуса, російський бронеавтомобіль "Тигр" від днища до даху, вантажівка “Урал” від підніжки до даху кабіни.

Mil Dot TigerMil Dot Tiger

Об’єкт висотою 76 дюймів має кутовий розмір 5 тисячних, перевищення 1

тисячна, поправка на боковий вітер 4,5 м/с – 3КХ
Mil Dot Ural УралMil Dot Ural Урал
Об’єкт висотою 76 дюймів має кутовий розмір 4 тисячних, перевищення 2 тисячних

,  поправка на боковий вітер 4,5 м/с – 4КХ

Можна використовувати сітку Mil Dot і з лазерним дальноміром, якщо він може показувати необхідне перевищення в тисячних (mil). Однак дальноміри, здатні вимірювати відстані до 600 метрів, не дуже дешеві (4000 грн. і більше).

На завершення можна додати, що ваша здатність вражати цілі на середніх відстанях більше залежить не від товщини дула чи кратності прицілу, а від вміння читати вітер.

Так, наприклад, повний (перпендикулярний) боковий вітер силою 2 м/сек на 600 метрах здує вашу кулю .308 калібру вагою 10,9 г на 47 см вбік від точки прицілювання. А це слабкий вітер. Але читання вітру - вже інша тема.

0,714285714286 1 -1 7
Комментариев (2)

  • 06.09.2012 16:53
    #
    - 2 +

    Как по мне и насколько я в этом вопросе понимаю, то любое охотничье, высокоточное оружие, практически любого калибра, можно использовать как снайперское. Самое главное какие поставлены задачи.

  • 22.02.2015 19:46
    #
    - 0 +

    Хороша стаття. Є десь висвітлено про мистецтво читання вітру? Я б почитав з інтересом.


Пожалуйста, залогиньтесь что бы иметь возможность комментировать