"Право на володіння зброєю ‒ священне, і горе тому, хто на нього зазіхне"

| Законодательство, Легализация КНО | Автор: Web admin

FN Five-sevenFN Five-seven

20 липня в кінотеатрі міста Аврора, що розташоване приблизно за 16 кілометрів від Денвера (штат Колорадо) 24-річний Джеймс Холмс під час прем’єри фільму «Темний лицар. Відродження легенди» влаштував безладну стрілянину, жертвами якої стали 12 осіб, у тому числі шестирічна дівчинка, поранень зазнали 58 людей.

Зловмисника затримали на парковці позаду кінотеатру. Це вже далеко не перший випадок масових невмотивованих убивств у Сполучених Штатах.

Щороку в цій країні в результаті застосування вогнепальної зброї гинуть близько 30 000 людей, але заборона на вільне володіння зброєю залишається табу.

«283 мільйони одиниць вогнепальної зброї, що знаходиться у власності цивільних осіб, не беручи до уваги зброї, що є на озброєнні поліції та збройних сил: майже один ствол на кожного американця. Щороку продається 11 мільйонів одиниць нової зброї. Найбагатша нація в світі озброєна до зубів, вона переконана, що таким чином «захищається» від небезпеки і реалізує своє священне конституційне право.

Водночас щороку внаслідок застосування вогнепальної зброї гине понад 30 тисяч людей і отримують поранення, зокрема важкі, 67 тисяч американців. З початку 2012 року вже загинули або отримали поранення 54931 осіб, в середньому 121 людина щодня», ‒ пише італійський часопис La Repubblica.

У Сполучених Штатах від вогнепальної зброї гинуть в 20 разів частіше, ніж в інших розвинених країнах. Згідно зі статистикою, кожен, в чиєму будинку є зброя, має уп’ятеро більше шансів скоїти самогубство і втричі більше шансів стати вбивцею або жертвою вбивства.

Однак про обмеження права на володіння зброєю американські політики говорять вкрай обережно. Один з небагатьох, хто різко відреагував на масакру в Аврорі, став мер Нью-Йорка Майкл Блумберг, який закликав Барака Обаму і його опонента на майбутніх парламентських виборах республіканця Метта Ромні відповісти на бойню детальним викладом своїх планів з контролю над стрілецькою зброєю.

Але тут коса (чи, швидше, автомат) найшла на камінь. 22 липня прес-секретар президента США Барака Обами Джей Карні заявив, що чинний глава держави не буде домагатися посилення законів про зброю. За словами прес-секретаря, президент має намір боротися зі злочинами, які скоюються за допомогою зброї, опираючись на існуючі закони.

На думку Обами, право громадян на зброю, гарантоване другою поправкою до американської Конституції, необхідно захищати. «Небезпека посилюється тим, що в Сполучених Штатах закінчився термін дії заборони на «штурмову зброю» (іншими словами, бойову, не мисливську).

Федеральна заборона не була продовжена через опозицію могутньої Національної асоціації стрільців ‒ National Rifle Association (NRA) ‒ лобі, яке об'єднує любителів зброї та промисловців, які її виробляють. Володіючи потужною фінансовою базою, NRA управляє голосами своїх послідовників, домагаючись ефекту політичного шантажу.

До виборів NRA складає списки парламентарів, ділячи їх на прихильників і противників права на вільне придбання зброї: для противників опинитися в «чорному» списку означає поразку на виборах», ‒ пише італійська La Repubblica.

За даними останнього опитування «Gallup», громадськість ‒ на боці NRA: 53% опитаних американців заявили, що вони проти більш жорстких норм продажу та володіння зброєю, включаючи автоматичну та бойову.

Традиційно послідовними прихильниками права на вільне володіння зброєю в Сполучених Штатах вважаються республіканці. Натомість демократи зазвичай виступають за введення різних обмежень. До речі, демократ Білл Клінтон у часи свого президентства необачно затвердив так званий законопроект Брейді (Brady bill), який передбачає обов’язкову ретельну перевірку особи, котра виявила бажання придбати вогнепальну зброю.

Хоча закон швидко звели нанівець юристи ‒ американці полюбляють з будь-якого приводу звертатися до суду, в тому числі й з позовами до держави, і, на відміну від України, здатні добитися справедливості ‒ Клінтону ця спроба вилізла боком. Поразка його соратника Альберта Гора на президентських виборах 2000 року багато експертів почасти пов’язують саме з намірами Клінтона зробити правила продажу зброї жорсткішими.

Коли в червні 2011 року Верховний суд США скасував всі обмеження на володіння зброєю, що діяли в деяких штатах, часопис The New York Times патетично писав: «Право на володіння зброєю ‒ священне, і горе тому, хто на нього зазіхне. Рішення Верховного суду вчергове підтвердило, що володіння вогнепальною зброєю ‒ фундаментальна американська свобода».

І з цим складно не погодитися.

P. S. В Україні немає окремого закону, який би регламентував придбання, порядок зберігання та використання вогнепальної зброї (в Росії такий закон існує з 13 листопада 1996 року). Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 17 червня 1992 року №2471-12 «Про право власності на окремі види майна», громадяни України за дозволами органів внутрішніх справ можуть придбати:
— мисливську гладкоствольну зброю коли вони досягли 21-річного віку;
— мисливську нарізну зброю ‒ з 25-річного віку;
— холодну та пневматичну зброю, газові пістолети, револьвери ‒ після досягнення 18-річного віку.

Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена. Однак її власник повинен забезпечити безумовну безпеку свого арсеналу. Згідно з Інструкцією № 622, затвердженою наказом МВС України від 21 серпня 1998 року, для одержання дозволу на придбання мисливської нарізної, комбінованої, гладкоствольної, пневматичної зброї та арбалетів, громадянами подаються до органів внутрішніх справ відповідні документи.

Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років (стаття 263 Кримінального кодексу України). Недбале зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, ‒ карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк (стаття 264 ККУ).

Довідка

Національна стрілецька асоціація США (англ. National Rifle Association of America, NRA) ‒ організація, яка об’єднує прихильників права громадян на вільне зберігання і носіння вогнепальної зброї.

Позиціонує себе як позапартійна і некомерційна, своєю головною метою проголошує захист Другої поправки до Конституції США («Оскільки для безпеки вільної держави необхідна добре організована міліція, то право народу зберігати і носити зброю не буде обмежуватися»), а також захист особистих і майнових прав торговців зброєю та власників вогнепальної зброї на полювання і самооборону в Сполучених Штатах.

Була створена в 1871 році в Нью-Йорку Вільямом Конантом Черчем і Джорджем Вудом Вінгейтом. Вважається однією з найвпливовіших лобістських груп у США. Налічує близько чотирьох мільйонів членів.

1,0 1 -1 1
Комментариев (2)

  • 15.01.2013 21:36
    #
    - 0 +

    В нашій констітуції немає такої поправки, що захищати українцям?

    • Так це не означає що ми не повинні боротись за аналогічний закон у нашому законодавстві і наші права та свободи.


Пожалуйста, залогиньтесь что бы иметь возможность комментировать