Чому СБУ полює на «іграшки», а не на справжню зброю?

| Нелегальна зброя, Законодавство, Юридичні питання | Автор: Web admin

Ігрові пістолі, які виготовив Денис ДубровськийІгрові пістолі, які виготовив Денис Дубровський

Не так давно тихе місто Ніжин сколихнула новина: співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою та поліцією в одному з гаражів приватного сектору викрили підпільну майстерню з виготовлення вогнепальної зброї.

«Правоохоронці встановили, що зловмисник виготовляв на замовлення стрілецьку та продавав бойову зброю серійного виробництва. Клієнтів зброяр підшукував через форуми в iнтернеті», – йшлося в повідомленні прес-служби СБУ.

Утiм за деякий час захоплення діями силовиків змінилося розгубленням. Бо затриманий «зловмисник» виявився відомим у місті майстром із реконструкції старовинної зброї. Зокрема, під час обшуку в нього було вилучено саморобні мушкети XVII століття та кремнієвий пістоль XVI, а також макет та деталі для них. І чим більше журналісти почали заглиблюватися в деталі справи, тим більше запитань у них виникло.

Хто він, Ден Рагнар?

Для жителів Ніжина звістка про те, що Денис Дубровський, який захоплювався реконструкторськими іграми і був відомим у місті майстром із виробництва старовинної зброї, затриманий СБУ, стала справжнім шоком. «Я сам неодноразово спілкувався з Денисом. Нормальна адекватна людина, інтелігентна, батьки працюють у Ніжинському університеті, сам він захоплюється історією. До того ж Денис із тих, про кого кажуть, що на всі руки майстер. І раптом – злочинець. Нашому здивуванню не було меж», – розповів ніжинський журналіст Сергій Ковальов.

Реконструкторськими іграми Денис захопився ще років 10 тому. Спочатку – самою ідеєю, вивченням історичного антуражу, рольовими іграми та турнірами, які почали відроджуватися в той час. Навіть ім’я собі придумав – Ден Рагнар. А пізніше спробував відтворити і зразки вогнепальної зброї того часу – мушкети та кремнієві пістолі XVI-XVII століть. Хоча вогнепальною її назвати можна з натяжкою. «Це, швидше, піротехнічний засіб для створення візуальних і звукових ефектів. Зрозумійте правильно: це не зброя, це макети, і якщо спробувати той мушкет чи пістоль зарядити по-справжньому і вистрелити, то його просто розірве у вас у руках», – пояснює колега Дениса Максим Рог.

Перший прототип реконструкторської моделі пістоля XVII століття Денис Дубровський змайстрував у 2010 році для рольової гри «Між орлами та півмісяцем». Модель сподобалася, і в короткому часі Ден Рагнар отримав визнання в середовищі реконструкторів і нові замовлення. «Дубровський приніс додому ідею виготовляти реконструкторський антураж, який уміє робити красиве димне «піф-паф» за допомогою пластилінової кульки, загорнутої у фольгу. Я задала мільйон запитань щодо безпечності цієї затії, а також, що важливо, відповідності даних пістолів законодавству України. Він клявся, що все це абсолютно безпечно і законно. Через місяць був готовий перший прототип. Ще за місяць – перша робоча модель.

Денис Дубровський Денис Дубровський "спеціалізувався" на українсько-європейській історії ХVI-ХVII століття

Подальше вдосконалення привело пістолі в такий стан, що на грі 2010 року, першій, де в допусках по «зброї» були прописані пістолі такої моделі, най­страшнішу травму було завдано з необачності: хтось врізав сусіда рукояткою по лобі, а якийсь умілець поставив товаришу синяк на плечі, загнавши заради сміху в ствол замість м’якої кульки дрібну шишку», – згадує колишня дружина Дениса Катерина Титарева.

Навіщо бурштинникам мушкети?

Утiм поважні слідчі з СБУ, які, судячи з офіційної інформації, ще з літа «взяли в розробку» активного молодика, що постійно зависав на форумах, відкрито обговорюючи специфіку тих чи інших видів зброї та пропонуючи свої послуги щодо виготовлення зразків, такі рольо­ві ігри сприйняли на повному серйозі. І навіть пішли на свідому провокацію, підіславши до Рагнара свого агента, який запропонував за гарну ціну зібрати з деталей бойовий ТТ зразка 30-х років. Майстер замовлення виконав. Момент передачі зброї було задокументовано слідством. Хоча взяли Рагнара не тоді, а за деякий час на іншому епізоді.

У повідомленні СБУ зазначено, що «місцевий мешканець організував нелегальне виробництво в гаражі у приватному секторі Ніжина. За наявною інформацією, покупцями були представники кримінальних структур, у тому числі з нелегальних копалень бурштину в Житомирській та Рівненській областях». Останнє викликало особливий інтерес, оскільки, за наявною в журналістів інформацією, «представників кримінальних структур, у тому числі з нелегальних копалень бурштину в Житомирській та Рівненській областях», давно цікавлять не однозарядні мушкети та кремнієві пістолі, а сучасна зброя щонайменше рівня АКС.

Макет кремнієвого пістоля XVI століття, який у протоколах затримання фігурує як Макет кремнієвого пістоля XVI століття, який у протоколах затримання фігурує як "обріз"

«Судячи з фото журналістів та коментарів рівненських поліцейських, у бурштинокопачів є, зокрема, й автоматична зброя. Як розповідали поліцейські, нею навiть збили поліцейські безпілотники у місцях нелегального бурштиновидобутку. Про мушкети у бурштинокопачів нічого не чув», – коментує ситуацію журналіст Володимир Торбіч, який не перший рік відстежує бурштинову тему. А кілька років тому один із бурштинників на камеру зізнався йому, що «в них є і «Урали», і «ГАЗони», і «КРАЗи», БТРи вже є переобладнані, я без жартів кажу. Озброєні до зубів – автоматами, гранатометами, кулеметами».

Є й інші запитання до представників правоохоронних структур. «Фактично, на Рагнара було відкрито полювання. Кілька місяців за ним стежили, входили в довіру. І, очевидно, так і не змогли нічого серйозного знайти, якщо вони його почали провокувати. Тобто, наші силові структури замість того, щоб займатися профілактикою правопорушень, свідомо підбурюють людей на неправомірні вчинки. Як це коментувати, я не знаю», – обурюється Максим Рог.

Не може знайти логіку в діях правоохоронців і Сергій Ковальов. «У нас на початку 90-х тут, у Ніжині, були артилерійські склади. Пізніше, коли нашу армію взялися роззброювати, багато одиниць зброї військові командири просто списали і роз­продали направо і наліво. Там була зброя ще з царських часів, і нагани, й інше. Оце б їм пошукати», – каже журналіст.

Поки що у цій справі більше запитань, ніж відповідей. На головне з них – що насправді стоїть за затриманням ніжинського майстра історичної зброї – відповіді ми поки що не знайшли. Бо важко повірити в те, що представники спецслужб настільки непрофесійні, що за кілька місяців «розробки» так і не розібралися, з ким вони мають справу.

Хоча все може бути: минулого тижня в Чернігові прокуратура вимагала від суду змінити запобіжний захід щодо Дениса Дубровського з домашнього арешту на утримання в СІЗО на підставі того, що... правоохоронці впродовж тижня так і не спромоглися одягти на підозрюваного електронний браслет

А за яким законом судять?

Крім реконструкторської спільноти, на захист Дениса Дубровського стала й Українська Асоціація власників зброї (УАВЗ). І тут адвокати з’ясували цікавий момент. Виявляється, закону, на який посилаються прокурори, не існує.

Реконструктору інкримнують «незаконне поводження зі зброєю, тобто носіння, зберігання, придбання, передачу та збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу» на основі частини 1 статті 263 Кримінального кодексу України. «Я тут зверну особливу увагу на слова «без передбаченого законом дозволу». Оскільки закону, який передбачає порядок володіння, користування та розпоряджання зброєю в Україні, на цей момент просто немає. Раніше це питання регулювалося Законом УРСР «Про власність», однак 20 червня 2007 року він повністю втратив чинність. А міліцейська інструкція №622, на яку посилається прокурор, не є законом, а її легітимність, як нормативно-правового акта – сумнівна», – зазначає адвокат Дубровського Микола Ореховський.

Денис Дубровський із одним зі своїх «бойових мушкетів»Денис Дубровський із одним зі своїх «бойових мушкетів»

Як повідомив нам голова УАВЗ Георгій Учайкін, більше року в парламенті лежить законопроект «Про цивільну зброю і боєприпаси», покликаний не лише врегулювати питання володіння та обігу зброї, а й стати основою для формування сил територіальної оборони. Що цікаво – до написання цього закону долучився і Денис, який особисто редагував у ньому статті, які стосуються історичної зброї.

Від відсутності законодавчого врегулювання своєї діяльності потерпають і реконструктори, хоча в Європі цей рух набуває все більшого поширення. «У нас щороку трапляються якісь прецеденти з правоохоронцями. Минулого року затримали нашого колегу з Одеси з макетом не заточеного реконструкторського меча, і йому довго довелося давати пояснення, хто він і що це в нього за предмет. Взагалі ми зі своїми макетами часто їздимо на європейські фестивалі, і там у нас ні на митниці, ні в країні – жодних проблем. А в Києві в метро не було такого випадку, щоб не причепилися. Проте реконструкторські фестивалі – це прекрасна нагода для залучення туристів і популяризації наших історичних пам’яток. У Європі існує ціла індустрія рольових ігор, а нам доводиться весь час доводити своє право займатися улюбленою справою», – скаржиться Максим Рог.

До речі, 22 жовтня у Ніжині мав відбутися ще один турнір за участю майстрів шабельного бою, одним із головних організаторів якого був Денис Дубровський. Реконструктори навіть домовилися з місцевою школою про приміщення, а оскільки підлога спортзалу могла не витримати таких двобоїв, обіцяли взяти на себе вирішення цього питання. Наразі ж проведення турніру відкладене на невизначений термін.

Через затримання Дениса шабельно-дуельний турнір у Ніжині перенесено на невизначений термін.

На невизначений термін відкладається і вирішення долі самого Дениса Дубровського. Поки що найближчі два місяці, доки триватиме досудове слідство, він перебуватиме під домашнім арештом. А судячи з того резонансу, який викликало затримання майстра історичної реконструкції і тих ляпів, які вже є в цій справі, спецслужбам доведеться дуже по­старатися, щоб довести свою правоту. Так що процес обіцяє бути цікавим.

Автор: Наталка Позняк-Хоменко

1,0 1 -1 11
Коментарів (16)

  • 12.10.2016 15:53
    #
    - 7 +

    Так по закону же правоохранительные органы в нашей стране не имеют права провоцировать граждан на совершение преступлений. Или это только к милиции/полиции имеет отношение. Просветите, кто в курсе.

    А ответ на вопрос статьи прост. Потому что вся власть сейчас занимается имитацией.
    Президент, Рада и кабмин иммитируют реформы.
    Правоохранители - борьбу с коррупцией и криминалом и т.д.
    Потому что если заниматься делом, а не иммитацией, бороться придется в первую очередь с собой.

    • 13.10.2016 00:56
      #
      - 0 +

      Провоцировать не имеют право а вот разрабатывать версию и делать тестовые закупки если человек сам продает могут и так делают.

      В США к примеру полицейский ЛЮБОЙ имеет по закону право провоцировать и лгать вам во "благо" достижения своей цели а вы можете в свою очередь знать закон и не вестись на провокации и в правовом поле без истерик послать полицейского на 3 буквы.

      • 13.10.2016 00:59
        #
        - 0 +

        Единственное исключение касается не граждан США которые не имеют там гражданства и/или резиденты те люби обязанны носить с собой документы и их предъявлять по просьбе полицейского, но опять же обыск машины полицейский в США не имеет право проводить без вашего согласия но вы должны спокойно ему об этом заявить, тогда если полицейский всетаки без вашего согласия обыщет машину то эти улики по закону не будут приняты в суде даже если машина забита коксом :))))))))))))))

  • 12.10.2016 16:17
    #
    - 6 +

    Є перевірена інфа про те, що мушкетом Дениса Дубровського вбили Кенеді! А ще Брейвік постійно переписувався з Денисом! А ще сам Путін замовляв у нього переробку ММГ ТТ у бойовий! Прошу СБУ розглянути ці версії.

    • 13.10.2016 09:51
      #
      - 3 +

      У вас неповна інформація. Денис - основний постачальник зброї в іділ і алькаїду

      • 13.10.2016 15:41
        #
        - 2 +

        Так же есть информация что он поставляет свои мушкеты в Сомали местным бандам и в горячие точки в африке в целом, очень опастный эллемент, на африканскоим континенте он проходит под кличкой "мушкетный барон".

  • 12.10.2016 16:53
    #
    - 8 +

    Четвертое фото... я все понимаю, корм зрадофилам нужен регулярно, но замените на другое, без страйкбольных приводов.

    • 12.10.2016 17:58
      #
      - 1 +

      ну, ни на одном фото нет страйкбольных приводов в этой статье. А вот в протоколе изьятия один привод таки фигурирует под значением "предмет схожий на автоматичну зброю")) Так что даже если были бы фото - наверное, не стоило бы их убирать.

    • 12.10.2016 17:59
      #
      - 3 +

      понял насчет которого фото, его уже нет, вот и не заметил сразу(

  • 12.10.2016 16:57
    #
    - 4 +

    А чи не смущає тих, хто робив фото арсеналу бурштинової мафіі(АКСУ на задньому сидінні), що то є не бойова зброя, а аірсофт копіі оної? Тобто то іграшки, яки стріляють пластіковими кульками)))

  • Мені здається що заголовок правильний. Тому що такою зброєю (мушкетами) дійсно цікавляться керівники бурштинових копалень і якщо ми не будемо собі брехати то кожен з нас скаже що це силові структури країни.

  • 12.10.2016 17:51
    #
    - 10 +

    Чому СБУ полює на «іграшки», а не на справжню зброю? Тому що зі справжньої зброї можуть вбити по-справжньому. а тут ніякого ризику, зате скільки шуму.

  • 12.10.2016 19:46
    #
    - 3 +

    Из статьи не очень ясно что было с ТТ.
    Если собрал ММГ это одно, если переделал ММГ в боевой или собрал из запчастей боевой - это совсем другое.

  • Складається таке враження що ті хто мають полювати на справжню нелегальну зброю просто взяли під контроль її обіг, і цілком свідомо ставлять перепони закону про КНО, аби не втратити свій шмат пирога.

  • 13.10.2016 14:48
    #
    - 2 +

    Вставлю свої 5 коп.. Чому його, а не справжнього бандита. Тут маю декілька думок: 1) відсутність опору та небезпеки, навряд чи реконструктор чинитиме опір на відміну від злочинців 2) поліцаї самі продають, а показники робити потрібно (думаю ви памятаєте Ніжинських робнгудів які бомбили наркоторговців, а потім здавали в міліцію. За що їх міліція і запакувала. Бо знищили дохідну частину) 3) можливо зробили "пропозицію", а громадянин відмовився. Що є однозначним, це те що міліціанти явно не розраховували на такий розголос :)


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати