Бетон – найефективніша зброя в сучасній війні

| Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin
По-русски

Concrete – the Most Effective WeaponConcrete – the Most Effective Weapon

Нещодавно Інститут сучасної війни (Modern War Institute) опублікував результати дослідження Джона Спенсера, на підставі яких, бетон було названо найефективнішим засобом захисту в умовах сучасної війни.

Майор Джон Спенсер прослужив в американській армії 23 роки і брав участь у багатьох військових операціях у різних країнах світу. На сьогодні Спенсер – співробітник Інституту сучасної війни у Військовій академії США (United States Military Academy, USMA) – вищому федеральному військовому навчальному закладі американської армії.

Concrete – the Most Effective WeaponConcrete – the Most Effective Weapon

Зі слів Спенсера, він (як і всі його товариші по службі) став справжнім експертом з бетону під час війни в Іраку. Перше, що робили коаліційні війська прибувши на місце дислокації – облаштовували надійні укриття з бетонних блоків. По закінченню служби Спенсер вмів на око визначати тип блоку, його масу і транспорт, яких потрібен для його перевезення.

В Іраку і Афганістані коаліційні війська будували довгі і високі стіни уздовж доріг, розмежовували бетонними спорудами міста на сектора, а також будували повноцінні військові містечка на відкритих місцевостях.

Concrete – the Most Effective WeaponConcrete – the Most Effective Weapon

У своєму дослідженні Спенсер стверджує, що один бетонний блок пересічно коштував армії $600, а загалом в Афганістані і Іраку на конструкції з бетону було витрачено понад $2 млрд. Ці витрати не були марними. Зі слів Спенсера, за час його служби бетонні споруди захищали солдатів краще і врятували більше життів, ніж будь-які захисні збройові системи.

«Бетон став таким самим символом коаліційних військ, як і зброя, яку вони носили. Жодне інше озброєння або технологія не зробили більше для безпеки, захисту населення, встановлення стабільності та ліквідації терористичних загроз», – пише Спенсер.

Concrete – the Most Effective WeaponConcrete – the Most Effective Weapon

У висновках дослідження вказано, що бетон аж ніяк не новинка на полі бою, але саме в умовах сучасної війни бетонні конструкції і можливість їхнього оперативного розгортання дають змогу вирішувати завдання максимально ефективно і з мінімальним ризиком для солдатів.

Наостанок автор пише, що при плануванні військової операції воєначальникові необхідно знайти найближчий завод залізобетонних конструкцій, визначити його виробничі можливості та знайти техніку, за допомогою якої можна транспортувати бетонні блоки і будувати укріплення.

Concrete – the Most Effective WeaponConcrete – the Most Effective Weapon

1,0 1 -1 4
Коментарів (3)

  • 01.12.2016 18:48
    #
    - 6 +

    Найефективніший щит, а не зброя

  • 01.12.2016 22:11
    #
    - 3 +

    Мені здається, я знаю одну з головних причин, чому США ведуть багато локальних воєн і вони на викликають у американцв глобального протесту, як колись у В'єтнамі. Ця причина турбота про життя солдата - спорядження, озброєння, засоби пасивної і активної безпеки, зарплатня, пенсія і страховка.
    Якби щось хоча б віддалено було в нас вже давно не було б ані ДНР ані ЛНР, ані іншої поганої плісняви в нашій країні.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати