Кожну партію бронежилетів для ЗС України відтепер ретельно перевірятимуть

| Силові структури | Автор: Web admin

Контроль якості бронематеріалівКонтроль якості бронематеріалів

Нещодавно Міністерство оборони України запровадило новий алгоритм контролю якості речового майна, яке постачають Збройним Силам України. Одну з науково-випробувальних лабораторій зброї та спеціальних захисних матеріалів Міністерства оборони віднедавна атестовано за міжнародними стандартам.

Усі види контролю якості продукції відповідно до умов договорів та інших нормативних документів здійснюють представники Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, у тому числі й шляхом лабораторних випробувань в акредитованих лабораторіях.

Недоліки, виявлені під час приймальної процедури, як передбачено в новому порядку «військового приймання», усувають постачальники, і лише після цього майно потрапляє у війська.

Однак із самого початку запровадження нових відносин між постачальниками продукції та її замовниками з боку військового відомства існували певні труднощі стосовно можливості в стислі терміни здійснювати ґрунтовні перевірки деяких виробів, зокрема, шоломів, бронежилетів, інших засобів індивідуального захисту, які входять до бойового єдиного комплекту. Не менш нагальною була й потреба контролювати якість бронематеріалів, призначених для підвищення захисту легкоброньованих машин тощо.

Складнощі полягали в тому, що досі в Україні було акредитовано лише три відповідні лабораторії, спроможні здійснювати належні балістичні дослідження, до того ж тільки одна з них підпорядковувалася Міністерству оборони. Незважаючи на професіоналізм її колективу, досконалу матеріальну науково-дослідну базу, потужність установи уже була недостатньою для задоволення потреб Збройних Сил.

Потрібні резерви було знайдено швидко в провідному військовому навчальному закладі держави. Ще на початку антитерористичної операції проблема відсутності на озброєнні нашого війська сучасних і надійних засобів бронезахисту спонукала керівництво Національного університету оборони України імені Івана Черняховського долучити військових науковців до застосування своїх знань на практиці.

У липні 2014 року підпорядковану університету науково-випробувальну лабораторію зброї та спеціальних захисних матеріалів було атестовано в Центральному управлінні метрології і стандартизації Збройних Сил України Озброєння Збройних Сил України. З того часу колектив лабораторії, яку очолює полковник Святослав Сєдов, долучився до процесу гартування української криці.

Упродовж 2014–2016 років особовий склад лабораторії своєю працею врятував життя сотням, а можливо, і тисячам бійців нашої армії. За два роки здійснено більше 300 балістичних випробувань бронематеріалів, призначених для підвищення живучості вертольотів і легкоброньованих машин, захисного спорядження – бронежилетів, балістичних підпорів, захисних шоломів, взуття та засобів захисту від осколків тощо. Під час випробувань установлено, що 98 із наданих для перевірки виробів не відповідають заявленим класам захисту. Саме завдяки професіоналізму й самовідданості цих людей удалося уникнути постачання неякісної продукції Збройним Силам та іншим військовим формуванням, а виробникам та експортерам – відповідно своєчасно внести зміни в технологічний процес виготовлення виробів або взагалі відмовитися від їх постачання.

За два роки бойових дій на Сході нашої держави практично всі провідні компанії України, які виробляють бронетехніку та засоби захисту, неодноразово зверталися по експертну оцінку до фахівців науково-випробувальної лабораторії зброї та спеціальних захисних матеріалів Національного університету оборони України імені Івана Черняховського.

А за час проведення АТО особовий склад лабораторії виконав на замовлення структурних підрозділів Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України низку науково-дослідних робіт з обґрунтування рекомендацій стосовно підвищення захищеності легкоброньованої техніки та засобів колективного захисту. 1 грудня 2016 року особовий склад лабораторії успішно пройшов первинну акредитацію в Національному агентстві з акредитації України, і лабораторія отримала атестат про акредитацію.

Цим документом засвідчено компетентність лабораторії в проведенні робіт відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025 у сфері вимірювання швидкості польоту кулі, балістичної стійкості шоломів для захисту від куль, бронежилетів усіх класів захисту, елементів бронезахисту бойових машин, захисного скла та склозахисних конструкцій.

За словами начальника управління акредитації лабораторій Національного агентства з акредитації України, документ, який отримала лабораторія, підтверджує визнання результатів випробувань, які вона здійснила як в Україні, так і в інших державах.

На практиці це означає, що протоколи лабораторії, складені за результатами випробувань елементів індивідуального та колективного бронезахисту, тепер визнають сертифікаційні центри України, що здійснюють сертифікацію відповідних видів продукції, виробленої в Україні та імпортованої з-за кордону.

Таким чином, віднині будь-які вироби зазначеної категорії, які пропонують приймати на озброєння нашого війська, проходитимуть перевірку в лабораторії провідного військового навчального закладу України. До того ж перевірятимуться не лише перспективні зразки, а й вибіркові вироби з кожної партії готової продукції для підтвердження показників, передбачених у стандартах та інших нормативних документах.

Автор: Іван Ступак

1,0 1 -1 3
Коментарів (6)

  • 19.12.2016 17:50
    #
    - 1 +

    Краще було б, якби за кожну браковану партію броні постачальників карали смертю.

  • 19.12.2016 18:18
    #
    - 5 +

    Колись давно(років 100-150тому), коли вводидили в експлуатацію новий міст, то архітектор та головний з виробництва ставали під мостом, а міст загружали возами з зерном.
    Пропоную тестувати бронежилети одівши їх на начальника виробництва, та головного коструктора.

    • 19.12.2016 19:27
      #
      - 3 +

      Правильно. А після видачі атестату на партію одягати ще-й на фахівця, що допустив її до використання.

    • 19.12.2016 19:55
      #
      - 3 +

      вместе с хенералами во главе с министрой

  • 20.12.2016 12:39
    #
    - 4 +

    на авакяне броньку проверять из шилки

  • 22.12.2016 20:35
    #
    - 0 +

    Від цього залежить життя наших хлопців. Вважаю повинно бути випробуваня на представниках влади, які гарантують якість таких виробів.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати