Суд зобов'язав Генпрокуратуру розслідувати незаконну роздачу Аваковим вогнепальної зброї

| Законодавство, Короткоствольна зброя | Автор: Web admin

Міністр внутрішніх справ Арсен АваковМіністр внутрішніх справ Арсен Аваков

Печерський райсуд Києва зобов'язав Генпрокуратуру зареєструвати кримінальне провадження за фактами порушень міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим законодавства при врученні нагородної вогнепальної зброї. 

Про це йдеться в рішенні суду за заявою "Українських новин", повідомляє ця агенція.

ГПУ зобов'язали провести розслідування викладених фактів у повному обсязі, як це передбачено чинним Кримінально-процесуальним кодексом. Суд відхилив аргументи представників ГПУ, що пояснили небажання реєструвати кримінальне провадження "не викладеними в повному обсязі елементами складу злочину".

"Закон не покладає на заявника обов'язок повністю відтворювати в заяві або повідомленні про кримінальне правопорушення всі елементи складу злочину, досить викладення об'єктивних ознак злочину", – йдеться в судовому рішенні.

Рішення суду. Стор. 1.Рішення суду. Стор. 1.

Рішення суду. Стор. 2.Рішення суду. Стор. 2.

Аваков роздає нагородну зброю, посилаючись на Дисциплінарний статут Збройних сил. У преамбулі статуту Збройних сил прописано, що він поширюється на військовослужбовців, військовослужбовців запасу, прикордонників, СБУ й тощо, – але не на голову МВС і цивільних осіб.

Наказ МВС про нагороду зброєю.Наказ МВС про нагороду зброєю.

У МВС існує свій "Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ", він дозволяє вручати нагородну вогнепальну зброю винятково "особам керівного складу органів внутрішніх справ". Обмежувальну норму було внесено в Дисциплінарний статут у 2006 році, щоб припинити роздачу нагородної зброї міністрами внутрішніх справ особам, яким ця нагорода не належить.

У 2015 році Аваков видав наказ про затвердження нової редакції Положення про відомчу заохочувальну нагороду МВС "Вогнепальна зброя", де замість Дисциплінарного статуту органів внутрішніх справ послався на Дисциплінарний статут ЗСУ.

Однак наказ міністра не може скасовувати норму статуту, що має чинність закону й приймається парламентом. Як посадова особа Аваков зобов'язаний діяти лише на підставі, у межах повноважень і способом, передбаченим Конституцією й законами – тобто за статутом МВС. Тому нагородження зброєю цивільних осіб є перевищенням Аваковим наданих йому законом посадових повноважень, оскільки його дії явно виходять за межі наданих йому законом прав і повноважень, вважає заявник.

Редакція "Українських новин" виклала аргументи в заяві про вчинення злочину, спрямованій 9 лютого 2017 року в Генпрокуратуру, й в зверненні на ім'я генпрокурора Юрія Луценка.

У ГПУ відмовилися реєструвати заяву, перенаправивши її в прокуратуру Києва. Прокуратура Києва також відмовилася реєструвати документ, указавши, що в заяві відсутні "достатні дані про вчинення злочини за викладеними обставинами".

Редакція виграла суди всіх інстанцій у міністерства, намагаючись отримати списки нагороджених, але Аваков їх завзято приховує, ігноруючи рішення судів. Замість списків нагороджених Українські Новини отримують лише відписки МВС.

"Можливо, у прокуратурі знайдеться сміливий слідчий, що ризикне виконати рішення суду й почне розслідувати незаконну роздачу зброї Аваковим", – заявив директор інформагентства "Українські новини" Денис Іванеско.

Раніше Аваков заявив, що МВС вручило 2,2 тисячі одиниць нагородної вогнепальної зброї. За даними ЗМІ, серед обдарованих були депутати, прокурори, судді й прем'єр-міністри.

1,0 1 -1 20
Коментарів (12)

  • 05.05.2017 18:54
    #
    - 9 +

    "Можливо, у прокуратурі знайдеться сміливий слідчий..."
    Такої штатної одиниці мабуть там немає.
    Хто ж насмілиться "кришити батон" на атамана мєнтовської банди?

    • 08.05.2017 13:35
      #
      - 0 +

      Нет не надейтесь, неоткуда ему взяться, 25 лет спец выведения судей и не только, исключает явление кого либо позитивного в делах останавливающих интересы народа Украины.Ведь народ, это масса не конкретная и безденежная, что самое главное.
      Пошумят, погорят и даже!!- что то докажут ..,а затем спустят на тормозах, с каким то бессмысленными поправочками, изменениями, ничего по сути обсуждаемой проблемы не значащими. А кто имел КСН, тот и будет иметь.., тех кто КСН не имеет.
      Так было и так будет, пока ... дымом не покоряется площадь перед зданием "Верховной Зради" и за ноги не поволокут предателей Украины...
      Хотите пари?? Давайте!!

  • 05.05.2017 19:55
    #
    - 12 +

    >>Редакція виграла суди всіх інстанцій у міністерства, намагаючись отримати списки нагороджених, але Аваков їх завзято приховує, ігноруючи рішення судів.

    В этих словах весь диагноз и приговор стране.

    • 05.05.2017 22:43
      #
      - 2 +

      Лечение начинается с осознания диагноза и присоединения к инициативам гражданского общества.
      Не все сразу. Раньше бы дело даже до суда не дошло,не то что до решения. Прогресс более медленный,чем хотелось бы. Но он есть,объективно.

  • 06.05.2017 00:47
    #
    - 3 +

    В этом совке - ГПУ, МВС и другие, нет смелых следователей, есть нелюди, которые только и умеют что отмазывать кого нужно.

  • 06.05.2017 08:14
    #
    - 4 +

    Я бы не спешил радоваться. Если суд обязал генпрокуратуру наехать на Авакова, то это может выглядеть как "кинутая кость собаке" (имеется в виду народ). Генпрокуратура позанимается и скажет, что все ОК - он не в чем не виноват.
    Постоянно игнорить общество нельзя, и там на верху все это понимают. Поэтому иногда нужно показывать бурную деятельность и "удовлетворять" требования общества, а вердикты конечно выносить выгодные для себя.

  • 06.05.2017 12:29
    #
    - 1 +

    А чи можна таких "нагороджених" притягнути до відповідальності за "незаконне" поводження зі зброєю? Вони ж прийняли "незаконну" нагороду, отже мають також нести відповідальність. Враховуючи посади "нагороджених" думаю можна пришвидшити розгляд законопроекту.

    • 07.05.2017 13:23
      #
      - 0 +

      Увы сомневаюсь. Каждый имеет официально выданное разрешение. Вот выдававшие незаконно-тут уже намного перспективней.

  • 06.05.2017 12:56
    #
    - 4 +

    На даний момент може йтися про нецільове використання коштів, бо закону про зброю немає, і Аваков винен тільки у роздачі матеріальних цінностей, які він не мав права роздавати людям. Це, до речі, враховуючи суми, теж гарна зачіпка.

    • 06.05.2017 16:12
      #
      - 1 +

      Фишка в том, что награжденные вносили компенсацию. Бюджету это ничего не стоиАваков это твердил.

      • 06.05.2017 21:36
        #
        - 2 +

        Фишка в основном в том , что кроме " компенсации " , как Вы выразились пан аваков через подчиненных в наградном и материального обеспечения отделах очевидно получал " компенсацию " за оказанное " внимание " одариваемым , которые не имели никакого отношения к мвд и " одаривание " ( иначе не скажешь ) зачастую нужных людей , осуществлялось с нарушением регламента награждения " видзнакою мвд " вогнепальна зброя " , в соотвествии с которым такой наградой могут быть отмечены исключительно сотрудники мвд ( руководящий состав ) , вот в этом собственно фишка , можно ли считать сии действия пана министра коррупционными , друже Сергей ? С уважением .

        • 07.05.2017 13:24
          #
          - 0 +

          Компенсацию внесли?
          Где можно внести-я тоже готов))


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати