Дробовик для самооборони: що купувати і як не промахнутися

| Самооборона, Рушниці | Автор: Web admin

Фото з travmatik.comФото з travmatik.com

Гладкоствольна довгоствольна зброя – доступний і ефективний вид зброї з обмеженою сферою застосування в цілях самооборони. Але що краще купувати? І які основні правила, щоб промах не став фатальним?

Факти ICTV продовжують серію публікацій про зброю. Раніше ми писали, чому травматичний пістолет може вас не захистити. А також порівнювали пістолет і револьвер.

Цікаві і дуже важливі висновки, які можуть вам як спростити, так і врятувати життя, читайте тут.

Отже, дробовик для самооборони. З причини великих габаритів гладкоствольних рушниць, переміщатися з ними завжди і всюди просто неможливо – це основне обмеження і мінус такої зброї.

Дробовики відмінно підходять для захисту свого житла або від небезпечних тварин у дикій природі, але переміщатися з ним по населеному пункту ви не зможете.

Нагадаємо, що нарізна короткоствольна зброя, просто пістолети, простим смертним в Україні поки не доступні.

На відміну від травматичних пістолетів, про які ми розповіли у попередній статті, придбати легально дробовик в Україні досить просто і для цього не потрібно відноситися до будь-яких спеціальних категорій. Крім того, ефективність такої зброї висока і досить передбачувана, чого не можна сказати про травматики.

Вибір патронів, особливо у 12-му калібрі, просто величезний. Дріб, картеч, куля, а якщо побажаєте ви зможе знайти в продажу і травматичні патрони, хоча їх ефективність і сенс застосування під великим питанням.

Фото з travmatik.comФото з travmatik.com

У теорії, будь-яка мисливська рушниця здатна служити хорошим засобом самооборони, але дробовики для полювання зазвичай мають дуже довгий стовбур, можуть бути однозарядними або двостволки, де більше двох патронів ви зарядити не зможете.

Переміщатися в дверних отворах або навколо перешкод тим важче, чим довше стовбур зброї, а недостатня кількість патронів у зброї при самообороні може стати критичною.

Вибір дробовиків в Україні досить широкий, але для цілей самооборони найкраще підходять найбільш компактні помпові рушниці.

Принцип дії помпового дробовика заснований на ковзному русі цівки, що рухає затворну групу. Переміщаючись, при механічному впливі вперед-назад, відбувається викид відстріляної гільзи і досилання наступного патрона в патронник.

Помповий дробовик традиційний і багато в чому виправданий вибір багатьох. Насамперед, це один з найдоступніших в Україні видів зброї за ціною. Простенький дробовик можна купити у зброярських магазинах Києва за ціною близько 5 тис. грн.

Практика свідчить, що в умілих руках скорострільність помпи ненабагато нижча, ніж у напівавтоматів, а надійність вища. Ємність магазина помпової рушниці помітно більша, ніж у мисливської рушниці, а габарити, як правило помітно менші.

Ще один незаперечний плюс помпи – це її всеїдність. Вона байдужа до якості і потужності патронів, що робить її одним з найбільш безвідмовних видів зброї. До переваг можна так само віднести можливість легального використання патронів несмертельної дії (з гумовою кулею або картеччю).

Помповий дробовик 12-го калібру – це потужна і небезпечна зброя в умілих руках, яка відмінно підходить для охорони свого житла і захисту сім’ї від непрошених гостей.

Існує міф, що з дробовика не потрібно цілитися, наприклад, кіногерої часто стріляють від стегна. Це не так.

Так, при пострілі дробом або картеччю дробовий сніп на різних дистанціях призводить до різного за діаметром дробового осипу, але його діаметр не такий великий, що не потрібно цілитися зовсім.

Фото з travmatik.comФото з travmatik.com

Крім того, дистанції для самооборони досить короткі, а на малих, в залежності від довжини ствола, дульного звуження, типу патрона і розміру дробу, діаметр дробового осипу може бути дуже малий, а контейнер може взагалі не встигнути розкритися. Дробова осип може пробачити невелику похибку в прицілюванні, але цілитися з дробовика все ж потрібно.

Маніпуляції з дробовиком досить прості і освоїти їх не складно, але з огляду на наслідки, які можуть виникнути після пострілу з такої грізної зброї, необхідно приділити багато часу тренуванням і особливо техніці безпеки при поводженні зі зброєю.

Помпова зброя надійна і практично безвідмовна, але не впевнені і нечіткі маніпуляції з нею, особливо з цівкою, можуть зробити її безсилою у критичній ситуації.

Ви можете займатися самостійно, але перші кроки краще зробити з досвідченим інструктором. Пройдіть хоча б кілька базових занять з інструктором і тоді ви будете як мінімум безпечні для себе і оточуючих.

Важливо чітко розуміти властивості патронів, якими ви зарядите свій дробовик, а також які в вашому домі стіни і стелі. Чи не призведе ваш промах до того, що постраждає невинна людина на іншому поверсі, за стіною, наприклад, з гіпсокартону. Пам’ятайте про рикошет і дробову осип.

У наступному матеріалі ми розповімо про доступні до придбання в Україні помпові дробовики, підкажемо який дробовик краще купити і які патрони для самооборони ефективніше використовувати.

Автор: Станіслав Янченко, суддя-інструктор UFHS.

1,0 1 -1 9
Коментарів (17)

  • 29.06.2017 10:17
    #
    - 7 +

    @дробовики зазвичай мають дуже довгий стовбур..."

    • 29.06.2017 10:22
      #
      - 5 +

      ... и кориння

      один раз споткнулся о стовбур - проехал, после второго стовбура дальше читать не захотелось :(
      сча еще попробую

    • 01.07.2017 22:32
      #
      - 0 +

      СПАС-12 как раз нормальный, для целей самообороны.

  • 29.06.2017 10:26
    #
    - 6 +

    Стовбур :) Короткостовбурна зброя теж гарно звучить.

  • 29.06.2017 10:28
    #
    - 8 +

    Автор, не намагайтеся, будь-ласка , бути більшим українцем ніж Тарас наш Григорович. Ствол цілком нормально.

  • 29.06.2017 11:25
    #
    - 2 +

    У меня был Ремингтон експресс тактикал, неплохой дробовик, но потом продал и купил сайгу 12к, тактическую, конечно, огневую мощь нечего и сравнивать а относительно надежности помпы и полуавтомата, так это на вашей совести, да, помпа кушает все, но надо знать что полуавтоматический механизм скажем сайги, работает только на патронах с определенной энергией, а если речь идет о самообороне или тактической стрельбе, конечно же, только незнающий человек будет применять "слабые патроны", просто надо знать: вес дроби для полуавтомата в патронах должен быть 32 г. и выше, и ваша сайга вас будет радовать надежностью и безотказностью.

    • 29.06.2017 13:44
      #
      - 0 +

      P.S.Юмор, но правда. Со мной в одном цеху работал коллега-сам мужик мелкий, но стовбур до колен, прям нам все стыдно было рядом с ним в душевой. :)))

      • 29.06.2017 17:14
        #
        - 1 +

        поддержу этот комент как владелец помпы мос 500, я завидую скорострельности полуавтоматов. и все там надежно, главное чистить механизмы газоотводные. так шо полуавтомат это выбор более подходящий для дома. п.с. у меня в мосе бывает так раздует донце гильзы что надо приложиться крепко к цевью что бы извлечь её. полуавтомат так не сможет, но если юзать покупные патроны - то п\а быстрее

        • Підтримую Вас пане Масим,маю МОСЮ 930 на крайньому полюванню 5 пострілів було зроблено за час коли три косулі перебігали дорогу 10-15 метрів і 1,5 секунди часу,а на ГАН ОПЕН 2017 в Сапсані клинив з їх патронами переспорядженими,поорадився з досвідченим роалодером і взяв матрицю-калібратор перевірю,на нових патронах нарікань нема тахо і партіот відпрацьовуе відмінно,хоча теж був в 2011 році на перепутті помпа чи напівавтомат, а якщо автомат то чи газовий чи інерційний.Вибир завжди існує головне щоб він потім приносив радість від того що зроблено правильно.

    • 29.06.2017 18:00
      #
      - -2 +

      "32 г. и выше..."
      Я плачу, бо мені плече жаль.

      • 30.06.2017 11:14
        #
        - -1 +

        В мене на сайзі телескопічний приклад з абсорверем поштовху, так що навіть з кулею стрільба приємна і не наносить жадного неприємного відчуття.

        • 02.07.2017 17:39
          #
          - 0 +

          Не знаю как у Вас, но у меня инерционная Беретта и газоотводный Хатсан замечательно перезаряжают 24грамовый Тахо классик.

  • 29.06.2017 12:35
    #
    - 3 +

    Можна і дешевше 5к грн взяти, наприклад hotguns.info

  • 30.06.2017 11:57
    #
    - 2 +

    З нелюдськими цінами на нарізні певно купуватиму помпу

  • Та с помпы можно стрелять чем угодно))) Всё, что помещается в патронник)))

    www.youtube.com - стрельба свёрлами от Мэта)

    www.youtube.com - без перевода. Стрельба лезвиями, батарейками, патронов .22 LR, свечами зажигания

    www.youtube.com - стрельба арматурой, монетами, бальзамом для губ, пилюлями и стрелами.

  • 01.07.2017 19:02
    #
    - 0 +

    ктонить ченить знает об SAFARI SA 12 FM ???

  • 06.07.2017 12:33
    #
    - 0 +

    Захисники півавтоматів, ви на заголовок статті звернули увагу? Тут не про полювання йдеться, а якщо мова йде про захист свого дому, то один з найважливіших чинників - це зручність використання (побігайте по дому з 1200мм гвинтівкою, ага) а помповики навіть з прикладом менше метра мають, не кажучи вже про вкорочені моделі.
    Ну й ціна загальна відрізняється в рази: сама зброя + обслуговування + набої (!) + мінімальна практика в тирі.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати