Сербосік

| Холодна та метальна зброя | Автор: Олександр Кравченко

Ніж сербосікНіж сербосік

Пару днів тому мені задали питання, на яке багато хто з любителів холодної зброї не може відповісти.

Дійсно, це зовсім нестандартна тема для розмов про ножі, мечі чи іншу холодну зброю. Часто просять назвати улюблений ніж, але майже ніколи не запитують про протилежне. А ось тут запитали.

І, якби я не знав про цей огидний ніж часів Другої Світової, навіть не знаю, що б відповів. А так, мабуть, альтернативи нема. Справа не у формі чи матеріалі зброї, а у призначенні. Мова йде про ніж-сербосік.

Війна сама по собі брудна справа. Коли ж мова йде про війну проти беззахисних, беззбройних людей, цензурних слів бракує. Саме для знищення людей, що не мали змоги себе захистити і був створений сербосік. Хорватський рух усташів, сформований Анте Павеличем, став вірним союзником нацистської Німеччини не лише на полі бою, а й у злочинах проти мирного населення. Дії усташів були спрямовані, в першу чергу, проти євреїв та циган, але до них додали ще й сербів, з якими у хорватів були дуже складні відносити. Хоча, чому були – події 90-х років на Балканах ми пам'ятаємо чудово. І, балакають, тоді сербосік також застосовувався. Не знаю лише, чи це правда.

Отже, що таке – сербосік? Це ніж, що має одне призначення – страчувати полонених людей з мінімальними витратами часу та зусиль. Певний час влада Анте Павелича вирішувала, який саме ніж має бути обраний для знищення полонених сербів та євреїв катами, в тому числі в концентраційних таборах. Хорватський уряд усташів розмістив замовлення на партію таких ножів у Німеччині, в місті Золінген. Найчастіше ж сербосіки використовувались у концтаборі Ясеновац, одному з найбільш сумнозвісних таборів смерті Другої світової війни.

Конструкція такого ножа вкрай проста – замість руків’я в нього шкіряна рукавиця без пальців, до якої кріпиться лезо. Форма леза трохи вигнута, що спрощує перерізання шиї одним рухом. Довжина леза невелика, близько десяти сантиметрів. Швидкість, з якою можна було вбити людину, вражала – за день, якщо вірити деяким дослідникам, а то й за ніч, вбивали 1300 людей, причому не просто так, а під час змагання катів.

Правда, є й інша версія щодо цієї «зброї». Кажуть, що конструктивно це ніж для праці в саду чи на полі, причому використовувався він у Німеччині ще з 20-х років, і усташі Павелича тут ні до чого. Тобто, вбивства цим інструментом мали місце, але не були масовими, скоріш їх слід назвати виключенням з правил та садистським збоченням.

Албанські ж мусульмани, мовляв, ножем такої форми різали баранів, ну й полонених християн, показуючи тим самим зневагу до них. На відео нижче показано, як використовують цей ніж в мирних цілях. Хоча, особисто мені зручніше було б для того взяти нормальний, класичний інструмент. Тому я маю певні сумніви щодо сербосіку як садового знаряддя.

Srbosjek in action ! Warning: Shocking truth video

Взагалі, історія з сербосіком досить незрозуміла. Як воно було, що правда, що ні, не знаю. Але знаю одне – про такі інструменти, не хочу називати їх зброєю, треба пам’ятати. Хоча б для того, щоб не допустити їх повторне використання. Навіть якщо це здебільшого робота пропаганди післявоєнної Югославії, така «зброя» не має права на існування десь, крім як в музеях. Але, якщо ви маєте інформацію про сербосік, котрої нема в мене, пропоную поспілкуватись на цю тему.

Сучасне фото сербосікуСучасне фото сербосіку

1,0 1 -1 6
Коментарів (16)

  • 10.01.2013 14:39
    #
    - 0 +

    Тварі... Про що тут спілкуватись? У мене немає сумнівів що до їх фантазії. Там і в 90х роках такі звірства творились що ніякої пропаганди не треба.
    А нацисти формували загони відморозків і навіть цілі дивізії не зважаючи на ідеологію. Під безпосереднім натхненням вдохновителя палестиньского нацизму - Аміна аль-Хусейні було створено мусульманьску дивізію СС на Балканах.
    Опір славянських партизан на окупованних територіях долали от такими загонами відморозків.

    • Я не про нацизм казав, а про саме цей ніж. Може хтось щось має сказати? це було б цікаво, думаю.

  • 10.01.2013 16:20
    #
    - 0 +
  • 10.01.2013 17:27
    #
    - 0 +

    На рахунок знаряддя праці цей предмет не зручний і небезпечний на мій погляд. Але в одночас не бачу і особливої зручності для різання глотки. На мій погляд зручніше було б мати лезо фіксоване попереду десь в районі великого пальця... хоча не знаю на щастя всіх тонкощей такого "промислу".

  • 11.01.2013 01:10
    #
    - 1 +

    Чесгря, впечатление тягостное что от содержания, что от фото. Последние вообще наталкивают на какие-то тяжело-ритуальные мысли.
    У меня богатое воображение, но представить себе подпись "нож для подреза сорняков на пшеничном поле" трудновато - даже если осветлить антураж.
    Хреновая энергетика, короче.
    Кста, допускаю, что у немцев этот нож реально фигурировал как чисто утилитарный, но их эстетика подчас откровенно мрачна (не всегда и не везде, подчеркну.)

    • 11.01.2013 01:10
      #
      - 1 +

      Не, ну автору-то респект за поднятие вопроса.

    • Спасибо. Да, согласен, негативно он выглядит, даже если не знать о назначении. Какие-то ужастики про Крюгера в голову приходят )

  • Видео, конечно, красиво придумали. Только я ,как городской житель, не смог понять зачем такой предмет.
    И во время работы махалкой красиво так себе в ногу его воткнуть.

    • Я, вроде бы, понимаю садовые работы очень хорошо. Но тут имеются некоторые сомнения насчет целесообразности эдакой фиговины. Мне простой нож удобнее был бы стопроцентно.

  • 12.01.2013 14:33
    #
    - 0 +

    Мерзотна штука. Я колись читав, що серби, якщо брали в полон озброєного таким девайсом супротивника, то страчували одразу, без розмов. Може і баян, але схоже на правду.

  • 12.01.2013 15:24
    #
    - 0 +

    Жестокое оружие:(

  • 13.01.2013 15:37
    #
    - 1 +

    На відео все виглядає не зручно, мабуть тому, що сніп - один, і молотить його дядько ціпом. Якщо уявити собі купу снопів (на возі наприклад), і механічну молотарку, то такий ніж стає більш практичним. Беремо сніп, розрізаємо перевесло і кладемо в молотарку. Зразу ж після того беремо наступний сніп і т.д. Зі звичайним ножем діло виглядало б складніше: беремо сніп, кладемо поруч з молотаркою, витягаємо ніж, розрізаємо перевесло, відкладаємо ніж, підпихаємо сніп в молотарку.
    В якості альтернативи можна просто підвісити звичайний ніж на руці за допомогою пітлі. Тоді треба трошки приноровитись вправно ловити ніж, коли він бовтається біля зап’ястка на вірьовці.
    А страх перед такими інструментами більше породжений масовою культурою, ніж реальною загрозою. Наприклад після "Нічного дозору", деякі люди почали боятись перукарень, а деякі в новеньких Маздах шукали Жанну Фріске.

  • 13.01.2013 19:14
    #
    - 0 +

    Статья о пытках русских пленных в застенках львовского метро. Мне думается, что хорваты другого мнения об усташах. А "нож-сербосек" - не более, чем пропагандистская выдумка. Типа мацы на крови христианских младенцев.

    • Если у Вас есть что сказать по поводу этого ножа, кроме того, что он выдумка - буду рад почитать. Влазить в спор между четниками и усташами не хочу и не буду - мне все радикальные образования одинаково противны.

      • 14.01.2013 22:53
        #
        - 0 +

        Дело не в четниках с усташами. И не в том, что данный нож не существует. Но представить, что ЭТО специально чуть ли на вооружение не принимали - моего воображения не хвататет. Впрочем, у некоего Дугина в одном произведении о балканской войне упоминаются ножи с напаянными молотками для разбивания голов сербских младенцев. (на полном серьезе! найду ссылку - кину) Правда, уже не у усташей, а у албанцев:)))


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати